Asi najväčšia letná domáca klasika. Určite má každá kuchyňa svoj recept

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 5 minút |
Čas varenia / pečenia | |
Celkový čas | 5 minút |
Ingrediencie
2 | kusy | uhorka |
1 | kus | červená cibuľa |
1⁄4 | čajová lyžička | soľ |
2 | polievkové lyžice | cukor |
2 | polievkové lyžice | ocot |
1 | deciliter | voda |
1 | štipka | kôpor |
Inštrukcie
Mladé uhorky nemusíme ani lúpať, staršie olúpeme a nastrúhame na kolieska. Posypeme soľou, premiešame a necháme postáť asi 10 minút.
Cibuľu očistíme a jemne nakrájame. Posolíme.
Z uhoriek zlejeme vodu, ktorú pustili. posolenú cibuľu v ruke vyžmýkame. Spolu zmiešame. Pridáme cukor, ocot, vodu a dobre spolu premiešame.
Kto chce, môže na vrch pridať nasekané bylinky alebo poprášiť mletým čiernym korením a paprikou.
Dôležité je dosiahnuť vyvážený pomer medzi kyslou a sladkou chuťou podporený jemným slaným nádychom. Vyskúšajte, či vám tento pomer vyhovuje. Ak nie, upravte napríklad ubratím cukru. Vody na začiatok neprilievajte veľa.
Ak máte už staršie uhorky, šalát môžete pripraviť tak, že po očistení uhorku rozrežete na polovicu, jadra vydlabete a nastrúhate iba pevnú dužinu.
No a samozrejme, kto nemá rád cibuľu, tak ju jednoducho nepridá. Šalát bude jemnejší.