reklama

ako robite paradajkovu polievku?

Pridal/a monika dňa 16. 10. 2006 - 21:12

reklama

zeny, prosim vas, podelte sa o osvedcene recepty na paradajkovu... viem, ze tam sa toho vela navymyslat neda, ale chcela by som ju skusit inak.
ja mam od mamy takyto postup: rozpustim si maslo, poprasim ho mukou, trocha to necham prevriet, stale miesam, potom to zalejem vodou (prevarenou z rychlovarnej konvice}, pridam pretlak, kus cibule, bobkovy, a trocha soli a cukru tak od oka. a potom bud davam ryzu alebo cestoviny alebo nic, len si do hotovej nastruham tvrdy syr.


reklama

reklama

Zuzana, Ut, 17. 10. 2006 - 08:20

Zuzana

Moni,
tu je moj postup:
do hrnca dam varit domaci rajcinovy pretlak-0,7l-a pridam vodu-asi 2 pohare rovnakeho objemu. Ked to zacne vriet, pridam cukor, aby bola sladka, necham povriet, pripravim si zatrepku-mlieko alebo smotana na varenie, hladka muka - a pomaly ju za staleho miesania prilievame do polievocky. Nechame povarit.
Okrem syra alebo pismeniek ja zvyknem robit este odpalovane knedlicky:
postup:do hrnca dame varit lyzicu masti, sol a vodu-asi 1 l, nechame prevriet a potom do hrnca sypeme polohrubu muku, az kym nam v hrnci nestoji varecha. Nechame vychladnut, do hmoty zapracujeme 1 vajicko a potom si dam cesto na tanier-velky plytky-a malou lyzickou vykrajujem malicke knedlicky, ktore hadzem do vriacej polievky-pekne napuchnu-a ked vyplavaju napovrch, su hotove. Kto chce, moze si dat na polievku v tanieri este trosku kyslej smotany-aby ho nepalila zaha. Moji chlapi je velmi lubia-dobru chut...
PS:Z pretlaku z obchodu ti asi moc neporadit, tam ich bude dat treba asi viac, aby bola omacka husta.

Gitka S, Ut, 17. 10. 2006 - 08:45

To iba potvrdzujem, aby bola polievka mňam, musíš dať viacej pretlakov a potom ju aj správne dochutiť, mne to trvá dlho kým je taká ako si ju ja predstavujem, a tak ju ochutnávam a ochutnávam, až ju už jesť nemusím.Ináč ju mám rada tak ako Ty s postrúhaným tvrdým syrom .A ten postup mám podobný iba do zápražky nelejem najprv vodu , ale dávam najprv pretlak ten trošku popražím a až potom zalievam vodou studenou. A zbytok detto ako Ty.

monika, Ut, 17. 10. 2006 - 09:07

jeeej gitka, pravdu mas s tym postupom, ja tiez najprv pretlak az potom vodu, neviem preco som to napisala naopak Vyplazený jazyk

Zuzana, Ut, 17. 10. 2006 - 09:16

Zuzana
Moni,
dobehni, pozyvam Ta na nu.....

monika, Ut, 17. 10. 2006 - 09:26

dakujem, mali sme predvcerom, takze az tak po nej netuzim, ale keby si bola blizsie, dosla by som urcite Mrkám

Ema, Ut, 17. 10. 2006 - 09:37

Ja robím paradajkovú polievku na dva spôsoby.
Keď ju robím s cestovinou / hviezdičky alebo skrúcance/ dám si zovrieť
vodu, osolím a dám variť cestovinu ,do nej pridám pretlak rozmiešaný
v pohári vody. Pridám cukor,nové korenie ,hrebíčky 2-3, 1bobkový list,
povarím asi 10 min. Medzitým si urobím redšiu zápražku z oleja ,múky
a červenej papriky. Zalejem ju studenou vodou rozriedim apridám do
vriacej polievky. Povarím ešte asi 5 min. pridám pokrájanú pažítku a
do hotovej na tanieri nastrúham syr.
Druhý spôsob , tú má synátor radšej ,je s pridaním hádzaných haluštičiek .Urobím si cestíčko z múky jedneho bielka a vody a do vriacej polievky /voda ,pretlak a ostatné koreniny/ robím cez haluškár
haluštičky. Potom dám zápražku. Táto varianta sa volá Talianska polievka. Dávali sme si ju ,keď sme chodili z práce na obedy do reštiky.
U nás doma je veľmi obľúbená. Tá prvá,to je taká rýchlovka.

Lea, Ut, 17. 10. 2006 - 12:00

nepridám nič nové - zápražka z oleja a múky, 7dl rajčinovej šťavy z domácej dielne + 7dl vody(aj menej, podľa hustoty šťavy), krátko povariť a na záver dochutiť soľou a cukrom. Hotové za päť minút, u nás sa jedáva iba s nastrúhaným syrom, hoci dcéra si v poslednom čase vytláča do taniera Bambino. Túto polievku moje deti MILUJÚ od maličkého malička, jedli by ju aj každý druhý deň a ja ju po toľkých rokoch varenia už nemôžem ani vidieť...

monika, Ut, 17. 10. 2006 - 12:04

no lea, to bambino to je teda velmi inovativne riesenie :-}:-} ja teda milujem syr, okrem olomouckeho, makky, tvrdy, plesnivy, kravsky, kozi, ovci... na vsetky mozne sposoby a davam ho aj tam kam mnohi nie, ale toto by mi nenapadlo Úsmev no hlavne ze jej chuti. Mrkám

Lea, Ut, 17. 10. 2006 - 13:08

najnovšie si dáva bambino aj na špagety Veľký úsmev; inak my sme doma všetci veľmi "syrový", keď prechádzam v Metre okolo syrov, len mi tak slinky tečú, vždy nejaký skončí vo vozíku, len keby tie ceny neboli také vysoké, darmo doma synátorovi vysvetľujem, že tristokorunový President nemôže zjesť na posedenie sámPrekvapenie

Zuzana, Ut, 17. 10. 2006 - 14:02

Zuzana
Lea,
uz si jedla rakusky eidam...to je syr...nas eidam akoby okolo neho ani nesiel...aj my sme syrovo-syroviiiiiiiiiiiiiiii

monika, Ut, 17. 10. 2006 - 14:16

tak to sme vsetky 3 rovnaka krvna, vlastne syrova skupina Veľký úsmev

adrika, Ut, 17. 10. 2006 - 14:33

aj ja sa pridávam k tej syrovej partii, môj Aďo by nič iné ani nemusel. Ešte tak suché rožkyVeľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmev

maxi, Ut, 17. 10. 2006 - 16:25

K syrákom patrím aj ja s mojou family..ja som kedysi robievala synovi na večeru halušky /1 -2 porcie, čo by som už dnes ani nevedela, tak málo..to mal asi 2 roky / s bambinom miesto puingu a jedávali sme ich dlhé roky, lebo nemal rád bryndzu..teraz ju miluje/me/..a to je aj náš klasický sobotný obed-brzndz.halušky ,príp. nejaké cestoviny a rajčin.polievka..robím ju klasicky:červená zásmažka, dom.pretlak, voda, trochu soli, cukru menej a lyžička vegety, cibuľa vcelku/ak mám čas ju očistiť/,povariť ,pridať písmenká..príp.krupicové halušky, alebo nastruhať syr.Ja do nej pridávam aj pokrájanú bazalku-čerstvú, to milujeme.

kefara, So, 21. 10. 2006 - 16:18

- až mi sliny zhustli,keď som si to všetko prečítala. Zbožňujem paradajkovú polievku, ale moji chlapi ani za svet, je to pre nich hromadný trest (necháááápem prečo !?!). Keď mám niekedy slabú chvíľku,kúpim si hotovú polievočku v sáčku, takú tú malú,zalievaciu, vymiešam si ju s mäkkým syrom,zalejem a chlipkám... je to čajový odvar proti vašim receptom, ale mňa poteší.

Zuzana, Po, 23. 10. 2006 - 08:18

Zuzana
Kefi,
sadni na vlak a si pozvaná, kedy,Ta mám čakať????

kefara, Po, 23. 10. 2006 - 16:45

Beriem to pozvanie! Nerobí mi problém po fajronte sadnúť Žiline na vlak,došrotiť sa k tebe, dať si 1-2 taniere tej geniálnej polievky a hajde naspäť. Predpokladám, že by si ma čakala na žst. - vykecali by sme sa cestou tam,pri polievke aj cestou späť... hm, super nápad! Ako ďaleko bývaš od vlakovej stanice??

Zuzana, Ut, 24. 10. 2006 - 07:56

Zuzana
autobusom 10 minut, pesi - rychla chodza 20-25 minut, autom 5 minut....

kefara, Ut, 24. 10. 2006 - 15:15

Super. Raz sa nanominujem !

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama