Odkedy má dcéra histamínovú intoleranciu pečiem jej írsky chlieb, ale postupne kvôli pretrvávajúcim problémom vyradila aj mlieko a neskôr aj lepok. To už bola iná výzva.

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 10 minút |
Čas varenia / pečenia | 1 hod |
Celkový čas | 1 hod, 10 minút |
Ingrediencie
100 | gramov | bezlepková ovsená múka |
100 | gramov | pohánková múka |
280 | gramov | bezlepková chlebová múka |
1 | čajová lyžička | soľ |
1 | čajová lyžička | cukor |
1 | čajová lyžička | sóda bikarbóna |
trocha | vitamín C | |
2 | polievkové lyžice | semiačka |
500 | mililitrov | voda teplá |
Inštrukcie
Je to obdoba Írskeho chleba, ale jogurt alebo kyslú smotanu som nahradila teplou vodou a kyslú zložku, ktorú sóda bikarbóna potrebuje dodala 3 mini odmerkami vitamínu C z DM
Nemám veľmi rada bezlepkové múky, zväčša sú zložené s kukuričnej, ryžovej múky, škrobu... Chýba mi tam celozrnná zložka, preto som hľadala alternatívy. Požadovaným výsledkom bola výška chleba, a aby dcéru po jej konzumácii nebolela hlava. Škoda, že ľanová múka jej nerobí dobre. Zatiaľ som to uzavrela pri tomto pomere, aj keď tu pohánku tam cítiť, mne trošku vadí, ale ja ten chlieb nejem a dcéra je spokojná.
Odvážne pridávam k múkam zatiaľ len 2 PL lyžice nejakej chlebovej zmesi - semiačka, ovsené vločky. To dcéra toleruje.
Postup:
Vo veľkej miske zmiešam všetky sypké ingrediencie, akurát sódu bikarbónu zmiešam s vitamínom C samostatne.
Do misky s múkami... pridám teplú vodu, cca 50-60°C, odkedy dávam teplú vodu, chlieb lepšie rastie. A s lyžicou miešam asi 5 minút.
Hmotu preložím do úzkej hranatej formy vystlanej papierom na pečenie a pečiem pri teplote 195°C 60 minút. Závisí to zrejme od rúry, mne sa toto ujalo.
Po upečení chlieb aj s papierom vyberiem na mriežku a nechám vychladnúť. Zvyknem piecť neskoro v noci a ráno sa chlieb je a odkladá.
Postup:







