Cesnakový ploský chlebík

Popis

Úžasný rýchly ploský chlebík alebo placka, keď sa vám už zunuje ryža alebo zemiaky. Skvelý k mäsku, zeleninke, či len tak. Jeho príprava vám prevonia celý byt.

Cesnakový ploský chlebík - recept

Zhrnutie

Porcie
kusy
Zdrojwww.biggerbolderbaking.com
Čas prípravy
10 minút
Čas varenia / pečenia
25 minút
Celkový čas
35 minút

Ingrediencie

280gramovhladkej múky
220millilitrovbiely gazdovský jogurt
4čajové lyžičkyprášok do pečiva
 štipkasoli

Inštrukcie

Príprava je absolútne jednoduchá a rýchla. Vďaka prášku do pečiva nemusíte čakať na nijaké kysnutie. Len zamiešate - a môžete vaľkať a piecť.

V miske si zmiešame 4 čajové lyžičky prášku do pečiva, soľ s 280gr múky. Postupne pridávame jogurt a rukou miesime. Cesto musí byť krásne, pružné, nesmie sa lepiť, ani sa s ním nesmie tvrdo pracovať.

Pôvodný recept má polovičné množstvo múky. Má však aj upozornenie, že jogurt treba pridávať podľa toho, ako cesto vyzerá - každý jogurt proste reaguje s múkou inak. Ja som použila gazdovský biely jogurt a ideálne množstvo pre požadovanú hustotu cesta bolo poste 280gr.

Pripravíme si cesnakové maslo:

120 gr masla

3 strúčky cesnaku

Maslo rozpustíme - podľa toho ako preferujete - buď mikrovlnka, alebo vodný kúpeľ. Pridáme roztlačený cesnak a dobre premiešame.

Cesto rozdelíme na 8 častí.

Rozvaľkáme prvú časť - asi na priemer dlane, nie príliš natenko, potrieme jednu stranu cesnakovým maslom a šup s ňou na teflonovú panvicu potretou stranou nadol. Pečieme 2-4 minúty, otočíme a rovnaký čas aj  z druhej strany. Teplotu som mala na 6.stupni z 9 ... taký "normálny plameň". Počas pečenia si rozvaľkáme ďalšie cesto.

Vytiahneme z panvičky a zabalíme do čistej utierky. Môžeme posypať nakrájanou vňaťou petržlenu.

Poznámky

Placky sú skvelé aj len tak do ruky.

Ak budú príliš tenké, dostanete chrumkavé niečo, čo ale rýchlo vysychá. Takže veľmi natenko nevaľkať a hlavne - skladovať v uzavretej nádobe.

Postup: 

Cesnakový ploský chlebík - recept postup 1
Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Zatiaľ nehodnotené

Komentáre

jááj, ´dobre to vyzerá. Len by sa mi muselo chcieť. Máš môj hlboký obdiv.

Ďakujem. Nuž - mávam také záchvaty varenia a hlavne pečenia  Chichocem sa.

Furt lepšie ako upratovať - aspoň pre mňa.

Inak - chystám sa na burek. Našla som aj recept z ťahaného cesta. Silno mi to štrúdlu ťahanú pripomína, ale ani tú neviem robiť.

Ja mám rada výzvy Veľký úsmev!!!

no, ja som v rámci výzvy robila minulý týžden buchty. A to je ten deň, ked u nás záhadne chlapi nie sú hladní.... Už to zase dlho opakovať nebudem, netreba mi to.

Úplne chápem. To keď nikto sa do toho nemá ... Smútok. U nás som sa pýtala, aké buchty chcú. Všetci, že slivkový lekvár. OK, chcela som tvarohové - predsa len aspoň niečo menej cukru si nahováram, že tam je - ale dobre. Chlapi budú lekvárové. Tak som spravila. Ja ti neviem, či po jednej zjedli. Ostatné som tlačila so Zet ja.

A my sme si spravili aj škoricový prekladaný chlebík - kysnuté štvroce, namáčané v masle a pováľané v škoricovom cukre a navrstvené. To som tatinovi aj doniesla, dokonca mama povedala, že to bolo dobré (ona škoricu nemusí). Ale uvažujem, že si musím kúpiť také maličké formy na pečenie tých buchiet.

Neskúšal niekto piecť buchty vo forme na mafiny?

To by bola tak dávka pre mňa - cesto z 200 gr múky, 6 buchiet a stačí. Chichocem sa 

Z mafinovej formy budú zaujímavé, budú vyzerať ako hríb. Keď chceš málo naukladaj do okrúhlej malej formy - 1 do stredu a päť dookola to bude akurát Veľký úsmev.

Minule som v Nemecku špekulovala nad zapekacou miskou o rozmere cca 13x20cm, že načože by som to použila. Potom mi manžel skočil do myšlienok, že či zas novú somarinu do domu mi je treba Veľký úsmev. Tak som to tam nechala. A teraz viem, že na tých mojich 6 buchiet by to bolo ideaaaaalne.

A vďaka za tip.

Vyzerá úžasne. Áno

Ďakujem.

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok