Jedávate tofu? Ako a s čím?

Hľadám náhradu syrov, nakoľko po zistení intolerancie na kravské mlieko si potrebujem dať pauzu od všetkých mliečných výrobkov. Najviac mi budú chýbať syry, pretože tie sa hodia k rôznym zeleninovým jedlám, šalátom ...

Tofu je vraj vrámci možnosti slušným rastlinným zdrojom bielkovín. Ako to je aj šošovica, fazuľa a cícer, len s nimi je na začiatok viac zábavy, teda okrem červenej šošovice a konzerv ... 

Dievčatá, jedávate tofu? Ako ho pripravujete, lepšia otázka s čím ho dochucujete a k čomu pridávate, aby bol výsledok zdravý a chutný? Ďakujem za vaše skúsenosti, recepty.

Diskusie Naničmama.sk: 

To máš ešte dobre že nemáš HIT a môžeš sóju. Áno tofu je náš kamarát aj bez diety, jedávame ho najčastejšie ako v omáčke so špagetami, výborné aj na hrianky, alebo oprazeny s kari na kocky k šalátom, iste nájdeš veľa super receptov. Dcéra s HIT aj intoleranciou na kravské mlieko skúša vegánske syry a to je iný level. Asi najviac zabodoval na spôsob chedaru alebo sme minule aj my na pizzu použili jej vegánsky syr plátkovy na spôsob eidamu, žiaden problém, ale väčšinou je fajn na zapekanie alebo akože pizzu so špaldovým lavašom. Ja kupujem len prírodné tofu a to si prispôsobím podľa potreby korením. Používam aj do obdobu francúzskych zemiakov. Tak smelo do toho. Úsmev

Dakujem, ta začnem skúšať. To ho predtým marínuješ, či rovno počas varenia naberá chute z omáčok? Či to podľa toho či bez varenia do šalátu  abo s vareným jedlom. Špagety tak jedine, že cukinové najbližšie vyskúšam, pizza nehrozí ..., toľko druhov zeleniny máme. Úsmev

Ano ozaj som šťastná, že nemám HIT, bo bez paradajok, horkej čokolády a balzamikového octu šaláty by som nedala ... Už len zistiť čo mi ešte vadí kvôli ekzému.

Podľa receptu, sem tam marinujem so sojovkou a soľou, ale inak to len chviľka a presne on nabera chute pri varení, ak do šalatu, tak male kocky opražím, korenie podľa chuti. Presne tak hodiť k zelenine do woku a či už s ryžovou cestovinou alebo ryžou, nič nepokazí. Áno, my sme najnovšie objavili špargľu vďaka našej hit-ke. Ešte sme včera obzerali fenikel. Veľký úsmev

Fenikel - rukola - hrušky. SrdceSrdceSrdceÁnoÁnoÁno

K tomu kto môže balkánsky syr, alebo niečo na ten spôsob, balzamicový ocot či čo to je. No naaadhera.

Ja fenikel jem najemno nakrájaný len tak - ako kaleráb v podstate Veľký úsmev.

Alebo malinko podusený s mrkvou ako prílohu.

Och - slintám.

Paradá, toto som potreboval počuť. Úsmev

Úsmev

Jaj ešte som zabudla, tak základ cibuľa, cesnak, paradajková omäčka, tymián, oregano, bazalka, na sucho kari, kvalitná štipka soli, kmín, sójova omáčka, podľa receptu. Tuším sa dá aj na sladko, ale to sme zatiaľ neskúšali. Mladšia ako zdroj proteínu pridá k hocičomu- zmes zeleniny do cestovín alebo k ryži len tak na kocky nakrája a ono to pojme chute z "okolia".

Vidis kombinácia s kari a sojovou omackou, moze byt fajn s hráškom a kapustou, na štýl kung pao. Už sa len hrať.

Áno - jedávam. Lebo mám naň niekedy chuť.

Absolútne top recepty na tofu úpravy nájdeš na IG pod #tofu  - miliónové recepty, kombinácie, veľa veľa z ázijskej kuchyne.

Ja najradšej v ryžových rolkách asi.

A najviac na spôsob curry ho jem - ako náhradu mäsa. Ako syr tofu nepoužívam.

Presne tak, nie je to náhrada syra, ani mäsa, je to proste tufu, zdroj proteínov. Úsmev

dakujem, popozeram  a idem zistit co je curry Hambím sa Ono to tofu som nemyslela ako nahradu klasickeho syra, ale skor ako nejake bielkoviny k zeleninovemu slatu, varenej zelenine ..., no aby to nebola len zelenina na zelenine so zeleninovou prilohou Hambím sa Lebo mozzarelu som rada jedla s paradajkami, alebo sopský salat s kozim syrom, alebo zeleninu na pare posypanu struhaným syrom, brokolicu, karfiol zapacene so syrom vajickom, smotanou a to nemozem.

Ešte k tej marinácií - sojovú omáčku nemáš iba jednu. Máš svetlú, tmavú, teriyaki. Skvelé je ochucovať aj rybou omáčkou. To sú také východné chute.

Za západ by som povedala, že údené tofu ako šnicla sme jedli ešte za mojich stredoškolských čias v školskej jedálni. Chichocem sa

Fí ha, za našich čias školských jedálni sme netušili, že tofu existuje, ale palec hore za pokrokové menu. Tlieskam

Kamilka aj výrobca tofu na L..... má na facebooku celkom dobré recepty. Dokonca aj na sladko. Niektoré som skúšala a sú chutné.

Ďakujem za tip, pohľadám.

V sobotu som dala prvý pokus z tofu. Bolo tu kus kostrbaté. To balenie sa mi zdalo také celkom malé, tak som ho nakrájala a pridala k špagetám z cukiny, len sa to dajako nafúklo, veľa toho bolo a asi aj cukina aj tofu šte pustili šťavu, musím vyladiť. 

špagety z cukiny

Večer som k zvyšnému tofu pridala fazuľu z konzervy a pasírované paradajky, nebolo to zlé, len ... musím sa ešte veľa učiť.

a chuťovo?

Nebolo to zlé, len sa potrebujem naučiť používať korenie, aj keď zatiaľ asi s citom, kým nevyladím ekzém, aj žlčník sa sem tam ozve, ta s citom. S korením všeobecne nemám skúsenosti, okrem červenej papriky, čierneho korenia a rasce. Aby boli chutné zeleninové jedlá, aj to tofu, chce to viac  ...

Máš zelené puntíky za odvahu a skúšanie.TlieskamTuším som robila aj také ako dusenu zeleninu s tofu a pak s ryžou. Inak do takého som dala len soľ a  čierne korenie. Ja mam rada jednoduché chute a ak vynikne chuť tej zeleniny, to mi stačí. Kde je niečo z paradajky pridávam cesnak, tymian, môže byť oregano or bazalka. Určite nájdeš veľa zujímavých receptov. A áno on sa nezdá,  keď sa nakrája nie je ho tak málo, klame telom. Veľký úsmev

Ja keď varím len pre seba tak dám z toho klasického kvádrika tak 1/3. Stačí. Radšej urobím čerstvý - nemám rada prihrievané jedlá. Žiadne.

A k tej vode. Tiež som to nevedela a nerobila.

Ale - Aziati, čo papajú tofu veľa ho žmýkajú resp. vytlačia dlaňou vodu z neho.

Korenie ku tofu mne zas pasuje kari a také časti z neho - kurkuma, paprika, sušená cibuľka, cesnak, čierne korenie.

Vsak toto, uz aj ja budem vediet, ze staci tretina. Úsmev O zmykani, mi syn rozprával, ta raz ...

Tým nezohrievaním, rieši preventívne histamín, určite neplánovane. Hambím sa

Áno, keď som obedovala sama, dávala som si ho často, ae skôr na studeno ako šalát. Ale traja chlapi... tofu fuuuj Vyplazený jazyk

Takže... Zelenina hocijaká len tak osmahnutá na panvici - cibuľa, cuketa, rajčiny, paprika, mrkva, hrášok, brokolica - čo som doma našla, do toho tofu na malé kocky nakrájať, prípadne vajíčko, ak si veľmi hladná. Super je s cviklou a cibuľou, až na tú ružovú farbu Veľký úsmev A dostať aj ochutené tofu s bazalkou a chilli. Ak sa bojíš korenín, v Kaufl. majú bylinkovú soľ - sušené bylinky a morská soľ 50:50. Ale čerstvé bylinky sú najlepšie.

No a vtedy som aj chudla trochu, nie ako teraz Chichocem sa

Otázka: Máš intoleranciu laktózy alebo kazeínu? Lebo dostať aj bezlaktózové syry, ktoré sú na nerozoznanie od normálnych.

Dakujem za inspiracie. 

asi skor kazein, intoleranciu na kravske mlieko, vo vyklade testov bolo, ze nemozem bezlaktozove ...

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok