
SirKikina | Čokoládová Pavlova torta s jahodami
Slávnostná, svieža ovocná torta (bez použitia múky)
6 | kusov | bielok |
280 | gramov | práškový cukor |
3 | polievkové lyžice | kakao |
1 | čajová lyžička | citrónová šťava |
1 | čajová lyžička | zemiakový škrob |
100 | gramov | čokoláda |
300 | millilitrov | šľahačková smotana |
400 | gramov | jahody čerstvé |
1 | balík | vanilkový cukor |
Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľaháme sneh, a po lyžiciach pridávame práškový cukor, pokým nedostaneme hustú, lesklú hmotu. Pridáme kakao, citrónovú šťavu, škrob, a najemno nastrúhanú polovicu čokolády. Zľahka RUČNE premiešame.
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Plech vystelieme papierom na pečenie, a pomocou malého taniera nakreslíme ceruzkou kruh. Cesto vylejeme na plech a vytvarujeme bochník. Urobíme ho vyšší a menší, pretože cesto počas pečenia padne a rozšíri sa. Vložíme do rúry a hneď znížime teplotu na 150 stupňov. Pečieme hodinu a štvrť, rúru neotvárame.
Po uplynutí danej doby rúru vypneme, a necháme korpus 30 minút dosušiť so zavretými dvierkami. Nakoniec korpus vyberieme a necháme úplne vychladnúť.
Vyšľaháme si šľahačku s vanilínovým cukrom, nakrájame jahody na štvrtinky. Vychladnutý korpus odlepíme opatrne od papiera (pozor NESTLÁČAŤ, aby nepraskol, čo sa stalo mne :-D ). Potrieme šľahačkou a naaranžujeme jahody. Z druhej polovice čokolády urobíme hoblinky a posypeme.
Pred podávaním schladíme v chladničke. Dobrú chuť! :-)
Dá sa použiť ľubovoľné sezónne ovocie.

SirKikina
Toto určite vyskúšam.