Cícer v kuchyni

Cícer Včera ma prekvapil článok o tom, aké zázraky sa v sladkej kuchyni dajú spraviť z cíceru. Ani  nie z neho samotného, ale tekutiny, ktorá ostane po scedení tejto strukoviny z konzervy, alebo možno aj po jej uvarení.

Čo som sa dočítala, cícer má oproti ostatným strukovinám jednu výhodu, je ľahko stráviteľný a vraj nenafukuje. Obsahujú veľa vlákniny, je skvelým zdrojom bielkovín, obsahuje aj vápnik a železo a vraj všetko v dostatočnom množstve aj po varení, či sterilizácii. Cícer práve pre tieto vlastnosti veľmi obľúbený u veganov.

Na rovinu priznávam, cícer som si kúpila pred rokom, sušený. Takto nedotknutý stojí v špajze, tuším je už aj po záruke, lebo ... No netuším veľmi čo s ním, a nenašla som si čas, a energiu, aby som to zisťovala.

Čo sa týka konzumácie, jedla som ho len raz, s hlivou a nejakou paradajkovou omáčkou a bolo to skvelé.  Viem, že ešte Humus, je výborný. Nejedla som, nerobila, lebo netuším, na čo by som si ho natierala, keď bezlepkový chleba si kúpim raz za pol roka a vlastný si nepečiem.

Dievčatá, používate cícer vo svojom jedálničku? V akom podaní? Podeľte sa prosím o recepty, kombinácie. Zvyknete skôr používať sterilizovaný, či varený? Ako ho varíte?

PS: Hlásim, že som kúpila konzervu sterilizovaného cíceru a možno sa nababrem a ak budem nenápadná, skúsim z tej "šťavy" upiecť voľajaký korpus.

Diskusie Naničmama.sk: 

Ja robím cícerovú polievku - úplne jednoduchú, iba to povarím a rozmixujem. Potom dosolím. Úplne stačí. Robila som aj cícerové guľky, cícer som opekala ako oriešky. Skúšala som aj hummus, ale dávno. A po pravde, ten čo som teraz našla v lidli mi celkom chutil. Takže to už doma nebudem robiť. Ak sa zadarí, tak zajtra sa chystám, že niečo uvarím. Mám doma sušený a teda, tiež už riadne dávno...

Cícerovú polievku, to znamena len cícer a nic ine? Ako dlho ho varis, treba predtym namocit? Ci ani nie, ja totiz to nemam skusenosti ani so susenym hrachom. Je to podobne, ci skor blizsie pripravou fazuli? Dakujem. Úsmev

večer namočím. ráno varím. Až kým nie je mäkký. Solím až po uvarení. Ak chcem aj niečo na zahryznutie, tak časť odoberiem, zvyšok rozmixujem. Aj také stačí. Alebo jemnú zásmažku do toho.

Nakonice zvyknem pridávať niečo zelené. Ale to už záleží na zvyklostiach rodiny.

 

Ked mám chuť na korenenjšie, tak pridám ešte kurkumu. Alebo zázvor, alebo koriander.... Podľa chuti.Alebo som si kvôli takýmto jedlám zaobstarala rímsky kmín.

 

Po pravde, mne sa málokedy podarí dva krát rovnaká polievky. Teda okrem takej tej klasickej rezancovej :)

U mňa v kuchyni sa používa cícer často. Varievam plievku so zeleninou, krémovú alebo ako fazuľovú. Na polievky, kaše ako prílohu používam suchý cícer. Večer si ho namočím do vody ako fazuľu a ráno varím. Varí sa dosť dlho záleží na aký natrafíš. Z konzervy cícez používam na pečenie chlebíka, ktorý som tu už zverejňovala -  https://nanicmama.sme.sk/chlieb-a-pecivo/cicerovo-mrkvovy-chlebik-bez-muky - je výborný aj s tým humusom. Tak ako píše Dáša tiež už humus nerobím lebo je dostupný v obchodoch a je veľmi dobrý. Cícer dávam aj do šalátov.

Ďakujem za tvoje skúsenosti, vyzerá že ich máš bohaté. ;)

Nuž stará gazdiná nielen skúsenosťami, hlavne vekom Chichocem sa ale otvorená modernej kuchyni... aj keď toto sú suroviny, ktoré používala už moja mama v kuchyni len nejak sa na ne zabudlo. Je dobre, že sa opäť objavujú lebo sú naše, sú zdravé či už cícer, pohánka, proso, bôb...len treba po nich siahnúť a spoznávať ich dievčatá.

Ja robím len zo sušeného cíceru..večer namočím ráno varím-polievku na"sladko"so zeleninou,na kyslo,ako prívarok a len pre mňa hummus.Pohánku tú dávam do zeleninových polievok alebo máme radi tzv.zabíjačkovú kašu (a ono je to pohánka a okolo zabíjačky to ani nešlo!),bob ten už pár rokov nepestujem ale tohto roku ho zasadím..treba len vyskúšať.

Zaváraný používam na šalát. V Španiesku si nakrájajú cibulu, paradajky, uhorky , čo maš doma , každý druh na jednu misu , a ty si zmiešaš  a naberieš čo chceš a kolko chceš na svoj tanier, dochutíš solou, olivový olej, môžeš trocha citronu.   

Ďakujem za typ, vyskúšam. Úsmev

cícer mám rada, používam ho ale málo - veru, dík za tipy, dievčatá!

Hummus si niekedy kupujem, Kami, nemusíš len na chlebík, ja ho jedávam len tak, so zeleninou, napr. s paprikou. Alebo ako príloha k mäsu sa dáva. Kopček na tanier :)

 

Dakujem, za radu vyskúšam. Úsmev

Áno Úsmev

Robievam hummus radšej doma. Vydrží v chladničke niekoľko dní....teda mohol by Chichocem saHotový má konzervanty a rôzne éčka....minimalizujem ich čo to dá, aj keď kúpiť je pohodlnejšie. Natierame si ho ako píše evka m - na papriku, ale aj na kúsky čerstvej zeleninky: mrkva, čipsy zo zeleru, čerstvý stonkový zeler, čerstvý kaleráb, reďkovka červená aj biela, daikon (biela reďkovka z Japonska),...fakt to nemusí byť vždy chlieb alebo pečivo na čo sa natrie Úsmev 

Dakujem, za velmi zaujimave kombinacie. Úsmev

skúšala som aj ja doma, ale mala som dva problémy - prvý bol, že som vlastne nevedela, aká má byť výsledná chuť. A druhý bol, že v každom recepte, ktorý som našla bolo treba sezamovú pastu tahini. A každá jedna, ktorú som našla bola dosť drahá. Naviac, už vždy je to nejaký polotovar. Aj keď možno šetrne pripravený

no, tak som včera varila cícer. Polievka v pohode, to sa snáď nedá pokaziť. Ale v snahe získať čo najviac tekutiny z varenia cíceru (ešte chcem vyskúšať šľahanie snehu), som nechala cícer otiecť na sitku. Na polievku som doliala zeleninový vývar. A časť cíceru som rozmixovala, zmeišala s cibuľkou, koreninami, pažítkou. Vytvarovala som super guličky. Aj som to nafotila. Lenže v momente, ako som dala guličky do oleja prišla katastrofa. Rozpadli sa. Druhú časť som miesto do oleja dala na plech do rúry. ALe žiaľ, nepomohlo. chvíľu sa tvárili, že guľky, ale potom sa rozpadli tiež. Ke´d tak o tom uvažujem, tak to má logiku. Aj je ten vývar z cíceru použiteľný ako náhrada bielka, tak presne takéto pojítko mi v mojom recepte chýbalo.

Takže poučenie - nie vždy sa fá takto šetriť :)

No občas experimenty aj takto dopadnú. Na mňa cícer stále čaká. Hambím sa

Bol ten vývar z cícera ako soplík? Ako som pochopila, tak jedine z konzervovaného cícera je tá správna konzistencia na šľahanie "bielka"....inak neviem...výsledok nezaručený.

Čo sa týka tahini pasty, áno, nie je najlacnejšia, ale do hummusu idú na množstvo, ktoré robievam 2 PL,  nie celý pohár. Inak sa dá pripraviť aj doma, ale toto už fakt nerobievam pre zdĺhavosť. http://slunecnyzivot.cz/2016/02/recept-na-domaci-tahini/  .... možno niekedy na dôchodku Mrkám budem vyrábať pre celú rodinu aj kamošky Chichocem sa ak bude záujem o moje made in hand made tahini ....vzhľadom na vstupné suroviny však nebudem asi ani ja lacná. 

https://www.youtube.com/watch?v=uztw9FUF3f8

no, ja som tahini tiež kúpila. A nakoniec po snáď dvoch troch rokoch vyhodila. Na to, čo som raz či dva krát skúšala hummus to bola hodne drahá sranda. Aj keď sa dá samozrejme použiť aj do iných jedál.

 

Inak som rozmyslala ci ako to "pojitko" guliciek by nemohol byt prave ten sneh, len netusim ci by sa vyslahal aj bez cukru?

Cícer mám veľmi rada. Sušený pripravujem ako písali dievčatá vyššie. Robím polievku aj humus alebo iba tak posolený papám namiesto všelijakých slaných crackerov, paličiek a pod. Túto sobotu som skúsila aj koláč z cíceru. Recept som našla na pin...e. Bol anglicky bez postupu. Skúsila som a koláčik bol chuťovo výborný akurát som tam dala viac kokosu a mrvil sa. Určite ešte skúsim. Išiel tam varený cícer z plechovky žiadna múka, cukor, mlieko iba kokosové alebo ryžové, mandľové (kto má aké rád) sladil sa medom, na dochutenie vanilka, takže vyhovoval aj bezlepkovým aj vegánom. Veľa sa mi z neho neušlo. Akurát niektorým členom našej rodiny som nepovedala, že je z cíceru. Z preventívnych dôvodov. Sú takí konzervatívni a protinovátorskí Chichocem sa

no, tak tade idem priložiť svoje skúsenosti.

Večer som namočila 450g sušeného cíceru Ráno som zliala, doplnila necelým litrom čerstvej vody a neosolené som varila skoro 2 hodiny. Penu som nezbierala, iba som to z času na čas pomiešala. Po uvarení som scedila "vývar". ostalo ho cca 200 ml. Dala som ho do chladničky. Samotný cícer som použila na polievku a na cícerové guličky, tam ale ten vývar zjavne chýbal, rozpadli sa.

Dnes (po dvoch dnoch som vytiahla cícer z chladničky. Bol stuhnutý ako aspik alebo slabšia želatina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nechala som ho pri izbovej teplote, ale nerozpustil sa. Tak som pridala 2 lyžice práškového cukru a začala mixérom šľahať

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po asi 5 minutach som dostala toto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdalo sa mi, že by tohlo byť tuhšie, tak som pridala ešte jednu lyžicu práškového cukru a ešte chvíľu miešala.  Priznám sa, že na chuti ani nie, ale na vôni tam ten cícer je poznať.

Zatiaľ som len lyžičkou naukladala na plech hromádky a dala do rúry sušiť. Ako to ale dopadne, to je vo hviezdach, lebo moja rúra je pokazená - nejde spodný ohrev. Takže ďalší obrázok už nesľubujem Pohoda Mmch, na plech mi bolo treba iba poovicu hmoty. Do druhej časti som pridala kokos a to čaká ešte v chladnička. predstava boli kokosky, ale uvidíme.

Môj záver - naozaj to funguje. Ak je niekto alergický na bielko, tak to zrejme bude dobrá alternatíva. Treba ďalej skúšať. Myslím, že ani piškóta by nemala byť problém - teda myslím taká, čo sa robí od snehu. Možno aj v bezlepkovej verzii iba s nejakými orieškami. Alebo pomletými ovsenými vločkami. To už ale skúšať kvoli mojej rúre nebudem ÚsmevÚsmev

 

Šikovná si ty deva. Áno

pokus o pusinky dokončený. Vytiahla som z rúry a nechala na stole. Ja v tom cítim ten cícer. Prišiel  ale zo školy syn a nejak som ho nestihla informovať, z čoho to je.  vyhlásil, že super. A spolu sme sa dohodli, že rozlámané na drobné kúsky, zamiešané do vyšľahanej šľahačky spolu s jahodami by to bolo priam úžasné :)

Len v´daka mojej trúbe - netrúbe z tohto už foto nebude. to sa musí odhodlat už niekto iný.

Skvelé, už len zatlkať z čoho to je. Chichocem sa  Toho cukru aj je nutne dat tolko vela kolko do bielok, to jest dost?

neviem, ja som dala 3 lyžice, lebo som viac doma nemala. A nebolo to podla mňa nejak extra sladké. Podľa mňa to objemovo nebolo 1:1, skôr menej. Lebo celkovo bolo tej vyšľahanej hmoty viac ako 1 liter. Tekutiny bolo cca 200ml plus ten cukor.

Tak to nie je vela, lebo do pusiniek alebo pavlovej ci akej ide cca 60g na 1 bielko.

aj by som dala viacej, keby som nezabudla kúpiť. Toto boli posledný zvyšky vo vrecku

Super, pre vôňu trochu napr. citrónovej , mandlovej esencie by som dala

No ja žasnem, pusinky robiť z cíceru to som aninechyrovala, ale cícer mám rada ale varím klasicky, kaša, polievky rôzne od hrstkovej cez zeleninovú, hubovú, mäsovú. Skúšala som aj piecť ako oriešky, ale to nemalo úspech. Nikdy som si ani len nevšimla že by mohol byť aj v konzerve. Takže dakujem za rozšírené obzory.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.