reklama

hríby a rata!

Pridal/a blancagon dňa 12. 08. 2010 - 09:21

reklama

Žienky šikovné,prosím poraďte,MM mi doniesol veľmi veĺa hríbov,dubáky,kozáky a ja neviem okrem sušenia čo s tým.Uvarila by som aj guláš hríbový,ale ako?Poprosím šikulky o radu a aj o receptíky,ďakujééééém.


reklama

reklama

balalajka, Št, 12. 08. 2010 - 09:51

Jaaaaaj hríbiky Hambím sa . Rada zbieram, rada papám, rada varím a nerada čistím Vyplazený jazyk .
Očistiť nakrájať a ideš:
Ovariť vo vode - tú zliať (hlavne napr. kozáky hodne farbia ).
1. Polievočka so zemiačkami a melencami - mňam mňam
Normálne po 3/4 hodine varenia a výmene vody k hríbkom pridáš zemiačky. Keď sú takmer uvarenépridáš melence ( na strúhadle nahrubo postrúhané ciestko z vajíčiek a krupice ). Zahustíš so zápražkou načerveno a šup na to petrželku kučeravú. Mňam.
2. Hríbová praženica - zasa ovarené hríbky - cca 30 min nám stačí. Scedíš. Medzitým osmažíš na oleji do sklovita cibulešku, flákneš tam tie hríbky a pacneš vajíčka. Niekto ešte pridá pažítku.

Ak máš mrazák, tak určite ovariť a dať zamraziť.

sofhia, Št, 12. 08. 2010 - 09:57

Blanca,

aj my mame hribovy tyzden Úsmev

mne manzel vcera spravil vyprazane dubaky, fantasticke...klasicky obalene v trojobale... k tomu tatarka a zemiacky...

- dalsi recept : hribove rizoto : s cibulkou osmezene hribiky zmiesas s ryzou..pripadne zeleninou a dochutis ako vam chuti

- my robievame na spagety omacku : podusene hribiky zmixovat s kyslou smotanou

dobru chut.

Pegybabi, Št, 12. 08. 2010 - 09:57

Keď sa mi podarilo nazbierať viacej hríbov, kozákov a podobne tak som to riešila nasledovne. Samozrejme, že som ich narezala a dala niečo usušiť, aby bolo do kapustnice, potom aby sme si aj v zime mohli pochutnať na dobrom hubovom guláši tak som narezané hribiky obvarila v osolenej vode - stačí aby prevreli cca 2-3 min. a vychladené som uložila do mikrotenových sáčkov a dala zamraziť.
Máme radi huby s vajíčkom - orestujeme cibuľu na masti alebo oleji, pridáme narezané hríbiky, osolíme, okoreníme, pridáme mletú papriku - krátko podusíme a potom pridáme rozšlahané vajíčka.
Veľmi dobré však sú hribiky na smotane - na cibuľový základ pridáme huby, soľ, nové korenie, bobkový list - trochu podusíme a zalejeme smotanou, v ktorej sme rozhabarkovali trošku múky, potom pridáme trochu cukru a octu - je to vynikajúce s knedľou.Vynikajúce sú aj hubové fašírky - recepty nájdeš na internete. Takže trpezlivosť pri čistení a dobrú chuť.Tlieskam Objímam

blancagon, Št, 12. 08. 2010 - 10:01

Ďakujem šikovnice a ked chcem zavárať,nalev ako na uhorky?

adus, Št, 12. 08. 2010 - 11:02

Ja mrazím - očistím, nakrájam, hodím do vriacej vody, nechám chvíľku povariť, vylovím, hodím do vody, kde som pridala ľadové kocky (aby bola čo najchladnejšia, potrebuješ to rýchlo schladiť), vytiahnem z ľadovej vody, nechám odkvapkať, naporcujem do mikroténových sáčkov a mám na celú zimu pod mäso (alebo aj na iné účely, ale u nás mi to inak nejedia, iba s mäsom Mrkám ). Je s tým podstatne menej roboty ako so sušením a máš odložené na celý rok.

inkag23, Št, 12. 08. 2010 - 11:52

ako na cely rok???ved huby mozes mat v mrazaku najviac 6 mesiacov

adus, Št, 12. 08. 2010 - 15:10

No - ono to bolo myslené skôr - dovtedy kým sa neminú. Na tieto lehoty ja nejak veľmi nehľadím (keď sú to veci, čo si dávam do mrazáku ja a viem, že neboli 20x rozmrazené a znova zmrazené) a určite sa mi už stalo, že som mala dlhšie - a nám sa nič nestalo Mrkám a ani na hubách som nič nepozorovala, že by boli menej kvalitné, menej chutné alebo tak nejak. Hoci samozrejme, skôr sa stane to, že ich nie je dosť a pojedia sa až príliš rýchlo Mrkám

marianka80, Št, 12. 08. 2010 - 11:31

aj my mame hubove hodyVeľký úsmev tiež davam obvarene do mrazaku,sušim,mrazene použivam na praženicu,do omačky,francuzke zemiaky,ryzoto,gulaš,a pomlete na fširky.je to vyborna nahrada mäsa.

balalajka, Št, 12. 08. 2010 - 11:50

Glgám naprázno - omáčka z dubákov Hambím sa . Mnnaaaaaaaam.

inkag23, Št, 12. 08. 2010 - 11:36

na zavaranie su vyborne takto::2kg hub(hriby,vaclavky...)200g mrkvy,200g cibule,,Nalev::liter vody,200ml octu,80g cukru,1 lyzica horcicovych semien,3 bobkove listy,5 zrniek noveho korenia,sol,,Postup::ocistene huby vlozime do osolenej vriacej vody a 2-3 minutky povarime vyberieme a nechame odkvapkat.Mrkvu a cibulu nakrajame a primiesame k hubam.Zmesou naplnime pohare..vodu,ocot a cukor zvarime,pridame horcicove semienka,bobkove listy,korenie,trochu soli a varime este 5 minut.Teplym nalevom zalejeme huby a sterilizujeme 20 minut....mmmnnaaaam

inkag23, Št, 12. 08. 2010 - 11:44

alebo si mozes spravit hubovu natierku::1-1,3kg hub,4 zelene papriky,4 cibule,200ml oleja,250ml kecupu,2-3 struciky cesnaku,vegeta,sol,mlete cierne korenie..Postup::huby,papriku a cibulu pokrajame na drobne kocky,na rozohriaty olej dame cibulu a papriku a pomaly dusime,potom pridame huby prelisovany cesnak,sol a dusime do makka.potom zmes odstavime z ohna a pridame kecup,korenie a vegetu,dobre premiesame,naplnime pohare a 15 minut sterilizujeme..

inkag23, Št, 12. 08. 2010 - 11:50

z hubamy mas rozne moznosti mozes spravit plnene zemiaky,falosnu drzkovu z hub,plnenu fasirku,prirodny rezen z hubovou omackou a veela inych veci

fidorka, Št, 12. 08. 2010 - 11:56

U nás je najobľúbenejšia vianočná hríbovica,alebo hríbová omáčka s knedľou,ani mäso nemusí byť.Aj polievka s melencami ako písala mamamaťa.
A ešte majú chlapci veľmi radi cestoviny zapečené so zeleninou a hríbikmi,so syrom...vlastne im chutí všetko Chichocem sa

inkag23, Št, 12. 08. 2010 - 12:15

a baby hubove halusky ako pryloha k masu alebo ku gulasu su mnaaaamka 1 triedy....a ked knim este spravite aj spenatove (alebo brokolicove) a mrkvove vyzera to skvele na taniery a este lepsie to chuti

lia6, Št, 12. 08. 2010 - 12:08

Vidím, že receptov ste tu dali už dosť a všetky sú hamkové...hovorí sa, že hríby by mali byť v mrazáku 6 mesiacov...keby sa nemusel rozmrazovať(hríby sa rýchlo rozmrazujú), tak by to nevadilo, ani keby boli dlhšie-kolega mal na chalupe zapnutý mrazák celý rok a v ňom huby a nič sa im nestalo...a čo tak vysušiť? Veď aj to je suprové...je s tým síce trošku prplačka, ale stojí to zatoSlnko

blancagon, Št, 12. 08. 2010 - 12:29

Takže spravila som hríbový guľáš,dačo som zamrazila,dačo idem zavarit.A nechala som aj na sušenie.Ten guľáš,to je premiéra,tak uvidím či bude chutiťChichocem sa .Zavárať idem tak ako poradila inkag23,snaď sa vydaria,ďakujem všetkým,pekný den,naničmamky.

Aja1, Št, 12. 08. 2010 - 12:55

MM má rád sterilizované dubáky.T.j.nakrájať,v osolenej vode ovariť cca 1-2 minutky,scediť,natlačiť do pohárikov(ja robievam do malinkých od detskej výživy),zalieť nálevom na uhorky,s malou lyžičkou ešte pomiešam opatrne hríbiky aby vyplávali na vrch bublinky,podľa potreby ešte dolejem nálev,uzatvorím pohár a dám sterilizovať na 1 hodinku a na ďalší deň sterilizujem znova hodinku.

akalenkak67, Št, 12. 08. 2010 - 14:57

Aj my už ukladáme huby do mrazáku.A môžu tam byť aj dlhšie.Ja som objavila jeden sáčok húb zabudnutý v mrazáku.Tie huby tam boli zhruba 13 mesiacov.Akýmsi spôsobom sa tam zapotrošili.Nič im nebolo.A bolo z nich to najlepšie rizoto,aké sme kedy jedli.Ved v apríli ešte huby nerástli a tie boli ako čerstvo nazbierané.

VieraB, Št, 12. 08. 2010 - 16:46

ja som vysušené rozmixovala na prášok, potom do omáčok, na zahustenie, mňááááááám anezaberalo veľa miestaChichocem sa Chichocem sa Chichocem sa

daisy, Št, 12. 08. 2010 - 20:14

aj ja som teraz dovarila hríbovú so smotanou,mňam.Úsmev

Emča, Pi, 13. 08. 2010 - 13:13

Huby podusím na cibulke,pridám všetky prísady aj petržlen a po vychladení mrazím v mikrotenových sáčkov podľa potreby.Súvynikajúce a hotové.2.Huby povarím dám do malých /od výživy/pohárov a zalejem horúcou masťou.Sterilizujem cca 2O min pri bode varu.Tie huby sú chutné v zime na chlebík a chutia ako oškvarky.

VieraB, St, 18. 08. 2010 - 14:22

úha, tie zavárané huby vyzerajú zaujímavo Úsmev

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama