
Vianočná roláda
4 | kusov | vajce |
2⁄3 | hrnček | polohrubá múka |
1⁄2 | hrnček | práškový cukor |
1 | čajová lyžička | prášok do pečiva |
2 | polievkové lyžice | kakao |
Krém: | ||
2⁄3 | hrnček | mlieko |
1⁄2 | hrnček | maslo |
4 | polievkové lyžice | práškový cukor |
1 | kus | ríbezľový džem |
2 | kusov | žĺtok |
1.Vymastíme si plech s rozmermi 20x30 cm a vystelieme papierom. V miske s elektrickým šľahačom, šľaháme vajcia s cukrom asi 10 minút, kým zmes nie je svetlá. Múku s kakaom a kypr. práškom preosejeme a primiešame do zmesi. Papier na pečenie posypeme práškovým cukrom a upečený plát naň preklopíme. Papier na ktorom sa koláč piekol odstránime, a zvinieme aj s papierom. Necháme vychladnúť.
2. Pripravíme si krém. Čokoládu rozlámeme na kúsky, vložíme do hrnca s dvojitým dnom a roztopíme. Žĺtky rozšľaháme v mlieku a za stáleho miešania prilievame do zmesi a varíme, kým zmes nie je natoľko hustá, aby sa udržala na vareške. Maslo s cukrom vymiešame dopenista. Šľaháme s vychladnutou zmesou, kým sa nespoja.
3. Upečenú roládu rozvinieme, odstránime papier, natrieme vrstvou džemu, nato dáme jednu tretinu krému a zvinieme. Potrieme zvyšným krémom, vidličkou vytvarujeme efekt kôry a necháme stuhnúť. S cukrárenskou polevou urobime letopočet na koncoch rolády, posypeme vločkami a práškovým cukrom.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty