reklama

Ríbezľový koláč hotový do 35 minút

Pridal/a balalajka dňa 08. 07. 2021 - 05:56 - Recepty balalajka
Ríbezľový koláč hotový do 35 minút, Koláče, recept, balalajka

balalajka


reklama

Receptov na koláč s ríbezľami nikdy neni dosť. Pridávam jeden v duchu - dnes nepečiem, lebo je cez 30. Horšie je, keď ste mlsní doma viacerí a keksíky už došli.

Takmer bez roboty, ízi pízi za 35minút fúkate a papáte.

Ingrediencie
1 balík lístkové cesto
2 ríbezle
1⁄3 kryštálový cukor
2 polievkové lyžice citrónová šťava
200 gramov mleté mandle
100 gramov maslo
70 gramov cukor
1⁄4 čajová lyžička soľ
1 balík vanilkový cukor
2 kusov bielok
1 kus žĺtok
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Budeme potrebovať:

2 šálky umytých, obratých ríbezlí (to sa do času na prípravu neráta )

1/3 šálky kryštálového cukru
2 lyžice citrónovej šťavy ( kto nemá, nezúfa - na mokré ríbezle sa cukor prilepí aj bez citrónu)

štipka soli (nepýtajte sa ma prečo, ale je tam fenomenálna)


Frangipane:

200 gramov mletých mandlí
100 gramov masla izbovej teploty

70 gramov cukru

1/4 čajovej lyžičky soli
2 čajové lyžičky vanilkovej pasty či esencie, alebo vyškrabaný vanilkový struk, alebo aspoň nejed vanilínový cukor (treba odrátať potom z tých 70gr cukru, nech to neni zas presladené)

2 bielky

 

Na potretie krajov
žĺtko

 

Základná vrstva:

Rozvaľkané, zrolované lístkové cesto - cca 250-275gr najlepšie s papierom, lebo ja som lenivá a kto by v tom horku sa ešte potil pri skladaní a vaľkaní cesta. Pekne ho len rozložíme na plech.

Zapneme rúru na 170 stupňov

 

Maslo miešame s cukrom asi 2 minúty. Pridáme ostatné ingrediencie. Bielky NEŠĽAHÁME do snehu - nejdeme robiť makronky, tak sa s tým nepárame. Je nám teplo, hlavne nech sa to už pečie. Poriadne premiešame a rozotrieme na lístkové cesto. Od krajov necháme 1,5cm voľného cesta. Ríbezle premiešame s citrónovou šťavou a cukrom a rozložíme na frangipane. Okraje potrieme žĺtkom.

No a dáme piecť na 20-30 minút. Treba kontrolovať - nieže vám začnú horieť ríbezle.

 

V prípade potreby posypeme ešte cukrom a za horúca môžeme schladiť kopčekom vanilkovej zmrzliny na tanieriku.

Výborné horúce, vlažné ale aj na druhý deň z chladničky ... ak vám zostane. Úsmev

Výnos
16 Porcie
Celkový čas
40 minút
Čas prípravy
10 minút
Čas varenia / pečenia
30 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama