reklama

Paella

Pridal/a Anonymný (bez overenia) dňa 19. 07. 2009 - 11:39 - Recepty
obrázok k receptu

reklama

Typická dobrota zo španielskej Valencie.

Ingrediencie
1 1⁄2 kilogramov mäso
2 decilitre olivový olej
4 kusov paradajka
2 kusov zelená paprika
1 hrnček zelená fazuľka
1 hrnček biela fazuľa
  ryža guľatozrnná
  trocha šafrán
6 strúčiky cesnak
  trocha soľ
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Pripravíme si 1,5 kg mäsa, môže to byť mix rôznych druhov - kura, bravcove rebierka, zajac - aby sme mali dokopy tak 1,5 kg masa

Pripravujeme na velkej plochej panvici (zhruba o priemere 40cm, pri tychto mnozstvach), najlepsie na otvorenom ohni, pokial mate vhodnu panvicu - kovovu, bez pvc rucok. Maso nasekane na male kusky opecieme na oleji do zlatista a do chrumkava, vyberieme a odlozime prikryte na teple miesto.

Na zvysnom oleji oprazime cesnak do zlata a pridame cerstve nasruhane paradajky (alebo pretlak), zmes prazime az pokial nezhustne, pridame vodu, osolime, pridame safran, privedieme do varu a vlozime opecene masko.

Ked je maso takmer makke, vlozime zelenu a bielu fazulu, papriku a varime dalsich cca. 10 minut.

Na koniec pridame ryzu - co je dost dolezita operacia pri tomto jedle.

V strede panvice si urobime "cesticku" (odsunieme nabok maska a zeleninu)zhruba o sirke 5cm a ryzu sypeme do tejto cesticky do vysky vyvaru. To je jeden zo sposobov, ako spravne odmerat mnozstvo ryze na mnozstvo vyvaru. Nasledne zamiesame a nechame varit, kym sa ryza neuvari.

Na zaver skontrolujeme, ci je pokrm dost slany, v pripade potreby dochutime, prikryjeme pokrievkou, alebo alobalom a polozime priamo na pahrebu, aby sa na to cele na dne mierne pripieklo do zlata.

Po niekolkych minutach stiahneme z pahreby a nechame odpocivat dalsich 10 minut.

Doplňujúce poznámky

Vyborne ked je to pekne pripecene, trosku osmudnute dymom, so zeleninovym salatom a mne osobne k tomu chuti biele vinko, aj ked Spanieli to zapijaju cervenym:)

Výnos
5 Porcie
Celkový čas
1 hod, 20 minút
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
1 hod

Ďalšie recepty


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama