Pravidelne riešim dilemu, čo urobiť dieťaťu na desiatu. Je to ako beh pomedzi prekážky /nie cez, tu musím kľučkovať/, aby som sa vyhla tomu, čo má rada, čo nezje, čo by "prevoňalo" nielen triedu ale aj jej dych /cibuľka, medvedí cesnak, nátierka z rybičiek/ a zas aby sa to neopakovalo... no občas riadny hlavolam. Ale keď je čas a chuť niečo dobré domáce pripraviť, tak určite tieto rožky...

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 30 minút |
Čas varenia / pečenia | 15 minút |
Celkový čas | 45 minút |
Ingrediencie
600 | gramov | hladká múka |
100 | millilitrov | olej |
250 | gramov | kyslá smotana |
200 | millilitrov | mlieko |
1 | balík | droždie |
1⁄2 | balík | prášok do pečiva |
1 | čajová lyžička | kryštálový cukor |
Na potretie: | ||
1 | kus | vajce |
trocha | semienka | |
trocha | hrubozrnná soľ | |
Na plnenie: | ||
150 | gramov | šunka |
trocha | medvedí cesnak | |
100 | gramov | špenát |
200 | gramov | syr |
150 | gramov | saláma |
Inštrukcie
V mlieku rozmiešame cukor a droždie, necháme vzísť kvások.
Zmiešame kyslú smotanu a olej. Múku, soľ a kypriaci prášok zmiešame, pridáme kvások, smotanu s olejom.
Premiesime a potom cesto rozdelíme na 4 časti. Každú rozvaľkáme do kruhu na 0,5 cm hrúbku a rozrežeme na 4 trojuholníky.
Na každý poukladáme čo nám chutí /šunku syr, špenát alebo medvedí cesnak a pod./, zvinieme od širšej časti k cípu a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
Postupne si takto pripravíme všetky rožky. Potrieme vajíčkom,. posypeme semienkami alebo soľou a dáme piecť na 180°C, 15-20 minút.
Necháme vychladnúť a môžeme sa do nich pustiť.