
Kamila | Bezlepkový chlieb bez droždia a mlieka
Odkedy má dcéra histamínovú intoleranciu pečiem jej írsky chlieb, ale postupne kvôli pretrvávajúcim problémom vyradila aj mlieko a neskôr aj lepok. To už bola iná výzva.
100 | gramov | bezlepková ovsená múka |
100 | gramov | pohánková múka |
280 | gramov | bezlepková chlebová múka |
1 | čajová lyžička | soľ |
1 | čajová lyžička | cukor |
1 | čajová lyžička | sóda bikarbóna |
trocha | vitamín C | |
2 | polievkové lyžice | semiačka |
500 | millilitrov | voda teplá |
Vo veľkej miske zmiešam všetky sypké ingrediencie, akurát sódu bikarbónu zmiešam s vitamínom C samostatne.
Do misky s múkami... pridám teplú, skoro horúcu vodu, cca 50-60°C, odkedy dávam teplú vodu, chlieb lepšie rastie. A s lyžicou miešam asi 5 minút.
Hmotu preložím do úzkej hranatej formy vystlanej papierom na pečenie a pečiem pri teplote 195°C 60 minút. Závisí to zrejme od rúry, mne sa toto ujalo.
Po upečení chlieb aj s papierom vyberiem na mriežku a nechám vychladnúť. Zvyknem piecť neskoro v noci a ráno sa chlieb je a odkladá.
Je to obdoba Írskeho chleba, ale jogurt alebo kyslú smotanu som nahradila teplou vodou a kyslú zložku, ktorú sóda bikarbóna potrebuje dodala 3 mini odmerkami vitamínu C z DM.
Nemám veľmi rada bezlepkové múky, zväčša sú zložené s kukuričnej, ryžovej múky, škrobu... Chýba mi tam celozrnná zložka, preto som hľadala alternatívy. Požadovaným výsledkom bola výška chleba, a aby dcéru po jej konzumácii nebolela hlava. Škoda, že ľanová múka jej nerobí dobre. Zatiaľ som to uzavrela pri tomto pomere, aj keď tu pohánku tam cítiť, mne trošku vadí, ale ja ten chlieb nejem a dcéra je spokojná. Najnovšie uberám bezlepkovej múky (chlebová schar B) a pridávam cícerovú múku, dcére vadia semiačka, tak dávam len ovsené vločky.

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila
Ďalšie recepty
Skôr nutnosť, 3 x do týždňa pečiem chlieb, lebo obedy v škole jesť nemôže, tak nosí desiate. A už len zistiť z čoho ju hlava nebolí a nie je unavená. Vitamín C mi tuším poradili v FB histaminovej skupine, keď Tinka mlieko zrušila a teplú vodu som skúsila, lebo chlieb slabšie rástol. Iba s bezlepkovou múkou cesto bolo také blato. Ja by som aj viac experimentovala, ale histaminová asi nepustí.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Môžete mi poradiť kde asi nastala chýba, že chlieb mi totálne splasol a je tvrdý, že by som s ním mohla zatĺkať. Držala som sa vášho postupu, ale netuším že kde je chýba...miesila som ho len lyžicou a potom na pečiaci papier do oválnej jenskej misy🙄
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dali ste teplú , skoro horúcu vodu, vitamín C? Ta forma by mala byť úzka a vysoká, ako moja na obrázku, lebo hmota nedrží tvar, roztečie sa. V jánskej miske bol asi nízky? Idem ešte raz skontrolovať recept, tento chlieb pečiem 3 krát do týždňa. Ale zistila som, že najvhodnejšia bezlepková múka je chlebová Schar B, pri iných bol trochu nižší. Hneď po upečení chlieb prekladám na mriežku aby vychladol aj 6 hodín.
A treba si otestovať rúru, možno vám bude stačiť nižšia teplota. Na začiatok si myslím, že problém bude v jánskej miske, že je veľká.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Kamila, toto je iná alchýmia. Si veľmi trpezlivá. Tinka má šťastie, že má takú obetavú mamu