Poradte mi prosím vás, ako si zakonzervovať maso na dovolenku. Aby som ho na mieste len ohriala a hotovo. Je to dosť praktické na dovolenku, aby som nestála pol dna pri šporáku.Alebo maso pripraviť, zamraziť a vydrží v autochladničke?Máte s tým skúsenosti?
Moja mama robieva maso vo vlastnej stave - len nalozis maso (napr. bravcove stehno) do zavaracich poharov, pridas sol, zatvoris ako normalny kompot a varis na miernom vare 2 hodiny. Ak viecka dobre chytia- vydrzi velmi dlho - ako kompot. A potom s ryzou, so zemiakmi - len tak ohriate - mnam. Bez akychkolvek prichucovadiel, len sol.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vyskúšam hneď dnes. Zajtra ideme vraj do štiavnice na Počúvadlo
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ahoj eny,
pozri sem http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=1612#diskuse tu nájdeš zopár rád....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dá sa zavariť aj pečené kura, robievam si to. Upečieš, tak do 3/4, alebo aj celkom, naporcuješ do pohárov. Používam tie polovičné, nie klasika omnia, pollitrové, rozleješ rovnomerne šťavu čo sa vypiekla a zavrieš. Mäso nemusí byť zaliate, lebo toľko šťavy nemáš, len koľko vyjde, to je jedno. Potom zavariť 1 hod. pri 100stupňoch. Vydrží aj vo veľkom teple, ak je dobre zatiahnuté viečko. Odporúčajú ale ak nieje v chlade do 2 týždňov spotrebovať. Aj akékoľvek mäso na šťave, alebo guláš tak môžeš pripraviť, uvarené dať do pohárov a sterilizovať min. hodinu. Alebo pečené bravčové. Jediné, ne čo si daj pozor, nesmú tam byť zemiaky, soja, hrach, alebo múka...toľko zatiaľ mám skúseností, čo mi v aute strelilo. Pozor na tú sóju, guláš sme umývali z kufra auta Peknú dovolenku....
Viac by si sa dočítal v starej knižke Zavárame a konzervujeme v domácnosti, čo mali naše mamky. Ja zaváram stále iba podľa nej, a všetko je super...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem za rady,určite niečo vyskúšam a dam vedieť či niečo v aute vystrelilo :)...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Eny, neviem ako je to s mäsom, ale my zvykneme dať do fliaš a sterilizovať kapustovú polievku. Teda takú pravú zabíjačkovú. Mali sme ju aj na dovolenke v Chorvátsku na prilepšenie, nakoľko sme mali len polpenziu a v pohode vydržala cestu busom. Po vychladnutí ju dáme do fliaš, uzatvoríme hlavicou a sterilizujeme ako normálne nakladačky.
A s tým zamrznutým jedlom, to asi závisí od dĺžky cesty. Ale pri troške "dobrej vôle" by mohlo vydržať cestu tam, ja doma bežne zmrazím posledné dve - tri porcie, ktoré už nik nechce Pr. segedínsky guláš. A potom v čase soboty, keď je veľké upratovanie a nie je čas stáť pri šporáku, to len rozmrazím a ohrejem.
Ide skôr o to, či budeš mať k dispozícii chladničku aj potom. Ale kuchyňka tam asi bude, keď píšeš, že nechceš stáť pri sporáku. Každopádne peknú dovolenku.