reklama

Torta Thomas-popis

Pridal/a Iveta dňa 10. 12. 2006 - 21:03

Ahojky, tak som sa snažila zvečniť postup ,možno to niekomu pomôže. No osvietilo ma , až keď som mala už tortu vyformovanú, no snáď môj popis bude chápateľný , ak nie rada ešte niečo vysvetlím.

Cesto na jeden plát:
4 vajcia, 12 dkg pr.cukru, 12 dkg pol. múky, ½ pr. do pečiva, 4 PL vody.
Žĺtka vymiešame s cukrom, pridáme vodu, múku s pr. do pečiva a nakoniec do tuha vymiešané bielka. Pečieme na pečiacom papieri asi 20-30 min. pri 180 st. Čas pečenia záleží od typu rúry.

Plnka na jednu dávku:
Konkrétne na túto tortu som si spravila straciatelovú plnku.
2 žĺtky, 8 dkg hl. múky, 4 dcl mlieka, 1 van. cukor -uvariť na hladkú kašu. Nechať vychladnúť. Zvlášť si vymiešať 12,5 dkg masla, 12,5 dkg Hery a 18 dkg pr.cukru. Zmiešať opatrne s kašou. A pridať do nej 2 nastrúhané 100g varové čokolády.
Pozor všetko musí byť rovnakej teploty, aby sa zmes pri spájaní nezrazila.

Ja som si napiekla 4 pláty. Všetky som si prerezala na polovicu a pokapala rumom + šťavou( sirup+ voda, alebo kompótová šťava). Potrela ríbezľovým džemom. Potrela plnkou, na túto tortu som si spravila plnku z dvoj dávky. A vrstvila na seba. Z jednej polovičky som si spravila roládu na lepšie tvarovanie oblúku na trup a hlavu. Po navrstvení tortu potrieme plnkou, aby sa nám dobre prilepil na ňu marcipán.

Marcipán na poťahovanie torty:
Ja veľmi rada používam tento, aj keď sú rôzne recepty. Tento sa mi potom dá pekne vyhladiť a zarovnať.

250g Cery, 250 g pr.cukru, 200g sušeného mlieka nízkotučného, mandľová aróma.
Dávka stačí na potiahnutie celej tejto torty.
Mlieko aj cukor preosejeme cez husté sitko.

Ceru nastrúhať do zmesi. Pridať aromu.

Marcipán zafarbiť potravinárskym farbivom,
ktoré si rozrobím v troške rumu,
alebo používam tekuté, alebo najnovšie gélové.

Marcipán si potom rozvaľkám medzi mikrot. sáčkom.

Postupne ho po častiach prikladám na tortu A spájam.

Nakoniec ho uhladím rukami.

Dorobím si ešte marcipán, zafarbím podľa častí ktoré budem modelovať a dozdobím ho.
Na domodelovanie používam tento marcipán:
6 PL suš.mlieka-nízkotučného,10 PL pr. cukru, 1 PL maizeny, 1PL bielka, 50-80 dkg cery, voda podľa potreby, mandľová aróma. Postup je rovnaký ako pri vyššie uvedenom marcipáne.
Na postavičky a kvety používam zase iný marcipán, ale to zase nabudúce.


reklama


reklama

Komentáre

Hanka, Ne, 25. 02. 2007 - 09:26

Ivetka, mohla by si prosim ta dat popis na marcipan na postavicky a kvety?


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama