OK. Dala som sa strhnúť nadšením aj ja. Kúpila som si teplovzdušnú fritézu. Už mi je amen. Je zo mňa Gizka.
Mám totiž dve mánie. Jedna sú topánky a druhá prepotrebné veci do kuchyne.
(Cyklistika a serepetičky k nej nie je mánia, to je životný štýl .)
Takže máme doma ďalší stroj. Teplovzdušnú fritézu. Skvelá vec. Robí hranolky, mäsko, vraj aj koláč. Dokonca mám recept na shashuku, čo sa dá urobiť v nej. Už sa na to chystám.
Kuracie stehienka sa na tie červené Gizkiné ale nepodobajú. Hranolky sú absolútne skvelé, ale na mekáčové omastené presmažené sa tiež nechytajú.
Sranda je, že keď som si ju kupovala, zdala sa mi ale absolútne prepotrebná. Nejednalo sa (výnimočne) o rozmarný chvíľkový nákup. S myšlienkou poriadiť si ju som bojovala od začiatku pandémie a teda ročná zamilovanosť do zdravších hranoliek si už zaslúžila to vyskúšať.
Topka sa stala nedávno, keď mi prišiel newletter s inou fritézou. Tá mala ešte aj grilovaciu ihlu na kura a ja som sa ZAMYSLELA, či nie je lepšia ako tá moja. A tu prišiel šok, lebo ako tak nad tým premýšľam, moja teplovzdušná fritéza je síce absolútne skvelá, ale absolútne nahraditeľná teplovzdušnou rúrou.
Či však túto kúpu ľutujem, by som netvrdila. Veľmi dobre sa čistí a super ovláda. Takže aj mladší členovia domácnosti zvládajú príkaz "k tomu mäsu si sprav hranolky" bez podpálenia domácnosti. Odbúrava aj dosť pachy "smažiaceho" sa pokrmu. Apropo - skvele dosmažuje polotovary ako obaľované hríbky, dokonca aj smažený syr dosmažila.
Takže záverom- ak uvažujete nad teplovzdušnou fritézou, máte nejaké lowe v talóne a neviete čo s nimi, choďte kľudne do toho. Je to asi ako s mikrovlnkou v 90tych rokoch, kedy sme plánovali ako v nej budeme všetko zdravo variť a zohrievať. U nás sa premenila hlavne na bezpečný chlebník a skvelé miesto na kysnutie cesta. A netreba na to ani elektrický prúd . Ale máme. A teším sa, kedy zas niečo vymyslia, čo ešte doma nemám.
Počuli ste už bublinkovom waflovač?
Ževraj wafle v bublinkovým tvarom.
Jediná vec, prečo som sa zastavila, že ho nekúpim je, že neni doma kam ho dať. Lebo wafle sú u nás takmer denne. Nie tie pravé, belgické, ale proteinové. A dokonca som vytunila zelené wafle - so zdravšou tekvicovou múkou.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
jaj pekne, a čo dávaš do proteinovych wafli?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Samotné proteinové si momentálne robieva aj mladší sám na raňajky. Zrovna dnes si k nim na 5tu privstal .
Chce to proteinový prášok, múku, vajce, jogurt ale môže aj mlieko byť a prášok do pečiva.
Ja som ešte dávala aj arašidové maslo alebo čoko vločky, aby som k tomu už nič nepokúšala a chrumkalo to pekne.
Pridám recepty, len furt neni dobré svetlo na fotenie.
Tie z tekvicovej múky sú zaujímavé, lebo tú máš prirodzene bezlepkovú a aj vysoko proteinovú samu o sebe. Akurát, ja ju kombinujem s "normálnou", lebo len také čisto tekvicové mi zostali potvory na waflovači.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Znie to skvele, len nič z toho nemôžem, teda okrem vajíčka a možno bezlepkovej múky, tekvicovú som ešte neskúšala. Niežeby som mala doma waflovač.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
k tej fritéze..kupila si ju kamarátka vo viere,že ako zdravo bude variť-a ide ju vrátiť..(no či pochodí??)
vraj je to vedomé klamanie zákazníka..
hranolky urobí ale musia byť predsmažené-domáce 0bodov
karfiol mala tam 3/4 hodiny a nič..
kuracinka tiež vééélmi daleko od toho čo ukazuje Gizka
inak ja som sa dala nalákať (ospevovali ju susedy)na panvicu pred asi 2rokmi a 3x som ju bola reklamovať lebo v strede horelo a kraje sa ani nechytali..vymenila som ju potom za kastrol ktorý používam do rúry..viac o nich nechcem ani len počuť!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
... s panvicami mám opačný problém okraje sú spečené a stred nie.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja nemám Gizkinú značku teda. Mamine som takú nadelila, lebo sa jej ľúbila, ale ja mám inú. Ale kľudne môžem povedať, že rovnaký výsledok. Mrazené hranolky ok, z domácich zemiakov netuším. Joj - ale čipsíky som si robila zo sladkých zemiakov. A zhoreli, bo som tomu vytla a kvákala so segrou. Niektoré boli prudko jedlé a výrboné - tie čo nezhoreli.
Ale popravde ak chceš urobiť hranolky také "mekáčové" z domácich, chce to zložitejší postup ako oškrabať a dať smažiť. VRAJ treba smažiť na 2x a predtým schladiť v ľadovej vode a vysušiť. No kto by sa s tým páral, keď sa dajú kúpiť už pripravené. Ja teda nie.
HRANOLKY predsa nemôžu byť ZDRAVÉ!!!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
A že som ja natrafila na toto zrovna, ked o tom uvažujem
To vážne neurobí hranolky z normálnych zemiakov? A nevysmaží brokolicu?
A je to teda bez tuku alebo tam treba tuk?
A čo rezeň? Urobí to rezeň?
Alebo to len zapadne prachom v kuchyni?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Takže dajme si upgrade po nejakom tom čase. Ani som inak netušila že je to cez pol roka, čo je u nás.
Hranolky naďalej kupujem ako polotovar a naďalej úspešne dopekám v nej. Brokolica sa vysmáža? Jako taký polotovar obalený si sem tam kúpim, tú vie dopiecť. Takže asi poviem, že urobí. Rovnako rezeň sme robili. ALE. Tu sa dostávam k bodu - treba tuk?
TREBA. Lebo práve ten prepálený hnusný smradľavý tuk robí z faláta mäsa v trojobale ten zázračný rízek, čo sa za ním otočíš a uhundraného hladného chlapa mení na spokoného milujúce manžela. Gizka mala pravdu. Treba pridať lyžicu či dve oleja. Alebo urobiť bravčové, čo si samé ten tuk pustí. Smelo dokonca do tej rúry strčím piecť grilovacie klobásky. Parádne.
Robila som v nej už všeličo od toho času, kedy som tento blog písala.
Koláč, zemiaky, mäso, smažené mäso, čínu, pečené mäso, rezne, tekvicu, zeleninu na milión spôsobov. Vajíčka dokonca - miesto varenia - skvelá vec. Hrianky. Všetky možné polotovary z nacionálnych dní - od springrolls až po pizzu. Našla som si griff - dávam na spodok papier na pečenie - len tak ledabolo, aby mala kade šťava, tuk a vzduch prúdiť, ale dosť rozložiť na to, aby sa mäso či zemiaky neprilepili.
U nás rozhodne v kuchyni prachom nezapadá. Používame minimálne 3x týždenne. Možno aj viac.Za mňa status keď pokazím, kúpim novú. No a tá veľká rúra versus táto. Áno - veľká teplovzdušná túto malú nahradí. Ale - treba mi rozkurovať veľkú rúru, keď to ide skvele v malej? V lete isto oceníte, keď nebudete vzduch zbytočne prehrievať z chladnúcej rúry.- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Kým som nenašla tento tvoj blog, tak som bola presvedčená, že áno. Otvorila, prečítala a zrazu sa mi to zdalo, že blbosť, že nepotrebujem.
A teraz si ma úplne dorazila. Lebo teraz to zas vyzerá, že potrebujem . A ch jaaj
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ani netuším, či som také zachytila, možno z diaľky. Mne tie vychytávky v kuchyni až tak nechýbajú. Už keď sa to varí, pečie, tak to je skvelá fáza. Horšie s tou prípravnou.
Čo robí prosím ťa bublinkový waflovač?