...tak tam, dievčatá som bola toť, vo štvrtok večer.
Jeden pekný bratislavský hotel mal prezentáciu svojej skvelej kuchyne a svojho veľmi šikovného šéfkuchára.
Predložili nám sedem chodov, sedem špecialít, ku každej nám mladý, šarmantný someliér ponúkol hlt vhodného vínka.
No čo vám poviem, príjemná atmosféra, podfarbená tónmi harfy, príjemné prostredie, milé a chvíľami veľmi vtipné slová moderátora Martina Nikodýma (fešák je to aj naživo, dámy ).
A čože sme to dobré papali? Nuž, čujte:
studené predjedlo: Terinka z Foie gras s marinovanou hruškou, jablkami a hľuzovkou
polievka: polievka z pečených žltých paprík s chipsom z violette zemiakov
teplé predjedlo: mušle sv. Jakuba na hríbikovom risote s parmezánovou omáčkou
drobnosť(na neutralizáciu chuti): hruškovo - zázvorový sorbet
prvé hlavné jedlo: medajlónky z morského čerta na cícerovom pyré s panenskou omáčkou a cviklovou penou
druhé hlavné jedlo: confit z kačacieho stehna na tekvicovom ragú so žemľovými knedličkami a čerstvými kuriatkami
dezert: čokoládová bábovečka s mangom na jahodovom tartare s vanilkovou omáčkou
Tak som sa naučila, čo je to sorbet, okoštovala som konečne mušle sv. Jakuba - tie sú veľmi vzácne a mimochodom aj veľmi chutné. Okoštovala som hľuzovku - mňam, fajnota, dozvedela som sa, čo je to confit...ozaj, vedeli ste, že existujú fialové zemiaky? (nie ružiaky, ale violette zemiaky!)
Všetko bolo na tanieroch krásne naaranžované, papali aj oči . Akurát pri tom prvom hlavnom jedle som spozornela z farebnej kombinácie - žltý cícer, červené cviklové pyré, oranžová omáčka..., ale stačilo ochutnať a dostalo ma to
.
Ako bonus sme dostali názornú ukážku prípravy pravého risotta. Veru, stále sa je čo učiť!
A keď som včera na večeru ukuchtila mäsko s tarhoňou, nuž, ťažké konkurovať vychýrenému kuchárskemu maestrovi
vsak ja ani netusim, co dnes a zajtra uvarit, aby som uplne v hanbe nezostala
ale taka domaca kapustova...
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
náááhodou,aj tvoja kapusta s údeným a zemiakmi je fantastická ,u nás teda vedie v poslednej dobe
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tesiii ma, dobru chut
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Príde mi tvoj opis ako hody v raji, uspokojenie všetkých zmyslov a duše.Áááách.....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
bolo, bolo
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
pekne si to popísala,videla som tie taniere farebné ako vo filme,farebne.
normálne uvažujem,či by sme to doma vedeli takto pripraviť,tak ako v tom hoteli
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no neviem veru, nieco by sa dalo urcite, napr. to risotto, na tu terinu by som si ale netrufla
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Prehĺtam slinky nad tými dobrotami,ani nepotrebujem zvonček ako Pavlovovi psi,stačia Tvoje písmenká. A to som po obede...Inak fialové zemiaky som videla v správach,pestujú sa aj na Slovensku a majú veľa protirakovinotvorných látok.
http://tn.nova.cz/zpravy/zahranici/neuveritelne-uz-jste-jedli-fialove-b…
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no vidis, tak som urobila nieco aj pre svoje zdravie
inaaac, ten chips z violette zemiakov chutil rovnako ako z obycajnych
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
to musel byt skvely zazitok.
Videla som v telke fialove krumple ale mne fialova zelenina evokuje cosi jedovate.
Tak vravis, ze chutili normalne?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no, to vlastne sedel jeden fialovy chips na tej zltej polievke a chutil fakt normalne. Mozno ak by som ich zjedla viac, pocitila by som rozdiel.
Ale farebne to bolo zaujimave
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Počkajte, skočím si pre vreckovky, nech si utriem slinky
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja som na 90 dnovke myslite ze "slinky" na klavesnici mozu pokazit pocitac
? Mnam , znelo to skvelo.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
bacha na tu klavesnicu
mozno by nieco aj splnalo pravidla 90 dnovky
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Evka, a ako porcuju v tom hoteli? podla 5* bontonu alebo tak po slovensky?
inak chcela som tiez dnes pisat na temu jedla, zeby to bolo v ovzdusi?
Katarina
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
veruze dla bontonu , vsetko krasne naaranzovane, vkusne prizdobene. Ten pan sefkuchar - mlady chlap, ma nejake ocenenia, som zabudla, ake
, cize sa pohybuje aj po sutaziach, vie, co je trendy.
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
myslela som tym velkost porcii... -inak fakt sranda, ja som chcela pisat uplne nieco podobne, len neviem najst k tomu fotodokumentaciu
- ono v tych snobskych 5* musia byt porcie take, ze ich hladas lupou na tanieri ...
no a po slovensky som myslela plne taniere
Katarina
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
aj velkost bola 5 hviezdickova , myslela som si, ze hadam hladna odidem, ale veru nie
, ked sme sfutrovali (rozumej decentne spapkali) vsetko, co nam dali, no mala som veru dost.
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
inak s tou velkostou... si predstav, ze dostanes polievku v casti salatovej uhorky o vyske mozno 5 cm, kde je vyhlbena jamka a v nej je polievka - na omocenie jazyka
...neviem to najst, tak pridam iny obrazok - je z jednej drazdanskej galerie- zozganizovali nam tam galaveceru z MM roboty
Katarina
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
anooo, taketo "megaporcie" nam davali
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
len ja som si nikdy nie ista, co ako decentne od nas ocakavaju ci mame iba pichnut vidlickou do jedla, decentne ju oblizat a tanier posunut ku kraju stolu, ze som akoze najedena...alebo mozem nebodaj zjest vsetko?
Katarina
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
uz som tu polievku nasla
Katarina
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Katka,keď vidím túto fotku,som si spomenula,ako sme boli na jednej úžasnej svadbe,varil nám kuchár,ktorý poriada hostiny aj zahraničným hosťom našej vlády,prezidentovi,kráľom...vieš si predstaviť tie lahôdky,čo sme tam mali.A náš najmladší syn,keď uvidel pred sebou tanier ako svet a tam uprostred nádherné aranžmá veľkosti miniatúrnych bonsajov,po krajoch ornamenty s omáčok...no nádhera a on slzy v očiach a vraj:To načo nás tak veľa pozvali,keď len tak málo navarili?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
nie je nad uprimnost deti
uz som parkrat taketo zazila, ale kupodivu som sa nedala iritovat a jedla, kym nosili a kym som vladala
Katarina
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ono ale je aj pravda,ako píše Evka,že pozeráme na tie mini porcie s tým,že rozmýšľame,čo si na rýchlo potom doma uvaríme,aby nám neškŕkalo v bruchu ,a nakoniec zistíme,že fakt netreba,zasýti to.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
pravda pravduca
Katarina
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
a ved daj papaciu temu aj ty
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
dam ju, len skusam dat dokopy tie fotky...
Katarina
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Evi, ako to zvladla garderoba? zips vydrazal?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
bola som dostatocne prezierava
, mala som oblecenie volnejsieho charakteru, vsak sa poznam
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Evi
si skutocny profik!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Téda, Ty si mi tu slinky naštartovala s tou terinou a sorbetom ale aj ostatné mohlo byť mňamkové
tie fialové zemky som nedávno zaregistrovala v telke(robili fialové halušky)...žeprí sú chuťovo také isté, ale majú viac vitamínov...aj by som ich skúsila-len som ich ešte nikde nevidela...žeby sme ich začali pestovať?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no neviem, ako by som sa pozerala na fialove bryndzove halusky
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Pred troma rokmi som mala tiež tú česť, síce len vo 4 (ako ste tam vložili tú hviezdičku?), ale tiež to bol zážitok, musím však podotknúť, že najedení sme veľmi neboli. Moja dcérenka tam sedela celý čas ofučaná od momentu, ako nám náš čašník priniesol nahriate navlhčené froté uteráčiky na ruky a celý čas nám bol k dispozícii, to jej strašne liezlo na nervy. Keď sme odchádzali, tak vyhlásila, že tam už v živote nepôjde a radšej sme sa mali ísť najesť k Čarodejovi - to je krčma neďaleko tej reštaurácie, kde aj varia. Neviem po kom to dieťa je, v tomto po mne určite nie.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
luskam sa tymi cudzimi slovami, strojarcina ani instalatercina to nie je, tie mam ako-tak v uchu. ze kulinarstvo, terina, sorbet? koho co? ... pekny zazitok
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
terinka je pasticka, sorbet je zmrznuta "ovocna dren"
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
(terinku som veru googlila, sorbet som si domyslala, ale nedomyslela - to nevedia napisat, ze "ovocna dren"? potom ja domyslam vymyslam o kompotoch, pyre ...
)
evi, tento clanok je pre mna hotove jazykove cvicenie, pobavilo ma to
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
neboj, vsak aj ja som potom doma googlila, co je foie gras
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Evka toto je "týranie zverenej osoby" pozn.máš ma na svedomí teda
to všetko musela byť delikatessa a dobrota,ale tie mušle by som kľudne oželela.
no kto vie? možno oči by žalúdku poručili,keď to bolo všetko tak krásne naservírované,to potom žiaden gurmán neodolá.
Som rada,že si si to užila
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tie musle boli take skvele, ze by si ich veru spapala
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No, pekne, pekne!
Ale vieš čo - zemiakové placky sú aj tak zemiakové placky - bárs aj z obyčajných zemiakov.
Inak, tie filajové som aj ja videla v telke a odvetedy špekulujem, kde zoženiem "sadbu", my dve s mamkou sme také "priekopníčky", furt musíme niečo nové sadiť, toto by sa mi páčilo. Na rozdiel od Lydushi mňa práve tie tmavofialové či bordové plody veľmi lákajú - milujem baklažán, už roky pestujeme filajovú papriku a mali sme už aj filajovú fazuľu (struky boli také, nie tie zrnká).
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
mna ta fialova tiez principialne neodradza, taky baklazan je fajnotka
ale mas ty recht, podlesniky (rozumej zemiakove placky) su podlesniky!
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Filajova fazula by aj usla...ale ani ten baklazan ma nedojima ani filajove zemiaky Este ze do klobas nejde filajova paprika, to by bola aka odvykacka
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
joooj Evi, rychlo to idem aspon domacou sniclou zajest, take si mi chute narobila . muselo byt velmi fajn. raz by sme si take mohli aj na NM zorganizovat, ze jedna nieco uklohni a ostatne pridu "ofrflat", ake je to nehorazne dobree
.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
a to ti je dobry napad, dievca
mame tu tooolko vychyrenych kucharok, uz ich len ukecat
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tos v ramci psychohygieny, prevencie chutovej jednotvarnosti a dobrych medzinanicmamovskych vztahov
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No, Evka - tiež by som si dala povedať
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
naucim sa to risotto a ked ma v Ziline navstivis, tak ti ho uvarim
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Beriem ťa za slovo
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
A ja tu do seba džgam poslednú fašírku, čo som si uchmatla skôr ako mi ju deti zjedli.
A Ty takto Evka moja?
Ja ju po roku spravím teraz zas a Ty to tu na mňa vyvalíš nejaké cudzie slová, ktorým ťažko rozumieť?
Farebné kombinácie a ja mám farby len tri.
Zemiaky, fašírka a kyslá uhorka?
Včera som síce varila aj babgulyas (hovádzie z mladého býčka, zelenina, paprika, paradajka, zemiaky, fazuľa, cesnak....), ale slinka sa zbiehajú.....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
dobra fasirka, ked sa vydari
a ten gulasik, to by si ma ukecala, co tam po violette krumploch
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Evka, pri prvom čítaní Tvojho blogu sa mi tak zle od hladu robilo , že som nebola schopná komentára
. Teraz mám rovnako pred obedom a ani neviem, či som ozaj desiatovala, žalúdok tvrdí, že nie
. Z úcty k Tvojmu dokonalému opisu týchto kulinárskych orgií
ale odpisujem lebo inokedy to asi nebude lepšie. Super opis, slinky sa mi veru riadne zbiehali!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mňam, Evulka, až sem cítim tú vôňu a mľaskám čo sa snažím vychutnať tú chuť ako suprovo si to opísala. Kde sa já hrabem s dnešnou kapustovou polievkou?