reklama

Bezlepkový chlieb bez droždia a mlieka

Pridal/a Kamila dňa 23. 01. 2023 - 14:31 - Recepty Kamila
Bezlepkový chlieb bez droždia a mlieka, Chlieb, pečivo, recept, Kamila

Kamila


reklama

Odkedy má dcéra histamínovú intoleranciu pečiem jej írsky chlieb, ale postupne kvôli pretrvávajúcim problémom vyradila aj mlieko a neskôr aj lepok. To už bola iná výzva.

Ingrediencie
100 gramov bezlepková ovsená múka
100 gramov pohánková múka
280 gramov bezlepková chlebová múka
1 čajová lyžička soľ
1 čajová lyžička cukor
1 čajová lyžička sóda bikarbóna
  trocha vitamín C
2 polievkové lyžice semiačka
500 millilitrov voda teplá
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Je to obdoba Írskeho chleba, ale jogurt alebo kyslú smotanu som nahradila teplou vodou a kyslú zložku, ktorú sóda bikarbóna potrebuje dodala 3 mini odmerkami vitamínu C z DM

Nemám veľmi rada bezlepkové múky, zväčša sú zložené s kukuričnej, ryžovej múky, škrobu... Chýba mi tam celozrnná zložka, preto som hľadala alternatívy. Požadovaným výsledkom bola výška chleba, a aby dcéru po jej konzumácii nebolela hlava. Škoda, že ľanová múka jej nerobí dobre. Zatiaľ som to uzavrela pri tomto pomere, aj keď tu pohánku tam cítiť, mne trošku vadí, ale ja ten chlieb nejem a dcéra je spokojná. Najnovšie uberám bezlepkobej múky (chlebová schar B) a pridávam cícerovú múku, dcére vadia semiačka, tak dávam len ovsené vločky.

Postup:

Vo veľkej miske zmiešam všetky sypké ingrediencie, akurát sódu bikarbónu zmiešam s vitamínom C samostatne.

Do misky s múkami... pridám teplú, skoro horúcu vodu, cca 50-60°C, odkedy dávam teplú vodu, chlieb lepšie rastie. Úsmev A s lyžicou miešam asi 5 minút.

Hmotu preložím do úzkej hranatej formy vystlanej papierom na pečenie a pečiem pri teplote 195°C 60 minút. Závisí to zrejme od rúry, mne sa toto ujalo.

Po upečení chlieb aj s papierom vyberiem na mriežku a nechám vychladnúť. Zvyknem piecť neskoro v noci a ráno sa chlieb je a odkladá.

Výnos
1 kus
Celkový čas
1 hod, 10 minút
Čas prípravy
10 minút
Čas varenia / pečenia
1 hod

Ďalšie recepty


reklama


reklama

Dzeny, St, 25. 01. 2023 - 10:20

Kamila, toto je iná alchýmia. Si veľmi trpezlivá. Tinka má šťastie, že má takú obetavú mamuSrdce

Kamila, St, 25. 01. 2023 - 10:28

Skôr nutnosť, 3 x do týždňa pečiem chlieb, lebo obedy v škole jesť nemôže, tak nosí desiate. A už len zistiť z čoho ju hlava nebolí a nie je unavená. Vitamín C mi tuším poradili v FB histaminovej skupine, keď Tinka mlieko zrušila a teplú vodu som skúsila, lebo chlieb slabšie rástol. Iba s bezlepkovou múkou cesto bolo také blato. Ja by som aj viac experimentovala, ale histaminová asi nepustí.

Aivlys, Pi, 01. 09. 2023 - 13:43

Môžete mi poradiť kde asi nastala chýba, že chlieb mi totálne splasol a je tvrdý, že by som s ním mohla zatĺkať. Držala som sa vášho postupu, ale netuším že kde je chýba...miesila som ho len lyžicou a potom na pečiaci papier do oválnej jenskej misy🙄

Kamila, Pi, 01. 09. 2023 - 14:06

Dali ste teplú , skoro horúcu vodu, vitamín C? Ta forma by mala byť úzka a vysoká, ako moja na obrázku, lebo hmota nedrží tvar, roztečie sa. V jánskej miske bol asi nízky? Idem ešte raz skontrolovať recept, tento chlieb pečiem 3 krát do týždňa. Ale zistila som, že najvhodnejšia bezlepková múka je chlebová Schar B, pri iných bol trochu nižší. Hneď po upečení chlieb prekladám na mriežku aby vychladol aj 6 hodín.

A treba si otestovať rúru, možno vám bude stačiť nižšia teplota. Na začiatok si myslím, že problém bude v jánskej miske, že je veľká.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama