
Náš najoľúbenejší jablkový koláč. Recept som zdedila po babke, preto ten druhý názov. Vopred sa ospravedlňujem, ak som ho nenapísala správne. Držala som sa hesla, píš ako počuješ.
500 | gramov | polohrubá múka |
70 | gramov | práškový cukor |
200 | gramov | Hera |
1 | kus | prášok do pečiva |
1 | kus | vajce |
1 | kus | žĺtok |
1 | kus | vanilkový cukor |
1 | deciliter | mlieko |
Všetko spolu zamiesiť. Odporúčam maslo (heru) si vybrať skôr, aby bola mäkká. Keď sú malé vajíčka, dávam 2.
Cesto nechám chvíľu odstáť v chladničke. Medzitým si očistím a nastrúham jablká. Cesto rozdelím na 2 časti. Rozvalkám.
Na vymastený a múkou vysypaný plech pomocou valčeka prenesiem prvé cesto, navrstvím jablká, ktoré osladím van. cukrom a dochutím škoricou a na vrch dám druhé rozvalkané cesto. popichám vidličkou a dám piecť.

- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
krásny a výborný a aj názov napísaný dobre
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
snažila som sa , po maďarsky neviem ani mäkké f, ale babka ako stará "nitrančanka" rozprávala slovensky, maďarsky, nemecky.... hlavne niektoré názvy napr. koláčov a pod. mi utkveli v pamäti.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ahoj, výborný koláčik, moja mamka hotiež často piekla. Inak, názov máš správne, len na konci by malo byť krátke e. Teraz tento koláčik pečiem ja, len v trochu inom pomere asi na väčší plech: 750g ph múky, 250g Hery, 250g kr. cukru, 2 celé vajcia, 2 žĺtky, jeden prášok do pečiva a 5 PL mlieka, ale je lepšie, ak to dokážeš spracovať bez mlieka. Pekáč netreba vymazať, cesto na spodok nevaľkám, len ho poroztláčam rukami. Plním ho pol na pol postrúhanými jablkami, posypanými škoricovým cukrom a podľa kyslosti jabĺk kr. cukrom, dobre vyžmýkanými, aby cesto nezvlhlo a druhá polovica je tvaroh vymiešaný so žĺtkami a pr. cukrom. Niekedy pre zmenu dávam na vrch mriežku alebo cesto jednoducho dobre schladím a nastrúham.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
poznam, aj moja mama ho robievala, ozaj fajny

Eva