Rebarborovo mandľový koláčik

Popis

Ak chcete týmto koláčom prekvapiť návštevu, zabudnite na to, že pri ich príchode bude ním prevoňaný celý dom. Ono - táto lahôdka potrebuje totiž trochu odstáť. Aspoň cez noc v chladničke. Ale potom zmizne rýchlosťou blesku. Aspoň u nás to tak bolo.

Rebarborovo mandľový koláčik - recept

Zhrnutie

Porcie
plech
Zdrojsmittenkitchen.com
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
1 hod
Celkový čas
1 hod, 20 minút

Ingrediencie

Inštrukcie

Pripravíme si plech cca 20*20cm. Buď si dáme doň papier na pečenie (ľahšie sa bude vyťahovať) alebo sa budeme potom s tým trápiť. Ja som dala moju silikónovú formu - z tej to ide 1,2.

1. cesto

125gr polohrubej múky

1/4 čajovej lyžičky soli

6,gr kryštálového cukru

115gr masla izbovej teploty

Maslo utrieme s cukrom a postupne pridáme múku a soľ. Schladíme trochu, ak je treba. Ja som sa s tým hrala bez mixéru ručne - normálne som mala pocit ako za mojich čias detstva, keď nás mama chcela niečím zamestnaň. Natlačíme pekne rovnomerne do formy a dáme na 15 minút piecť na 160 stupňov. Vytiahneme a dáme na 10-15 minút schladiť, aby sme mohli na to dať 2 cesto:

75gr pomletých mandlí

10gr polohrubej múky

štipka soli

75gr kryštálového cukru

70gr schladeného masla

1 celé vajce

2 čajové lyžičky brandy

mandľový extrakt

Všetko spolu zmiešať na polotekuté cesto. Môžu byť v ňom kúsočky masla, to je ok.

Toto natrieme na mierne vychladnuté 1. cesto. Ak sa ponáhľate ako ja, a nenecháte si prvé cesto vychladnúť, tak sa trochu s tým potrápite a môže sa to prvé lepiť pri rozotieraní. Ale ide to.

Na to všetko poukladáte cca 4 stonky rebarbory, ktorú rozrežeme pozdĺžne a potom na asi 5cm kúsky. Celú rebarboru tam nedávame. Bolo by to asi dosť mokré.

Na záver ešte posypeme 1 polievkovou lyžicou trstinového cukru.

Dáme piecť na cca 45 minút ( v pôvodnom recepte bolo 45-55 v závislosti od rúry).

Po vytiahnutí potrieme džemom, aby to zostalo šťavnaté a lesklé ( ja som dala marhuľový s goji).

A teraz základná vec - treba nechať vychladnúť. Poriadne. Najlepšie cez noc v chladničke. Na druhý deň potom veľmi ostrým nožom (pozor, spodné cesto je tvrdé a rebarbora sa môže vraj trhať - mne to išlo bez problémov).

Dobrú chuť.

Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (1 hlas)
 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok