reklama

Za hranicami všedných kulinárskych dní

Pridal/a eva m dňa 13. 11. 2010 - 12:05

reklama

...tak tam, dievčatá som bola toť, vo štvrtok večer.
Jeden pekný bratislavský hotel mal prezentáciu svojej skvelej kuchyne a svojho veľmi šikovného šéfkuchára.
Predložili nám sedem chodov, sedem špecialít, ku každej nám mladý, šarmantný someliér ponúkol hlt vhodného vínka.
No čo vám poviem, príjemná atmosféra, podfarbená tónmi harfy, príjemné prostredie, milé a chvíľami veľmi vtipné slová moderátora Martina Nikodýma (fešák je to aj naživo, dámyMrkám ).
A čože sme to dobré papali? Nuž, čujte:

studené predjedlo: Terinka z Foie gras s marinovanou hruškou, jablkami a hľuzovkou
polievka: polievka z pečených žltých paprík s chipsom z violette zemiakov
teplé predjedlo: mušle sv. Jakuba na hríbikovom risote s parmezánovou omáčkou
drobnosť(na neutralizáciu chuti): hruškovo - zázvorový sorbet
prvé hlavné jedlo: medajlónky z morského čerta na cícerovom pyré s panenskou omáčkou a cviklovou penou
druhé hlavné jedlo: confit z kačacieho stehna na tekvicovom ragú so žemľovými knedličkami a čerstvými kuriatkami
dezert: čokoládová bábovečka s mangom na jahodovom tartare s vanilkovou omáčkou

Tak som sa naučila, čo je to sorbet, okoštovala som konečne mušle sv. Jakuba - tie sú veľmi vzácne a mimochodom aj veľmi chutné. Okoštovala som hľuzovku - mňam, fajnota, dozvedela som sa, čo je to confit...ozaj, vedeli ste, že existujú fialové zemiaky? (nie ružiaky, ale violette zemiaky!)
Všetko bolo na tanieroch krásne naaranžované, papali aj očiÚsmev . Akurát pri tom prvom hlavnom jedle som spozornela z farebnej kombinácie - žltý cícer, červené cviklové pyré, oranžová omáčka..., ale stačilo ochutnať a dostalo ma toÁno .
Ako bonus sme dostali názornú ukážku prípravy pravého risotta. Veru, stále sa je čo učiť!
A keď som včera na večeru ukuchtila mäsko s tarhoňou, nuž, ťažké konkurovať vychýrenému kuchárskemu maestroviVeľký úsmev Veľký úsmev Veľký úsmev Veľký úsmev


reklama

reklama

manny, So, 13. 11. 2010 - 12:12

Mňam, Evulka, až sem cítim tú vôňu a mľaskám čo sa snažím vychutnať tú chuť ako suprovo si to opísala. Kde sa já hrabem s dnešnou kapustovou polievkou? Chichocem sa

eva m, So, 13. 11. 2010 - 12:19

vsak ja ani netusim, co dnes a zajtra uvarit, aby som uplne v hanbe nezostalaVeľký úsmev Veľký úsmev
ale taka domaca kapustova...Áno
Eva Slnko

fidorka, So, 13. 11. 2010 - 12:22

náááhodou,aj tvoja kapusta s údeným a zemiakmi je fantastická Áno ,u nás teda vedie v poslednej dobe Pohoda

eva m, So, 13. 11. 2010 - 12:50

tesiii ma, dobru chutÚsmev
Eva Slnko

stelinka, So, 13. 11. 2010 - 12:17

Príde mi tvoj opis ako hody v raji, uspokojenie všetkých zmyslov a duše.Áááách.....Kvietok

fidorka, So, 13. 11. 2010 - 12:26

pekne si to popísala,videla som tie taniere farebné ako vo filme,farebne.
normálne uvažujem,či by sme to doma vedeli takto pripraviť,tak ako v tom hoteli Úsmev

eva m, So, 13. 11. 2010 - 12:52

no neviem veru, nieco by sa dalo urcite, napr. to risotto, na tu terinu by som si ale netrufla
Eva Slnko

eva m, So, 13. 11. 2010 - 13:13

no vidis, tak som urobila nieco aj pre svoje zdravieMrkám Úsmev
inaaac, ten chips z violette zemiakov chutil rovnako ako z obycajnychChichocem sa
Eva Slnko

lydusha (bez overenia), So, 13. 11. 2010 - 13:34

Tlieskam Tlieskam Tlieskam Tlieskam to musel byt skvely zazitok.
Videla som v telke fialove krumple ale mne fialova zelenina evokuje cosi jedovate.
Tak vravis, ze chutili normalne?

eva m, So, 13. 11. 2010 - 13:46

no, to vlastne sedel jeden fialovy chips na tej zltej polievkeMrkám a chutil fakt normalne. Mozno ak by som ich zjedla viac, pocitila by som rozdiel.
Ale farebne to bolo zaujimave
Eva Slnko

helus72, So, 13. 11. 2010 - 13:45

Počkajte, skočím si pre vreckovky, nech si utriem slinkyVeľký úsmev Veľký úsmev Veľký úsmev

pripletka, So, 13. 11. 2010 - 14:25

ja som na 90 dnovke Úsmev myslite ze "slinky" na klavesnici mozu pokazit pocitac Úsmev? Mnam , znelo to skvelo.

eva m, So, 13. 11. 2010 - 14:29

bacha na tu klavesnicuVeľký úsmev Veľký úsmev
mozno by nieco aj splnalo pravidla 90 dnovkyMrkám
Eva Slnko

kp, So, 13. 11. 2010 - 14:27

Evka, a ako porcuju v tom hoteli? Mrkám podla 5* bontonu alebo tak po slovensky? Mrkám inak chcela som tiez dnes pisat na temu jedla, zeby to bolo v ovzdusi?Chichocem sa
KatarinaÚsmev

eva m, So, 13. 11. 2010 - 14:29

veruze dla bontonuÁno , vsetko krasne naaranzovane, vkusne prizdobene. Ten pan sefkuchar - mlady chlap, ma nejake ocenenia, som zabudla, akeHambím sa , cize sa pohybuje aj po sutaziach, vie, co je trendy.
Eva Slnko

kp, So, 13. 11. 2010 - 14:35

myslela som tym velkost porcii... Vyplazený jazyk -inak fakt sranda, ja som chcela pisat uplne nieco podobne, len neviem najst k tomu fotodokumentaciu Chichocem sa - ono v tych snobskych 5* musia byt porcie take, ze ich hladas lupou na tanieri ...Vyplazený jazyk no a po slovensky som myslela plne taniere Mrkám
KatarinaÚsmev

eva m, So, 13. 11. 2010 - 14:35

aj velkost bola 5 hviezdickovaVeľký úsmev , myslela som si, ze hadam hladna odidem, ale veru nieMrkám , ked sme sfutrovali (rozumej decentne spapkali) vsetko, co nam dali, no mala som veru dost.
Eva Slnko

kp, So, 13. 11. 2010 - 14:47

inak s tou velkostou... si predstav, ze dostanes polievku v casti salatovej uhorky o vyske mozno 5 cm, kde je vyhlbena jamka a v nej je polievka Vyplazený jazyk - na omocenie jazykaPohoda ...neviem to najst, tak pridam iny obrazok - je z jednej drazdanskej galerie- zozganizovali nam tam galaveceru z MM roboty
KatarinaÚsmev

eva m, So, 13. 11. 2010 - 14:48

anooo, taketo "megaporcie" nam davaliVeľký úsmev
Eva Slnko

kp, So, 13. 11. 2010 - 14:54

len ja som si nikdy nie ista, co ako decentne od nas ocakavajuVeľký úsmev ci mame iba pichnut vidlickou do jedla, decentne ju oblizat a tanier posunut ku kraju stolu, ze som akoze najedena...alebo mozem nebodaj zjest vsetko?Prekvapenie Veľký úsmev
KatarinaÚsmev

kp, So, 13. 11. 2010 - 23:26

uz som tu polievku nasla Vyplazený jazyk

KatarinaÚsmev

fidorka, So, 13. 11. 2010 - 23:37

Katka,keď vidím túto fotku,som si spomenula,ako sme boli na jednej úžasnej svadbe,varil nám kuchár,ktorý poriada hostiny aj zahraničným hosťom našej vlády,prezidentovi,kráľom...vieš si predstaviť tie lahôdky,čo sme tam mali.A náš najmladší syn,keď uvidel pred sebou tanier ako svet a tam uprostred nádherné aranžmá veľkosti miniatúrnych bonsajov,po krajoch ornamenty s omáčok...no nádhera a on slzy v očiach a vraj:To načo nás tak veľa pozvali,keď len tak málo navarili?Chichocem sa Veľký úsmev

kp, So, 13. 11. 2010 - 23:42

Veľký úsmev Veľký úsmev nie je nad uprimnost detiMrkám uz som parkrat taketo zazila, ale kupodivu som sa nedala iritovat a jedla, kym nosili a kym som vladala Vyplazený jazyk Chichocem sa
KatarinaÚsmev

fidorka, So, 13. 11. 2010 - 23:46

ono ale je aj pravda,ako píše Evka,že pozeráme na tie mini porcie s tým,že rozmýšľame,čo si na rýchlo potom doma uvaríme,aby nám neškŕkalo v bruchu Chichocem sa ,a nakoniec zistíme,že fakt netreba,zasýti to. Vyplazený jazyk Pohoda

kp, So, 13. 11. 2010 - 23:50

pravda pravduca Kvietok
KatarinaÚsmev

eva m, So, 13. 11. 2010 - 14:39

a ved daj papaciu temu aj tyÚsmev
Eva Slnko

kp, So, 13. 11. 2010 - 14:45

dam ju, len skusam dat dokopy tie fotky...Slnko Kvietok
KatarinaÚsmev

Zuzana1978, So, 13. 11. 2010 - 14:33

Evi, ako to zvladla garderoba? zips vydrazal?

eva m, So, 13. 11. 2010 - 14:36

bola som dostatocne prezieravaVeľký úsmev Veľký úsmev , mala som oblecenie volnejsieho charakteru, vsak sa poznamVeľký úsmev
Eva Slnko

Zuzana1978, So, 13. 11. 2010 - 14:59

Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Evi
si skutocny profik!

lia6, So, 13. 11. 2010 - 17:37

Téda, Ty si mi tu slinky naštartovala s tou terinou a sorbetomÁno ale aj ostatné mohlo byť mňamkovéZlomené srdce tie fialové zemky som nedávno zaregistrovala v telke(robili fialové halušky)...žeprí sú chuťovo také isté, ale majú viac vitamínov...aj by som ich skúsila-len som ich ešte nikde nevidela...žeby sme ich začali pestovať?Mrkám Slnko

eva m, Ne, 14. 11. 2010 - 00:10

no neviem, ako by som sa pozerala na fialove bryndzove haluskyVeľký úsmev Veľký úsmev
Eva Slnko

carly, So, 13. 11. 2010 - 20:11

Pred troma rokmi som mala tiež tú česť, síce len vo 4 (ako ste tam vložili tú hviezdičku?), ale tiež to bol zážitok, musím však podotknúť, že najedení sme veľmi neboli. Moja dcérenka tam sedela celý čas ofučaná od momentu, ako nám náš čašník priniesol nahriate navlhčené froté uteráčiky na ruky a celý čas nám bol k dispozícii, to jej strašne liezlo na nervy. Keď sme odchádzali, tak vyhlásila, že tam už v živote nepôjde a radšej sme sa mali ísť najesť k Čarodejovi - to je krčma neďaleko tej reštaurácie, kde aj varia. Neviem po kom to dieťa je, v tomto po mne určite nie.

Ariesa, So, 13. 11. 2010 - 20:21

luskam sa tymi cudzimi slovami, strojarcina ani instalatercina to nie je, tie mam ako-tak v uchu. ze kulinarstvo, terina, sorbet? koho co? ... Tlieskam pekny zazitok

eva m, Ne, 14. 11. 2010 - 00:11

Veľký úsmev Veľký úsmev
terinka je pasticka, sorbet je zmrznuta "ovocna dren"Chichocem sa
Eva Slnko

Ariesa, Ne, 14. 11. 2010 - 20:54

Úsmev Áno (terinku som veru googlila, sorbet som si domyslala, ale nedomyslela - to nevedia napisat, ze "ovocna dren"? potom ja domyslam vymyslam o kompotoch, pyre ... Váľam sa od smiechu po podlahe Tlieskam Áno )

evi, tento clanok je pre mna hotove jazykove cvicenie, pobavilo ma to Áno Úsmev

eva m, Ne, 14. 11. 2010 - 21:01

neboj, vsak aj ja som potom doma googlila, co je foie gras Veľký úsmev Veľký úsmev
Eva Slnko

lusesita, So, 13. 11. 2010 - 20:26

Evka toto je "týranie zverenej osoby" pozn.máš ma na svedomíVeľký úsmev tedaVyplazený jazyk to všetko musela byť delikatessa a dobrota,ale tie mušle by som kľudne oželela.Úsmevno kto vie? možno oči by žalúdku poručili,keď to bolo všetko tak krásne naservírované,to potom žiaden gurmán neodolá.
Som rada,že si si to užilaÚsmev Slnko

eva m, Ne, 14. 11. 2010 - 00:12

tie musle boli take skvele, ze by si ich veru spapalaMrkám
Eva Slnko

adus, So, 13. 11. 2010 - 20:39

No, pekne, pekne!
Ale vieš čo - zemiakové placky sú aj tak zemiakové placky Mrkám - bárs aj z obyčajných zemiakov.
Inak, tie filajové som aj ja videla v telke a odvetedy špekulujem, kde zoženiem "sadbu", my dve s mamkou sme také "priekopníčky", furt musíme niečo nové sadiť, toto by sa mi páčilo. Na rozdiel od Lydushi mňa práve tie tmavofialové či bordové plody veľmi lákajú - milujem baklažán, už roky pestujeme filajovú papriku a mali sme už aj filajovú fazuľu (struky boli také, nie tie zrnká).

eva m, Ne, 14. 11. 2010 - 00:14

mna ta fialova tiez principialne neodradza, taky baklazan je fajnotkaÚsmev
ale mas ty recht, podlesniky (rozumej zemiakove placky) su podlesniky!
Eva Slnko

lydusha (bez overenia), Ne, 14. 11. 2010 - 12:17

Filajova fazula by aj usla...ale ani ten baklazan ma nedojima ani filajove zemiaky Úsmev Este ze do klobas nejde filajova paprika, to by bola aka odvykacka Veľký úsmev

ivusa, Ne, 14. 11. 2010 - 15:11

joooj Evi, rychlo to idem aspon domacou sniclou zajest, take si mi chute narobila Veľký úsmev. muselo byt velmi fajn. raz by sme si take mohli aj na NM zorganizovat, ze jedna nieco uklohni a ostatne pridu "ofrflat", ake je to nehorazne dobree Veľký úsmev. Slnko

eva m, Ne, 14. 11. 2010 - 15:13

a to ti je dobry napad, dievcaÁno
mame tu tooolko vychyrenych kucharok, uz ich len ukecatVeľký úsmev
Eva Slnko

ivusa, Ne, 14. 11. 2010 - 15:15

tos v ramci psychohygieny, prevencie chutovej jednotvarnosti a dobrych medzinanicmamovskych vztahov Úsmev Slnko

georgina, Po, 15. 11. 2010 - 17:06

No, Evka - tiež by som si dala povedať Úsmev Áno Áno Áno Áno

eva m, Po, 15. 11. 2010 - 17:08

Mrkám Mrkám naucim sa to risotto a ked ma v Ziline navstivis, tak ti ho uvarimÚsmev
Eva Slnko

georgina, Po, 15. 11. 2010 - 17:10

Beriem ťa za slovo Úsmev Mrkám Slnko Slnko Slnko

MarikaM, Po, 15. 11. 2010 - 20:26

A ja tu do seba džgam poslednú fašírku, čo som si uchmatla skôr ako mi ju deti zjedli.
A Ty takto Evka moja?
Ja ju po roku spravím teraz zas a Ty to tu na mňa vyvalíš nejaké cudzie slová, ktorým ťažko rozumieť?
Farebné kombinácie a ja mám farby len tri.
Zemiaky, fašírka a kyslá uhorka? Mrkám
Včera som síce varila aj babgulyas (hovádzie z mladého býčka, zelenina, paprika, paradajka, zemiaky, fazuľa, cesnak....), ale slinka sa zbiehajú.....Úsmev Kvietok

eva m, Po, 15. 11. 2010 - 22:26

Úsmev Úsmev Úsmev Úsmev
dobra fasirka, ked sa vydariÁno
a ten gulasik, to by si ma ukecala, co tam po violette krumplochVeľký úsmev
Eva Slnko

sadlonka, Ut, 16. 11. 2010 - 12:09

Evka, pri prvom čítaní Tvojho blogu sa mi tak zle od hladu robiloVeľký úsmev , že som nebola schopná komentáraPrekvapenie . Teraz mám rovnako pred obedom a ani neviem, či som ozaj desiatovala, žalúdok tvrdí, že nieHambím sa . Z úcty k Tvojmu dokonalému opisu týchto kulinárskych orgiíVáľam sa od smiechu po podlahe ale odpisujem lebo inokedy to asi nebude lepšie. Super opis, slinky sa mi veru riadne zbiehali!Tlieskam Áno Tlieskam Objímam Slnko

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama