reklama

Rozne oleje a ich pouzitie nielen v kuchyni

sofhia , 07. 07. 2012 - 22:15

reklama

Mile nanicmamy,

chcem sa s vami podelit a zaroven vas poprosit o typy na pouzitie roznych druhov olejov nielen v kuchyni. S roznymi olejmi sa akoby vrece roztrhlo,len ich pouzitie - "overene" typy chybaju.

My pouzivame v hodnej miere kokosovy olej, tekvicovy, klasika olivovy, a najnovsie som rozsirila paletu aj na pupalkovy, mandlovy, sezamovy a lanovy.
Kokosovym som sa zacala natierat namiseto nivey, a pouzivame ho pri vareni, ci uz na vyprazanie- opekanie, alebo ako dnes na krupicnu kasu, namiesto masla.
Tekvicovy olej je super do salatu ci uz na ladovy salat spolu s cesnakom, +sol a balzamik.ci vinny ocot, alebo taky isty postup akurat pouzijeme cakanku alebo salatove uhorky.
pupalkovym olejom natieram malu namiesto opal. kremu.
a... teraz uvitam ak ma niekto sirsie vyuzitie na olej mandlovy, sezamovy - okrem salatov, a lanovy - ten davame momentalne len do cerstvej odstavenej zelenino-ovocnej stavy.

vdaka za typy.


reklama


reklama

bubatko, Ne, 08. 07. 2012 - 14:03

ja len ze kokosovy olej sa na konzumaciu neodporuca....

sofhia, Ne, 08. 07. 2012 - 14:24

a to ti povedali kde? je to najzdravsi olej na vyprazanie.

bubatko, Po, 09. 07. 2012 - 08:34

bolo zopar castí Jste to co jíte a tam sa specialne kokosovemu oleju venovali lebo jedna pani ho mala doma haldy a pani doktorka tam pekne vysvetlila preco nieje pre ludi taký super....ako natierat tvar a pod ne skvely ale kazdy rastlinny tuk co je za beznej izbovej teploty v tuhom stave pre nas nieje dobrý.....

to uz naozaj radsej na bravcovej masti vyprazaj ta sa aspon tak rychlo neprepali...

sofhia, Po, 09. 07. 2012 - 08:53

No vidis, a ja zasa viem z viacerych zdrojov nieco ine , a nielen z 1 TV, kt. nemame. a zial, maloktory doktor ma vzdelanie co sa vyzivy tyka. a brav. mast... taku vobec nepouzivame.
ale ved sme rozni, tak nech aj kazdy jeme to, comu verime.

tak a napis mi prosim svoju skusenost s inymi olejmi a ich pouzitim? nemas?

sofhia, Po, 09. 07. 2012 - 08:54

a inak sa velmi mylis... lebo kokosovy olej nie je za beznej izbovej teploty tuhy, ale tekuty... cize si zaroven aj protirecis, muselo ist o iny tuk - predpokladam, ze si to zle pamatas.

linda999, Ne, 08. 07. 2012 - 16:32

bubatko,
tym padom ani kokosove orechy sa nesmu jest, ci?

pelargonia3, Ne, 08. 07. 2012 - 22:53

Prednedávnom som bola na prednáške v liečebni na kardioklinike, a program prednášky bolo aj zdravé stravovanie. Niektorí lekári sa zhodli v tom, že mäsové jedla by sa mali vyprážať, alebo aj variť na bravčovej masti, lebo ta sa najmenej prepráža, a tým je najmenej škodlivá. Samozrejme do šalátov použivať naš repkový, alebo slnečnicový olej. A taktiež jablčný ocot. Ja osobne súhlasím s tým týmto názorom. Ale ako sa hovori, všetko s mierou.

Tangy, Po, 09. 07. 2012 - 13:05

Nam na chemii tiez vysvetlovala profesorka, ze je lepsie vyprazat na masti- aj nam to chemicky odovodnila, ale uz si to dobre nepamatam, oleje su lepsie na studeno.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama