reklama

Domáci jahodový džem

Pridal/a sedita321123 dňa 17. 07. 2022 - 23:29 - Recepty sedita321123
Domáci jahodový džem, Zaváranie, recept, sedita321123

reklama

Jahodový džem s príchuťou škorice a s nižším obsahom cukru.

Ingrediencie
1 kilogram jahody
220 gramov cukor trstinový
1 polievková lyžica citrónová šťava
  štipka cejlónska škorica mletá
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Jahody pretriedime (použijeme len zrelé, zdravé a kvalitné plody bez plesne a poškodenia), zbavíme stopiek a okvetných lístkov, umyjeme a necháme na sitku odkvapkať. Potom rozložíme na papierovú kuchynskú utierku a dôkladne osušíme.

Osušené jahody nakrájame na menšie kúsky, časť odložíme bokom (pridáme ich nakoniec). Ak sú priveľmi zrelé, stačí ich roztlačiť pučidlom na zemiaky.

Nakrájanú alebo popučenú zmes preložíme do kastróla s čo najširším dnom, aby sa pri varení voda čo najrýchlejšie odparovala. Za stáleho miešania varíme v otvorenom hrnci na miernom ohni cca 7-10 minút. Ak sa tvorí pena, priebežne ju pomocou sitka zbierame.

Keď sú jahody rozvarené, pridáme trstinový cukor (farbu trochu posúva do karamelovo-hneda a vytvára bohatšiu penu), odložené kúsky jahôd a varíme ďalej pri miernej teplote za občasného miešania, kým sa cukor nerozpustí. Džem však nevaríme dlho, aby sa v ňom zachovali všetky zdraviu prospešné látky, ešte cca 20 minút. Pár minút pred dovarením pridáme citrónovú šťavu a škoricu.

Celkový čas varenia závisí predovšetkým od zrelosti jahôd. Džem je hotový, keď po vareške, ktorou prejdeme po dne kastróla zostane cestička. Prípadne môžeme urobiť želírovací test (na studený tanierik dáme lyžičku džemu, ak džem stuhne, je hotový).

Horúci džem nalejeme do menších sterilizovaných pohárov, dobre uzatvoríme čistými viečkami, prevrátime na 5 minút hore dnom, potom postavíme do zvislej polohy a zabalíme na noc do deky. Sterilizovať netreba. Vychladnutý džem na druhý deň odložíme do špajze.

Z daného množstva jahôd pripravíme 3 zaváracie poháre džemu o objeme 220 ml. Dobrú chuť!

Výnos
3 Porcie
Celkový čas
40 minút
Čas prípravy
10 minút
Čas varenia / pečenia
30 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama