reklama

Pu Erh

Pridal/a Adinka dňa 04. 06. 2008 - 20:26

reklama

Pu erh je známy svojimi liečivými účinkami. Pochádza z rovnakého čajovníka ako čierny a zelený čaj, avšak tento rastie len na juhozápade Číny, v provincií Yunnan /Jun-nan/, v okolí oblasti Pu-Erh. Na iných miestach sa nepodarilo vypestovať tento druh, len tu má vhodné klimatické podmienky, aby z malých čajových rastliniek vyrástli prastaré pôvodné stromy so silnými, veľkými listami. Volajú ho tu kvôli tomu Dayeh.
Tieto veľké zelené listy sa zbierajú, a dávajú lisovať. Ich štruktúra sa vhodne naruší, a premena bunkovej šťavy - fermentácia sa začína. POmocou vznikajúcich špeciálnych baktérií sa počas dlhého procesu menia lístky na červené, tak ako ich poznáme my. Čím dlhšie čaj dozrieva, tým je kvalitnejší a drahší :)

Jeho liečivé účinky boli objavené už v 15. storočí, bol a stále je súčasťou tradičnej čínskej medicíny.
Je už u nás bežne dostupný, a môže ho ochutnať každý. Jeho kvalita je rôzna, aj odtiene chute sa menia, ale určite si každý nájde tú svoju. Aj keĎ sa spočiatku zdá horký alebo nie veľmi chutný, po čase si na jeho chuť môžeme zvyknúť a objavíme jej lahodnosť. Práve tieto horké látky majú blahodárny vplyv na náš organizmus, spolu so saponínmi aj jemným "kofeínom".

Môžeme ho užívať aj terapeuticky a to na zníženie hladiny cukru v krvi, tiež upravuje cholesterol, je vhodný pri chudnutí a problémoch s trávením, je vynikajúci na uhasenie smädu, a pri detoxikácií oraganizmu, odstraňuje z tela jedy a iné škodlivé látky.
Hovorí sa o ňom ako o čaji krásy a novej mladosti, alebo o požierači tukov.
Pri pravidelnom pití /3 šálky denne - dokáže odbúrať až 13 percent cholesterolu mesačne.
POmáha aj látkovej výmene v pečeni, dokonca i pri znižovaní alkoholu v krvi. pivo
Ochraňuje pred infekčnými ochoreniami, zabraňuje množeniu baktérií, posilňuje imunitný systém a pôsobí antidepresívne.
Môžeme ho podávať čistý, s medom, cukrom, maslom, citrónom, karamelovým či javorovým sirupom.

Príprava:

Prevaríme 1 l vody. DO čajovej konvičky dáme 5 lyžičiek čaju a zalejeme.
Lúhujeme podľa chuti. Niekomu stačia 2-3 minúty, iný uprednosťňuje silnú zemitú chuť, a lúhuje aj 10 a viac minút. Takýto silný najviac pomáha na žalúdok. Po vylúhovaní ho precedíme do nahriatej kanvičky. Môžeme ho ochutiť aj lístkami mäty alebo stévie cukrovej.


reklama

reklama

motylik, St, 04. 06. 2008 - 22:04

Zaujímavé Adinka, mohla by som ho občas použiť namiesto tachyonizovaných byliniek. Ale je niekde uvedené, ako dlho z dlhodobého hľadiska sa môže píjavať? Asi sa dá kúpiť v lekárni, ale predpokladám, že sú rôzne od rôznych výrobcov (či baličov ?). Máš s ním skúsenosti? Ďakujem za odpoved.

Natinka, Št, 05. 06. 2008 - 07:57

pila som tento caj, je miesany na rozne problemy. ja som pila chudnuci a na energiu. myslim, ze ich robi len jedna firma, netusim ktora. stoja okolo 45 - 50 korun za 20 sackovy balicek, ako kde... ci mi pomohol neviem, navonok to nebolo vidno, co to spravilo vnutri sa usudit neda. schudnut som neschudla, energia po starom. mozno som mala zotrvat dlhsie pri nom...inakl mne osobne chutovo nechutili, ale sto ludi, sto chuti....

Natinka, Št, 05. 06. 2008 - 07:58

Tak preco ich predavaju ked su neni dobre haaa? Inak robi ich firma VITAX..

Adinka, Št, 05. 06. 2008 - 12:34

Nie že nie sú dobré, ale nie sú také kvalitné Úsmev
Ale zas ani sypaný nemusí mať takú kvalitu, ak je zle skladovaný. Rozdiel je ale keĎ vidíš tie lístočky, napríklad aj na zelenom čajíku, môžu byť rôzne.
Pe erh predáva množstvo firiem, dodávateľov majú tiež rôznych. Napríklad SHakti, Sanny Tea, a v rôznych kombináciách v rôznych zmesiach. JE to jedna z byliniek v podstate, ktorú môžeš piť samostatne, alebo si z nej namiešaš zmes podľa chuti. Niektoré sa aj aromatizujú.
Je to ako zelený čaj, máš aj 100 druhov, a balia ich rôzne firmy.
Kvalitné čaje sa nakupujú sypané preto, aby ste videli čo kupujete, totiž rôzne triedy čaju majú aj rôzunu veľkosť lístka, rôznu farebnosť, rôznu vôňu, podľa toho kde sa pestovali, podľa dĺžky fermenácie a podobne. To na sáčkovom nezbadáte.

Pekne usušený voňavý lístok napríklad aj mäty, keĎ si usušíš doma, za správnych podmienok, a kúpený v sáčku je obrovský rozdiel. Okrem iného sa do sáčkov často dávajú dolámané zbytky čaju, ktoré sa takto dobre využijú.
ALe keĎ poznáš firmu, ktorá ich balí, a vieš že naozaj dávajú kvalitu aj do sáčkov, je to v poriadku.
Napríklad ja poznám čajíky v Bio kvalite, ktoré predávajú aj sáčkové, ale tu viem, že t o určite nebudú nejaké zbytky ale kvalitný čaj. AJ tak ale keĎ mám možnosť porovnať .. nie je to taká istá chuť ... mám napríklad dva úplne rovnaké čaje . .jeden je sypaný, jeden balený ... skúste vyskúšať sami. AK už teda sáčkové, aspoň sa snažiť zohnať v BIO kvalite.

Možno tú inú atmosféru robí aj tá samotná príprava čajíku, že si akoby s tými bylinkami viac v kontakte .. vidíš ich, cítiš, môžeš dať na dlaň a preskúmať .. čo za zákraky prírody ti to idú padnúť na úžitok Kvietok . Ale to je len môj osobný názor. Ak sa ale popýtaš v hocijakej čajovni, určite ti tiež všeličo zaujímavé povedia. A .. myslím že v žiadnej .. ti neponúknu porciovaný čaj .. ten je do práce a na rýchlu prípravu.
Ale aj tak vďaka, že sú naporúdzi, keĎ je treba Slnko
A teraz idem presadiť šalviu a medovku, bo sa mi nejako rozrástli .. a potom ich skombinujem s pu erhom ... v tej oblasti Yunnan vyzerá asi tak .. ak náš veľký orech tuto na dvore. Chichocem sa

Natinka, Št, 05. 06. 2008 - 12:58

medovkovy mooosem aj ja, a lipovy mnam...len ja nemozem byt babka bylinkarka nemam priestory...a ani cas, sakris kedy si mam v tom zhone uvarit ten caj, odsledovat luhovanie a potom vychutnavat??? to radsej nepit caj ked to nemy byt "se vším všudy"...

Adinka, Št, 05. 06. 2008 - 14:34

tak ... kým som sa tu rozpisovala o pu erhe .. dala som si Tibetský na radu kamaráta chvíľu povariť ... hm hmmm .... vyvarila som ho tak že zostalo na dne 2 cm vývaru ... odborne môžem prehlásiť .. fajnááá .. zemitá a dymová chuť .. afterataste .. jemne nahorklý .. hustota ... ani radšej nepíšem Váľam sa od smiechu po podlahe

Ale nechcela som odradiť od sáčkových čajov, vrvím, vďaka aj za ne .. keĎ treba ... ale keĎ si chcemem vychutnať .. ja mám jeden na "príležitosť" ... viazaný chryzantémový kvet a zelený čaj, s pivonkou ..a to je taká gulka, zaleje sa vriacou vodou do skla, aby sme videli ako sa tie lístky pomaličky otvárajú .. a vzniká nám tam nádherný kvet ... KEĎ bude tá príležistosť, tak ho potom odfotím, a popíšem aj o tom ... ktovie, kto príde na návštevu cez víkend Objímam

Adinka, Št, 05. 06. 2008 - 07:44

Ako som písala vyššie, sú rôzne druhy a kvality tohto čaju, môžete pokoštovať v čajovniach, kde si vyberiete tú svoju chuť. Do vrecúšok sa zvyčajne dáva najmenej kvalitný čaj, my veľmi vrecúškové čaje nepoužívame. Tuším raz v zime, keDˇsme mali všetci nejaký víru, tak sa mi nechcelo stále byliny miešať a cediť, tak som deťom kúpila Brotibacilový Chichocem sa

POpíšem v skratke teda pár takých najdostupnejších :

PU ERH YUNNAN
Základná trieda
ceny za 50 g okolo 30 Sk

PU ERH Klasic

Veľkolistý: surovinou je veľký list yunnánskeho čajovníka, ktorý prešiel procesom zvinutia a vysušenia. Ukladá sa do dlhých radov a zalieva sa vodou, čo vyvoláva dodatočnú fermentáciu pri zvláštnom režime teplôt. Suché listy sú veľmi tvrdé, tmavo olejovo hnedé.
Nálev je tmavočervenohnedý. Chuť je výrazná, ale ovocno príjemná a svieža.

Pu Erh Superrior – vyššia trieda tohto čaju. Suchý list je menší, rovnomerne zvinutý a patrí k vyššej sorte. Vôňa je presne taká, ako má mať správny Pu Erh, zmiešanáso sladkosťou a čerstvosťou Yunnánskych ovocných stromov. Lahodnosť orieškov, sladkokyslosť sušeného ovocia, aftertaste je dlhý a príjemný. Pu erhy majú zvláštnu schopnosť akoby spolupráce s časom, a preto sa nekazia, len dozrievajú, a tým sa zlapšujú. Mizne trpkosť, čaj zjemnieva a silnie. Pu Erh SUperrior má za sebou 3 roky dozrievania.

Zelený /surový/ Pu Erh – Sheng Pu Erh je pôvodná varianta tohto slávneho čínskeho čaju. Tento čaj neprechádza dodatočnou fermentáciou, ale tiež dosahuje jemnosť postupným dozrievaním. Vydrží tiež viac nálevov , má mierne dymovú vôňu, s chuťou sušených slivbiek. Odporúča sa brať menej čaju a rýchlejšie zlievať vodu, pre väčšiu jemnosť nálevu.

PODobné účinky má ešte TIbetský čaj - čierny čaj HEi Cha, to je taká špecialita, ktorý sa môže variť 10 minút, a potom vydrží v termoske aj tri dni a nekazí sa. Má takú orechovo zemitú chuť, ale mení sa tiež podľa dĺžky fermentácie a zrenia. POdľa tradičného tibetského reeptu sa podáva s maslom :) ale môže sa so všetkým, čo nás napadne .. ja mám rada s karamelom, ale aj v kombinácií s mätou.

POtom môžeme Puerhy dostať aj lisoavné, ktoré majú ešte špecifickejšiu chuť, a to v tvare tehličky, alebo hniezda. Zase sa rôznia podľa toho, aký pu erh sa tam lisoval.

Adinka, Št, 05. 06. 2008 - 07:48

Aha .. a ešte k chudnutiu ... je podporný prostriedok, odbúrava tuky, samozrejme sa k tomu musí cvičiť a dodržiavať stravovanie. Pri hladovkách a pôstoch je vynikajúcim doplnkom, kde pomáha zbavovať sa toxínov rýchlejšie, a tým pádom necítime až také príznaky detoxikácie ako sú únava, bolesti hlavy, žalúdka a celého tela, podľa toho zas kto je ako a kde najviac zanesený.

Okrem toho pôsobí aj antidepresívne, čo tiež pomôže v takýchto stavoch.
Mali by sa piť tri šálky denne.
Pri redukčných diétach ho môžeme kombinovať, napríklad s maté /cesmína paraguajská/ alebo inými bylinkami.

lydusha (bez overenia), Št, 05. 06. 2008 - 21:28

Mhm....mam sypany pu erh ma taku zemito pomarancovu chut a je vyborny od smadu...aaano, odburava tuky a ja ho popijam namiesto vody pocas dna....na tu chut sa da v pohode zvyknut....

Adinka, Št, 05. 06. 2008 - 21:39

Ja som si teraz spravila : pu erh + ginko + zelený so všeličím s názvom Pozdrav Slnku + tršilinku ako soli HErcampuri .. bo ináč to nie som schopná vypiť .. takto je to v pohode , fajnéééé , iba aftertaste je nahorklý, ale to sa dá vydržať ... vraj horké čaje by mali popíjať ľudia, ktorí sa nevedia vyrovnať s horkosťou života :) CHceli by mať život prechádzku ružovou záhradou ... /presne ako ja Chichocem sa / .. tak si .. postupne zvykám Hambím sa

Ariesa, Št, 05. 06. 2008 - 22:53

jasnee, treba si zvyknut - az ma ide dakedy vyvalit zo stolicky, ked vidim ako si niekto, do uzasne kvalitneho a chutneho caju automaticky a bez ochutnania sype cukor a vytlaca citronPrekvapenie . a este aj potom sa dokaze xsichtit: "aky je ten caj brrrr divnyyy" Mrkám ... nerozoznavajuc caje podla "farby" a povodu (aspon tie najzasadnejsie kriteria) - to plati o cajoch vseobecne, samozrejme ze neskusenej navsteve hned nenukam pu erh ani rooibos, ci biele caje, kamaratov si este viem odhadnut, ale ked sa niekto tvari ako znalec a sam si cosi podobne hocikde v podniku vypyta a potom sa rozculuje nad tym, co prave robi ten caj jedinecnym ... Chichocem sa

pu erh mam rada, mam obdobia kedy ho vobec nemusim ... a naopak dakedy nan nemozem dopustit (dlhodobejsia kura) a este sa aj predzasobujem, nie vzdy som ho dokazala zohnat v obchode ked som nan mala chut Úsmev

elin, Pi, 06. 06. 2008 - 00:49

ariesa,
tak teba som na čajovňovú vílu veru netipovala... no teší ma, že "poznám" o jedného čajomila viac...

...a narobili ste mi, dievčatá, chuť posedieť niekde v útulnej čajovni, dať si trebárs Dračiu studňu...

Ariesa, Pi, 06. 06. 2008 - 23:06

ako sa tu postupne odhalujeme - co sme zac Slnko ... caj ma dostal tym, ako sa mi k nemu viazu rozne neopakovatelne situacie, priatelia, carovnee zakutia ... Zlomené srdce Zlomené srdce Zlomené srdce

lydusha (bez overenia), Pi, 06. 06. 2008 - 22:51

Ja som skor kavickar ako cajomil ale aj to skor kavickar cisty amater ale chvalabohu som sa naucila na sypane ovocne caje a som hrda ze si do nich nervem cukor a citron uz vobec nie Vyplazený jazyk
Niektore zmesi su neuveritelne vonavucke a tym ovocim su uz vlastne aj osladene...chodim na ne do cajikoveho obchodu kde maju aj mna mnam irsku kavu...Tlieskam Slnko Slnko Slnko

Ariesa, Pi, 06. 06. 2008 - 23:10

na caji i kave su aj tak najsamlepsie tie reci, co sa s priatelmi a rodinou nad salkami premelu Áno Objímam

lydusha (bez overenia), Pi, 06. 06. 2008 - 23:14

Úsmev preeesne....ako nas ranny ritual v robote....prideme skor a spravime si kafco....my s Rominou nejake to presso a sefovi take vanilkove kapucino poriadne sladke.... a najlepsie su nase babske reci s Romcom....Mrkám

Adinka, So, 07. 06. 2008 - 10:37

My teraz skúšame taký že "Nič si z toho nerob " Chichocem sa

obsahuje : listy černice, potravinárske konope, maliny, repík, arónia berry, čierne ríbezle, šípková kôry, ibištek, modrý slez, ... totot je fajné .. len mi tak vadí trochu tá "prírodne identická aróma ... " to už naozaj neviem načo tam vopchali, keĎ už aj tak by to bolo fajné. Našťastie je len taká jemná .. ale aj tak...Kvietok

Adinka, Ut, 10. 06. 2008 - 20:48

tu je tá čajová kvetinka, takto pekne sa postupne rozvinula Áno Kvietok Slnko

reddwarf55555, So, 21. 08. 2010 - 08:14

Nekupujte porcované čaje ale radšej sypané. Čaje pijem veľmi veľa, v zime aj 2 litre denne a vždy iba sypané. Kvalita je neporovnateľná a cenovo to zase ani oveľa drahšie nevychádza. Každopádne odporúčam rooibos ktorý ma neuveriteľné veľa účinkov. Tiež je vhodný na spaľovanie tukov, pri cukrovke, posilňuje imunitný systém... a má jednu obrovskú výhodu oproti ostatným čajom: Môžete ho piť bezpečne na litre a ani pri dlhšom luhovani sa z neho neuvoľňujú žiadne škodlivé látky :)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama