
Ryžová nákyp som varil prvýkrát a nebál by som sa ho dať ani vnukom :).
1⁄2 | kilogram | cukor |
1⁄2 | liter | mlieko |
1⁄3 | čajová lyžička | soľ |
1⁄2 | liter | ovocie |
1 | kus | vanilkový cukor |
Nasyp do hrnca 1/2kg ryže, zalej vodou o cca 1cm nad ryžou, pridaj 1/3 kávovej lyžičky soli a daj variť. Neodchádzaj od hrnca. Keď začne vrieť a naboptná.
Pridávaj 1/2l mlieka za stáleho miešania a var dokiaľ nie je ryža mäkká. Rozmixuj 3 vajcia s 5 lyžicami cukru a zmiešaj s uvarenou ryžou.
Natri maslom pekáč a popráš strúhankou. Masu rozotri na pekáč a na vrch vtlač čerstvé ovocie, alebo zavárané bez šťavy. Ak je kyslé, posyp vanilkovým cukrom a nechaj piecť 30 minút na 200 st.C.
Ak od šporáka neodídeš skôr, než je nákyp hotový, je výsledok zaručený. Aj ja som ho varil prvý krát a nebál by som sa ho dať ani vnukom :).

Krásny názov receptu