reklama

Bezzvyškové varenie alebo zero waste v kuchyni

Pridal/a dasa_ dňa 27. 09. 2021 - 20:04

reklama

Asi nie som sama, kto o tom premýšľa. Obzvlášť odkedy triedime aj bio odpad. Kde sa ho toľko berie? Čo s tým?

Z domu som nebola na také zvyknutá. Jasne, sliepky na dvore, mačky, na dvore psík (čo žrali, keď neboli granule???) , v záhrade hromada rozkladajúceho odpadu. No viac ako 25 rokov bývam v meste, viac ako 20 sme rodina. Takže už som za to zodpovedná len ja sama.

Varím. Často varím, rok, čo bol syn doma som varila občas aj 2x denne. A nech sa snažím ako chcem, odpadu je riadna hromada.

Prvá vec je nakupovaťť tak, aby sa nevyhadzovalo. Snažím sa, ale furt sa stane, že sa niečo pokazí. Mrzí ma to. Ale proste občas sa to stáva.

Sú veci, čo dokážem zúžitkovať. Len teda, musím dobre plánovať. Sú to však len také drobnosti - varím zemiaky, tak naplánujem polievku, so ktorej sa ten "zemiakový vývar" skvelo hodí. Poznám pár takých "pokračovacích" receptov. Ako napríklad keď si naplánujem k niečomu ako prílohu zemiaky na kocky, tak viem, že keď ostanp, bude omeleta. Zo zvyšku ryže bude rpažená ryža.....

Videla som už aj také, že niekto vodu z varenia cestovín odloží do chladničky a druhý deň varí v nej ďalšie cestoviny. Okrem vody sa šetrí aj soľ. Priznám sa, že zatiaľ som neskúšala.

Potom je iný level - zúžitkovanie aj toho, čo je vlastne už odpad. Tu mám jeden vlastný recept - vždy, keď čistím jablká na kompót, na koláč... tak šupky aj jadierka zalejem vodou a varím na čaj. Ak je šupiek málo, tak proste pridám vrecúško obyčajného čaju.

Voľakedy som skúšala, že teda dobre, mrkvu do polievky nebudem čistiť, uvarím aj so šupkou. Ale žiaľ, ani mne samej to nechutilo. Článok o zero waste kuchárovi mi vnukol inú myšlienku. On písal, že si celý týždeň odkladá šupky do mrazáku a potom z nich varí vývar. Tak som mrkvu očistila, pridala do hrnca aj šupy aj vnútroa šupky  z tekvice, šupky z cibule, kúsok cukety, čo už odchádzala, paradajky, kúsok zázvoru, zvyšok kapusty zabudnutý v spodnom šuflíku chladničky. Pridala som bylinky, čo mám stále na okne. Samozrejme soľ a korenie, ktoré bežne dávam do vývaru. Varila som snáď hodinu a pol Celú mrkvu a kapustu som vybrala, nakrájala a vyvarila drobné cestoviny. Polievka bola fakt výborná. A skoro zadarmo. Okrem polievky sa ním samozrejme dajú riediť prívarky, podlievať ryžu. Dá sa aj zamraziť.

Ako ste na tom z využívaním jedla do poslednej šupky? Darí sa vám? Máte nejaké triky?

Lebo napríklad som uvažovala o vysmážaných zemiakových šupkách podľa článku. Lenže - aktuálne mám domáce zemiaky a sú hodne špinavé. Keď by som ich chcela vyumývať do čistoty vhodnej na tanier, tak miniem toľko vody, že sa obávam, že to čo by som ušetrila na šupkách by som rovno minula na vode.

 

 


reklama

reklama

balalajka, Ut, 28. 09. 2021 - 06:38

Tiež ma fascinujú tí cezoceánoví kuchári, ktorí do polievky šupnú mrkvu so šupkou, ale aj zemiaky len rozkroja - neoškrábu. Nonsense u nás. Manžel aj z týchto amerických tú šupu na tanieri nechá. Tie chipsy som videla nielen z mrkvy a zemiakov, ale aj z rajčín po ich prepasírovaní do kečupu. Ja som došla ale do takého štádia, kedy sa pýtam, či je to treba.

Rovnako ako chladiť tú osolenú vodu z cestovín. Jednak nemám miesto v chladničke na tak veľký hrniec, druhak - predsalen niečo energie berie aj v tej chladničke a potom sa pri zohrievaní z tých 8mich stupňov po vybratí asi viac energie spotrebuje.

Ďalšia vec je, že takto už raz prevarená a omúčnená voda má iné charakteristiky a aj cestoviny z nej budú viac lepivé. Prepláchnete ich po uvarení teda či vám stačí taká kvalita akú dostanete? Úsmev

Inak - tebou spomínaná pražená ryža. Tak včera som si dávala poslednú porciu ryže zamraziť. Našla som recept na praženú ryžu v tvare sushi - upražená v kvádrikoch a dozdobená zeleninou, rybami atď. Tak možno dnes by to šlo.

A mám tam ešte asi 1/2 porcie zemiakovej kaše. To som zvedavá kedy to kto doje. Veľký úsmev

Mňa len trápi, aby pri spracovávaní tohoto zero varenia som zas neprekračovala na druhú stranu. Potom vyváram, vypekám, aby som to minula a stane sa, že to vyhodím vlastne plus ďalšie ingrediencie, lebo to nestíhame pojesť. Hambím sa

dasa_, Ut, 28. 09. 2021 - 07:17

Pol porcie zemiakovej kaše - to sú jasné zemiakové placky Úsmev

Pri tom varené zo šúp som mala dobrý pocit z toho, že vlastne dostanem z tých surovín maximum. To, čo je rozpustné vo vode, teda vitamíny a hlavne minerálne látky. A keby mi bolo napadlo prišupnúť aj lyžicu oleja, tak mohli byť aj tie rozpustné v tukoch. Naviac to bolo aj chutné. Nabudúce ušetrím aj to, čo sa vyhadzuje z papriky. Len teda musím dať do mrazáku nejaký kelím, až to mám kde zberať.

Pri tom varení cestovín som si spomenula na haluškovú polievku, čo varievam, po haluškách. Teda zvyčajne až druhý deň, nech nie je toho veľa rovnakého v jeden deň na obed.

Mnohé je o dobrom plánovaní, neustálom prehľade o chladničke. A potom o receptoch, čo s jednou porciou, čo ostala.

dasa_, Ut, 28. 09. 2021 - 11:40

Som si uvedomila, že k bezzvyškovemu vareniu mám aj jednu príhodu ÚsmevÚsmev

Bolo to v časoch, keď sa ešte prasiatka chovali aj v okrajových častiach mesta. Mala som kolegu, ktorého nebavilo jedlo. Jedol fakt len preto, lebo musel. 15 rokov vážil rovnako 65 kg pri váške 180 cm :) Bol slobodný a tak chodil každý deň na obed domov. Mal to na skok. A mama vždy varila tak klasicky, polievka plus druhé.

Raz nám rozprával, že mama nebola doma. Ale na šporáku boli hrnce, tak si nabral polievku. Aj sa trochu čudoval, že inokedy mama zemiaky do polievky ošúpe. A aj ju osolí. Ale čo, však zjedol svoju porciu. Keď už dojedol, prišla mama. A pýta sa "Synu, ty si nejedol polievku" No veď jedol, povedal. A akú, však z hrnca neubudlo?

No jasne, typicky chlapsky nadvihol prvú pokrievku a nabral si, čo tam bolo. Že mama varí aj pre prasiatko, ktoré chovali, to mu nedošlo Veľký úsmevVeľký úsmev

dan-cula, Ut, 28. 09. 2021 - 19:08

niečo podobné aj u nás pred rokmi...na zemi!!pri sporáku zbytky pre prasa,že ráno vynesiem-večer prišiel ex dobre pod parou domov a nie to čo bolo na sporáku ale z toho na zemi zjedol všetko-spať išiel do obývačky a ráno mi huboval,že len také "šlichty"varím pre neho..po rokoch sa na tom stále smejemÚsmev

inak moda zero waste -no beriem tak so sedliackym rozumom...ale je pravda,že čo sa týka plytvania potravín v našej domácnosti sme velmi ,velmi pod priemerom.

dasa_, St, 06. 10. 2021 - 14:13

Sem tam sledujem kuchársku súťaž Masterchef. Aktuálne beží na jednom českom kanáli a včera bola upútavka, že dnes súťažiaci budú variť so snahou o maximálne využitie úplne všetkých surovín v jedle. Tak som veľmi zvedavá a ak tam bude niečo zaujímavé aj pre bežné varenie, tak sa určite s tým podelím.

majas, Pi, 08. 10. 2021 - 12:30

Ja mám to šťastie, že susedovci majú prasiatka aj sliepky, aj psíka a aj je kde do kompostu zvyšky posúvať. Inak strašne sa zlostím, keď sa mi niečo nezadarí využiť, ale stane sa. Presne takto ako Dáška spomínala, keď blanšírujem niečo do mrazničky, šup vývar do polievky, to isté zo zemiakov, z halušiek vyvarené super do bryndzovej polievky. U nás zvyšná ryža ide do ryže v mlieku, keďže ja všeobecne málo solím a ak tam nedám kurkumu, tak zvyšná ryža je priam žiadúca. Zvyšné zemiaky idú do selzkej omelety; zvyšný knedlík do praženice. Aj keď mám pocit, že sa snažím šetrne a bezodpadovo fungovať, za potraviny stále nechávam v obchode veľa, ale je pravda, že si doprajeme kvalitnejšie.  

dasa_, Pi, 08. 10. 2021 - 13:38

ja som si dávala tento týždeň pozor a zistila som, že nejak nestíham ani tie všetky zvyšky a vývary spotrebovať. Musím porozmýšľať, čo s tým

majas, Pi, 08. 10. 2021 - 13:49

A to je ten ďalší problém, variť len toľko, čo sme schopný zjesť, pak jeme len preto, aby sme nevyhodilii čo nie je celkom fajn ani pre hlavu ani pre telo. Hotové logistické umenie je to. Chichocem sa

dasa_, Pi, 08. 10. 2021 - 17:18

Asi si treba povedať, že aj malý pokrok je pokrok. Nesiliť to za každú cenu. Tešiť sa aj z malých krokov. A keď dozreje čas, pridať zas ďalší krok.

Povedala by som, že treba o tých surovinách rozmýšľať. Nebrať to ako samozrejmosť

balalajka, Po, 11. 10. 2021 - 06:42

Dobre. Mám problém Úsmev.

Ako @majas píše tie jedlá. Zostane Vám pre každého porcia?

Lebo u nás to je potom tak, že varím nanovo pre 3 ľudí a to upgradnuté jedlo jem ja. Mne to nejak nevadí. Vadí mi to, že zvyčajne už to nezjem celé. A najviac ma ide rozhodiť, keď nájdem recept, ktorý začína - použijeme zvyšky ryže alebo uvaríme zemiaky (tu sa dá krásne spotrebovať kaša nedojedená zvyčajne) a ja na ten just nemám buď tú ryžu alebo ostatné ingrediencie. Smútok

dasa_, Po, 11. 10. 2021 - 07:05

Problém je, že máme pocit, že musíme jesť to, na čo máme chuť. A nie to, čo je.

U nás sa bežne stáva, že jeme každý niečo iné. Lebo ostala vždy iba jedna porcia. Sú jedlá, ktoré sa dajú zamraziť. Kludne aj jedna porcia. Alebo dostane každý pol porcie toho a pol porcie iného. Jak to býva na oslavách - pol hranolky, pol ryža.

A zvyškové recepty treba ukladať a vyťahovať vtedy, keď ten zvyšok máš

 

balalajka, Po, 11. 10. 2021 - 07:51

Včera som robila niečo, čo ja volám sviečková. Sviečková to nie je. Sú to kuracie prsia uvarené s horou zeleniny, ktorú potom rozmixujem a zahustím smotanou. K tomu knedľa. Som si myslela, že aký hrnčisko máme navarený, že to budeme jesť do stredy. Večer som spratala jednu porciu - max 1,5. Ale mäsa viac. Tak ráno som dorobila len ryžu a mäso orztrhala a dochutila koreninami - mladší si bráva do školy obed a toto je taká forma, ktorú si vezme.

A som zvedavá, kto bude čo večerať Veľký úsmev.

Inak - neviem, či je to teraz trend alebo len mňa to tak smeruje, ale zas idú "do módy" topinky resp grilované zapečené chlebíky. Prestal sa riešiť domáci či kváskový chlieb. Proste chleba. ÚsmevTak aj z toho sa teším. Len stále som sa nedopracovala k módu, že už máme chleba na topinky a urobíme z neho večeru. Lebo na tú potvoru máme ešte od obeda navarené. Och je to taaaaak zložité. A najviac ako si napísala to kombinuje to, že beriem v úvahu "na čo máme chuť". Napr. chleba vo vajci nemám chuť smažiť ani najmenej. Chichocem sa

dasa_, Po, 11. 10. 2021 - 08:30

Ja som u nás vyhlásila, že chleba vo vajci robia zásadne chlapi. Lebo oni tam chcú aj slaninu, ja som len za čistú verziu. Tak aspon raz za mesiac to normálne naplánujem. Proste neuvarím tolko, aby ostalo.

A zapečené bagety alebo chlebík som aj ja zaviedla. Vždy po nedeli ostalo pečivo. Ešte nie úplne suché, ale už nie veľmi lákavé. V zapečenej verzii akurát.

Sviečkovú robenú podobne, akurát zeleninu pečiem v rúre sme mali minulý týždeň A tuším posledné porcie boli s cestovinou. Ale aj ryža je super.

Včera sme mali málo ryže doma, tak som ku nej šupla tekvicu. Super. Len teraz musím naplánovať, čo urobiť s druhou polovicou tekvice. Teda musím na to myslieť. A fakt plánovať. Vyzerá to na šošovicu s tekvicou. Ale najskor urobím vývar z dužiny a v tom to budem variť spolu

balalajka, Po, 11. 10. 2021 - 08:33

Nahodím ti koláč z tekvice. 45gr odlož bokom. To je málinko Úsmev.

dasa_, Po, 11. 10. 2021 - 08:35

koláč ma stále nejak neláka. Ja vidím tekvicu furt na slano. Naviac, stále sú padané jablká, takže v piatok chystám pité.

Obzerala som aj včera tie tekvicové sladkosti, ale stále ma nepresvečili

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama