Kamila | Mangová torta bez lepku a mlieka
Recept na výbornú bezlepkovú tortu s mangom aj v bez mliečnom prevedení vhodnú pri histamínovej intolerancii. Konečne sa aj krém podaril.
Ingrediencie
Korpus: | ||
7 | kusov | vajce |
7 | polievkové lyžice | trstinový cukor |
3 | polievkové lyžice | bezlepková múka |
3 | polievkové lyžice | bezlepková ovsená múka |
3 | polievkové lyžice | mleté mandle |
Pudingový krém: | ||
500 | millilitrov | rastlinné mlieko |
2 | balíky | Zlatý klas |
2 | balíky | vanilkový cukor |
4 | polievkové lyžice | trstinový cukor |
2 | polievkové lyžice | rum |
250 | gramov | Hera |
Ovocná náplň: | ||
300 | gramov | mango |
100 | millilitrov | voda |
1 | polievková lyžica | Zlatý klas |
1 | polievková lyžica | citrónová šťava |
Postup
Korpus 24 cm: Bielky vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh a krátko zašľaháme postupne po jednom žĺtku.
Zľahka ručne primiešame zmiešanú preosiatu múku (bezlepkovú a bezlepkovú ovsenú kupujem v DM ) a mleté mandle.
Hmotu preložíme do formy (moja mala vonkajší priemer 24 cm) vystlanej papierom na pečenie, boky som vymastila a pečieme pri teplote cca 160 - 170°C cca 60 minút, podľa skúsenosti so svojou rúrou.
Po upečení uvoľníme z formy, obrátime na mriežku hore dnom a necháme vychladnúť. Korpus sa krája lepšie, ak zabalený vo fólii prečká noc.
Pudingový krém: Z rastlinného mlieka, používam ovsené No Milk, pudingu a cukru uvaríme hustý puding.
Ešte do horúceho po častiach, asi na 3-krát vmiešame Heru, premiešame kým sa Hera neroztopí a neprepoja sa. Prikryjeme potravinárskou fóliou, necháme čiastočne vychladnúť. Môžeme si pomôcť vodným kúpeľom.
Keď má krém izbovú teplotu, preložíme ho do chladničky minimálne na 2 hodiny alebo aj na celú noc. Potom ho krátko prešľaháme.
Mangová náplň: Mala som mrazené mango, to som dala z trochou vody variť, kým sa rozmrazí. Rozmixovala som ho. V cca 50 ml vody som rozmiešala Zlatý klas, pridala k rozmixovanému mangu a dochutila som vitamínom C. Vy použite citrónovú šťavu, ja citrón nemôžem. Varíme do zovretia a zhustnutia. Prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
Plnenie: Korpus prerežeme 2x, dostaneme 3 pláty. Krém preložíme do zdobiaceho vrecka a odstrihneme väčší otvor.
Na prvý plát spravíme z krému dookola mantinel, dovnútra rozotrieme polovicu mangovej náplne a na to rozotrieme cca 1/3 krému. Nanášame ho so zdobiacim vreckom.
Postup zopakujeme s druhým plátom, mantinel, ovocná náplň, krém a prekryjeme tretím plátom.
Zvyšným krémom potrieme povrch a boky torty. Ozdobíme podľa fantázie a možností. Môžete aj krémom ak vám zostane. Ja som tortu len obsypala mletými mandľami a dozdobila lupienkami mandlí a pusinkami.
Kamila
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Brokolicové fašírky
Alica7 | Brokolicové fašírky
Brokolicové fašírky
Chutné a zdravé zeleninové fašírky s brokolicou a mrkvou.
Jednoduchá a rýchla jahodová dreň
dasa_ | Jahodová dreň
Jednoduchá a rýchla jahodová dreň
Jednoduchý a veľmi rýchly spôsob spracovania jahôd, ktorý poteší najmä všetky deti.