
Typická dobrota zo španielskej Valencie.
1 1⁄2 | kilogramov | mäso |
2 | decilitre | olivový olej |
4 | kusov | paradajka |
2 | kusov | zelená paprika |
1 | hrnček | zelená fazuľka |
1 | hrnček | biela fazuľa |
ryža guľatozrnná | ||
trocha | šafrán | |
6 | strúčiky | cesnak |
trocha | soľ |
Pripravíme si 1,5 kg mäsa, môže to byť mix rôznych druhov - kura, bravcove rebierka, zajac - aby sme mali dokopy tak 1,5 kg masa
Pripravujeme na velkej plochej panvici (zhruba o priemere 40cm, pri tychto mnozstvach), najlepsie na otvorenom ohni, pokial mate vhodnu panvicu - kovovu, bez pvc rucok. Maso nasekane na male kusky opecieme na oleji do zlatista a do chrumkava, vyberieme a odlozime prikryte na teple miesto.
Na zvysnom oleji oprazime cesnak do zlata a pridame cerstve nasruhane paradajky (alebo pretlak), zmes prazime az pokial nezhustne, pridame vodu, osolime, pridame safran, privedieme do varu a vlozime opecene masko.
Ked je maso takmer makke, vlozime zelenu a bielu fazulu, papriku a varime dalsich cca. 10 minut.
Na koniec pridame ryzu - co je dost dolezita operacia pri tomto jedle.
V strede panvice si urobime "cesticku" (odsunieme nabok maska a zeleninu)zhruba o sirke 5cm a ryzu sypeme do tejto cesticky do vysky vyvaru. To je jeden zo sposobov, ako spravne odmerat mnozstvo ryze na mnozstvo vyvaru. Nasledne zamiesame a nechame varit, kym sa ryza neuvari.
Na zaver skontrolujeme, ci je pokrm dost slany, v pripade potreby dochutime, prikryjeme pokrievkou, alebo alobalom a polozime priamo na pahrebu, aby sa na to cele na dne mierne pripieklo do zlata.
Po niekolkych minutach stiahneme z pahreby a nechame odpocivat dalsich 10 minut.
Vyborne ked je to pekne pripecene, trosku osmudnute dymom, so zeleninovym salatom a mne osobne k tomu chuti biele vinko, aj ked Spanieli to zapijaju cervenym:)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Pekinské placky
Martuška 123 | Pekinské placky
Pekinské placky
Recept na výborný nedeľný obed z kuracích pŕs. Vďaka marináde so sójovou omáčkou budú ozaj výborné.
Kysnuté cesto na závin aj rožky - bez kysnutia
JarushkaD | Záviny bez kysnutia
Kysnuté cesto na závin aj rožky - bez kysnutia
Tento recept mám od mojej mamy, takže má určite viac ako 50 rokov. Je výborný. V ceste je droždie, ale netreba čakať na kysnutie. Cesto je výborné na záviny, rožky, šatôčky...