Tip na večeru. Tradičné pečené zemiaky podľa jednoduchých receptov našich starých mám sú veru tie najlepšie. Toto je jeden z nich.

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 10 minút |
Čas varenia / pečenia | 45 minút |
Celkový čas | 55 minút |
Ingrediencie
15 | kusy | zemiak |
200 | gramov | maslo |
štipka | soľ | |
zväzok | pažítka |
Inštrukcie
- Na pečenie použijeme stredne veľké zemiaky, ktoré majú peknú a zdravú šupku. Dobre ich umyjeme a prekrojíme na polovice, aby sa nemuseli piecť priveľmi dlho.
- Na každej polovičke asi 1 cm od okrajov urobíme rez hlboko do dužiny tak, aby sme neporušili šupku. Jemne osolíme a potrieme rozpusteným maslom. Do masla môžeme pridať aj bylinky.
- Zemiaky uložíme na suchý plech rezom nahor a pečieme pri teplote 200°C cca 45 minút. Ku koncu pečenia ich trochu popresúvame, aby sa šupka neprilepila o plech.
- Podávame s kyslým mliekom či pažítkou. Väčší gurmáni si pečené zemiaky môžu vychutnať napr. s domácou kvasenou kyslou kapustou.
Dobrú chuť prajem!