reklama

Sušené domáce čaje z ovocia a byliniek

Pridal/a Alenka z ríše divov dňa 17. 09. 2009 - 15:49

reklama

Robíte? Ja teda sem-tam ošúpem jablko a uvarím čaj, alebo varím zo šušených byliniek. Len teraz je v móde robiť si doma sušené ovocné čaje kombinácia podľa sezóny.
Tak naposledy som bola nazbierať jahodník, malinové listy, černicové listy.
Potom som to nechata tzv. uvadnúť, po 2 dňoch som ich trochu podrvila a zabalila v pomere 1:1:1 do utierky. A čakám 3 dni.
Listy zhnednú, rozvonia sa... Uvidíme.


reklama

reklama

libuška, Št, 17. 09. 2009 - 16:18

Nerobím, ani som nikdy nerobila ale veľmi ma to zaujalo Kvietok ľúbim ovocné čaje a stále si ich kupujem ale niet nad domáce veci. musí sa to baliť do utierky ? máš ešte nejaké osvedčené kombinácie na sušenie ? neviem či sa to hodí ale mohla by si možno niečo šupnúť do receptov Objímam

púpavienka, Ut, 22. 09. 2009 - 08:59

Ja k tej vyššie menovanej kombinácií dávam ešte jeden diel listov z ríbezlí. Môžu sa dať aj plody zo všetkého, usušíš a tento čajík je možné piť bez obmedzenia. V zime veľmi doporučujem.

lia6, Št, 17. 09. 2009 - 16:48

Hm..., tak toto zaujalo aj mňa-daj nejaké receptySlnko

Alenka z ríše divov, Št, 17. 09. 2009 - 17:14

Niečo pohľadám, ale myslím si, že je to jednoduché. Nakrájať ovocie na drobné kúsočky, potom to vysušiť a hlavne skombinovať viac druhov ovocia. Je to pracné, ja všetko nechám a venujem sa len tomuto, pretože ak by som to prepásla, ten čas už nenahradím. A panie a žehlenie neutečie. Ale potom v zime! Tá voňa. Nechcem nikoho uraziť, ale tie čaje sú drahé a samé smeti s pridaním farbiva. Ak sa vám čaj ihneď po zaparení zafarbí-je tam potravinárske farbivo. Ja to teda nemusím.
Potom je najlepší čaj zelený, čierny čaj a tieto domáce vyrobené. Idem hľadať. Pestujem aj tabak viržinský na cigarety.
Ale on sa používa i do vody na polievanie záhonov-ničí škodcov. Úsmev

babka Betka, Št, 17. 09. 2009 - 17:18

Ja som si kedysi sušila ovocie.Táák veľmi som chcela sušičku na ovocie a teraz. . .
Chcela by som ju aj predať Čiže ponúkamSlnko

jamama (bez overenia), Št, 17. 09. 2009 - 20:54

preco predat??pre mna to bola dost "draha"zalezitost ked sa to objavilo na trhu kupit susicku ale teraz po par rokoch mi došlo,ze susit v teplovzdusnej rure 3-4plechy celu noc na 50°C som zaplatila za elektrinu viac ako za susicku.neviem kolko by si za nu chcela a tak....mala by som zaujem Slnko

crystall, Pi, 18. 09. 2009 - 09:06

...ja svacam caje podla vetra, viem ze sa to nema, ale tak od oka:
..u nas najdete vsetko co sme nazbierali po lese v lete, teraz pozeram na policku: strezalka (lubovnik), mata dva druhy + ta tretia iba na naparovanie, susene lesne jahody, susene lesne cucoriedky s listim, alchemilka, praslicka, skorocel, materina duska musi byt!!!, teraz domace su klasika salvia, medovka, susene ribezle...este sa tesim na jablkovy, sipkovy...take klasiky
ked miesam, tak miesam viacmenej klasicky:
- alchemilka, praslicka, strezalka
- materina duska + lesne jahody susene a listie trosku
- susene jablka, + struk skorice a klinceky
- susene cucoriedky + mata
- potom mam rada, materinu dusku a do caju si davam par zrniek feniklu - ten aj tak zjem/e
...viac ma z hlavy nenapada, ked napadne, tak dopisem...niektory caj nam chuti samotny - napriklad tie ovocne, bylinkove mame radi s medom a este ked mi moc zavrci, tak kombinujem, kde dam lesny med a kde miesany a tak.
...taka pohoda lesna!...

libuška, Pi, 18. 09. 2009 - 09:08

Baby a nedá sa to vysušiť len tak ? na prírodno ? bez sušičky a rúry ? Ja nemám sušičku ale mám tak malý byt, že už nemôžem kúpiť ani Ň, hlavne nie do kuchyne, už sa tam nezmestíme Chichocem sa

crystall, Pi, 18. 09. 2009 - 10:01

...nuz ja to susim na okennom parapete za zaclonou v cistych bielych krabiciach, tak v jednej vrstve. Tiez nemam susicku a rura ma pri bylinkach ani nenapadla. Sem-tam, kto ide okolo do toho dobne a premiesa, aby sa tu presusilo. Akurat pri pakovani do doz je s tym bordel, prach, musis to nadrobno postrihat, ak nemas ten mlyncek na bylinky, co ti to poseka...ale no, da sa, myslim, ze to stoji za to. Kvietok Slnko

dzermil, Pi, 18. 09. 2009 - 21:32

Mne manžel urobil zo zajačieho pletiva košíčky - cca 13 x 80 cm na jeseň a v zime parkujú na radiatore v kuchyni - dobre sa s nimi manipuluje, vzduch prúdi z každej strany a v zime keď večer nakrájam do nich mesiačiky jabĺk, tak do druhého večera sú úplne suché a sú to výborné jablkové, príp. hruškové čipsy. Dá sa z nich uvariť čajík, ale ten robím málokedy, lebo sa vždy zjedia keď ich neschovám. U nás jablká dosť podliehajú skaze a takto ich rýchlejšie zúžitkujeme. V košíkoch suším aj bylinky, príp. vňate z petržlenu, zeleru, kôpor,...

Adinka, Pi, 18. 09. 2009 - 18:12

Tiež suším kde kade všetky možné bylinky, a keď si myslím, že už mám dosť n zimu, príde d otoho nejaký sviatok, nemám na darček a šup .. už šijem bylinkové vankäúšiky .... takže momentálne mám len pár hrnšekov bylín, hádam ešte niečo stihnem. Okrem toho narobím ve)la sirupov s citrónom, ktoé ale miznú rýchlejšie ako ich stíham robiť, a sušené ovocíčka som robila keĎ boli malí, a nestihli všetko spakovať skôr ako sa dostanem k plodom ja Chichocem sa
Už včera dokonca mali prianie na kruté mrazy, aby im osladli trnky a mohli sa do nich pustiť .... na čo som rázne zakročiola, že takéto priania ešte musia vydržať, nebudem ja kúriť kvôli trnkám Váľam sa od smiechu po podlahe a okrem toho ešte máme plnú záhradu paradajok a nové tekvičky mi akurát kvitnú Slnko Slnko Slnko

jamama (bez overenia), Pi, 18. 09. 2009 - 20:01

babenky-v rure susim len ovocie!!!bylinky pekne na starom susiaku v tieni!!! inak velmi dobre sa susia bylinky v mikrovlnke(skusala som to)je to chvila ostane im aj farba, ALE nerobim to!! Slnko

libuška, So, 19. 09. 2009 - 19:28

Videla som v telke - v mikrovlnke sa dajú pekne rýchlo vysušiť kvety na ikebanu a pod. na aranžovanie do suchých kytíc - po vysušení zostali ako živé aj farbu mali krásnu.

pachola, So, 19. 09. 2009 - 12:42

môj muž zbiera bylinky a sušíme a robíme celú zimu čaje on to zdedil po svojej babke,tá iný čaj nevypila...dobré sú z lístia čiernej ríbezle,lesných malín,čučoriedia,a lesných jahôdok,ak si ešte nasušíte aj to isté ovocie a potom spolu zmiešať tak to je čajík,naozaj ho nenahradí žiaden kupovaný smeťavý a prifarbovaný...tiež treba vedieť ktorá bylinka sa s inou znáša aby sme tým nenarobili viac zla ako dobra a sušiť treba v tme a vo vzdušnej miestnosti,moje susedky som minule videla,ako sušili na obyčajnom drevenom vešiaku na oblečenie,mali kvietky pekne do kytičiek zviazané a navlečené na vešiak,potom ich vysušené strihali a dávali do vreciekÚsmev Úsmev

Core, Pi, 18. 09. 2009 - 22:20

Alenka z rise divov-mam par otazok-nemas na profile kontaktBozkávam . No a divam sa, ze ani jaVyplazený jazyk . Ved som davala mailovu adresu- pise, ze chyba validacie. To je co-v zivote som to neculaVyplazený jazyk

Bylinky sa maju strihat az po ususeni - ked sa nastrihaju cerstve - vela z nich vyprcha / tak "rikala" moja babka/Bozkávam

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama