
Maro | Šošovicové guličky
Vegánske šošovicové guličky v lahodnej omáčke s kokosového mlieka a koreňa kurkumy
Ingrediencie
200 | gramov | šošovica |
85 | gramov | quinoa |
1 | čajová lyžička | soľ |
2 | strúčiky | cesnak |
1 | hrsť | petržlenová vňať alebo koriader |
150 | gramov | tofu |
1 | polievková lyžica | olivový olej |
4 | kusov | 1 strúčik cesnak |
1 | polievková lyžica | nastrúhaný závor |
1 | čajová lyžička | struhaný koreň kurkumy |
1 | polievková lyžica | olivový olej |
400 | millilitrov | kokosové mlieko |
1 | kus | paradajka |
1 | polievková lyžica | limetková šťava |
1 | čajová lyžička | hnedý cukor |
1 | čajová lyžička | soľ |
1⁄4 | čajová lyžička | chilli paprička |
1 | čajová lyžička | čierne korenie |
Postup
Uvaríme šošovicu (hnedú/čiernu alebo zelenú šošovicu) (klasickú hneďú namočíme cez noc do vody a druhý deň varíme 20-25 min; čiernu šošovicu bez máčania 25 min)
Quinou prelejeme niekoľkokrát horúcou vodou (aby stratila horkosť) a uvaríme v pomere 1:2 ako ryžu (privedieme do prudkého varu, potom na nízkom plameni/stupni necháme asi 15 min).
Omáčka: v strednom hrnci alebo panvici opražíme krátko zázvor a cesnak (2-4 strúžky na drobno nakrájané) potom prídáme kurkumu asi minútu pražíme ďalej. Pridáme na drobno nakrajánu paradajku kým sa takmer nevyparí šťava. Na záver vlejeme kokosové mlieko,hnedý cukor, soľ chilli a peper. Chvíľu prevrieme a pridáme limetkovú šťavu.
NA guličky si predhrejeme rúru na 200 stupňov. Do mixéra dáme uvarenú quinou, polovicu šošovice a mixujeme pokým zmeska nemá hrubšiu štruktúru. Zmesku premiestníme do misy (nádobu z mixéru neumývajte ešte ju budeme potrebovať) a vmiešame zvšok šošovice soľ, predlačené 1-2 strúžky (podľa chuti) cesnaku, nakrájaú petržlenovú alebo koriandrovú vňaťku (trochu si necháme na servírovanie) a premiešame. Do rovnakého mixéra dáme tofu ktoré sme čo zbavili čo najviac vody a olivový olej (1 lyžicu). Mixujemekým nedostaneme pastu alebo ničo čo sa tomu podobá. Pastu následne premiestnime do zvyšku zmesz na guličky. Ochutnáme a doladíme chute (cesnak, pepper soľ, prípadne mletý koriander ak ho máte radi)
Pripravíme si plech s pečiacim papierom. Vlhlými rukami formujeme gulicky o veľkosti ping-pongovej loptičky (alebo aká vám výhovuje). Guličky vyskladáme na plech a dáme piecť na 20-25 min.
Servírovanie: horúcu omáčku vylejte do hlbokého taniera, následne vyskladajte guličky do omáčky a zasypte zvyškom vňaťky. Dobrú chuť.
- recept je vhodný pre vegánov a vegetariánov
- tofu zbavíme vody tak, že ho zabalíme do bavlnenej utierky a primerane zaťažíme tak aby utierka nasiakla čo najviac vody
- fantázii a chutiam sa medze nekladú, do guličiek môžete pridať pár semienok fenugreeku alebo feniklu.
- konzistencia zmesky záleží na mnohých faktoroch (druh tofu, stupeň uvarenia šošovice), keby zmeska absolútne nedržala tvar, môžete použiť lyžicu alebo dve ryžovej alebo normálnej hladnej múky, pridávajte ale pomaly aby ste to neprehnali.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Zemiakové bryndzové pirohy
Alica7 | Zemiakové bryndzové pirohy
Zemiakové bryndzové pirohy
Najlepšie domáce pirohy zo zemiakového cesta plnené bryndzovo-zemiakovou plnkou.
Bravčové karé na šampiňónoch
Martuška 123 | Bravčové karé na šampiňónoch
Bravčové karé na šampiňónoch
Šťavnaté bravčové karé dusené na šampiňónoch. Rýchly a chutný recept na obed či večeru z bravčového mäsa pre celú rodinu. Ako príloha sa hodí ryža.