Mila mamky, viem ,ze predvianocny zhon vrcholi a mozno ste zaneprazdnene poslednymi upravami, varenim, precenim, upratovanim. Ak by ste si nasli cas, velmi rada by som sa nechala inspirovat vasimi zvykmi a tradiciami, rada by som tieto Vianoce vyskusala trocha inu kapustnicu, ako robievame. U nas je na stole viac menej klasicka kapustova polievka, su tam dubaky, susene hriby, zaprazka, ale ziadne maso. Kapustnica je postna. Robievate niektora aj rybaciu polievku? Alebo s hubkami? Dakujem za odpovede a zelam vam vsetkym pokojne a pozehnaneve Vianocne sviatky a do noveho roku 2010 len to najlepsie, zdravie, stastie, radost a pohodu v kruhu vasich najblizsich.
Ufff, som si vydychla pri poslednej vete, lebo ja som este v zivote nevyslahala slahacku, vzdy som z toho vytvorila maslo.
Dakujem, musi to byt vyborna kapustnicka, su v nej same lakocinky. Aaaach, uz aby bol zajtrajsi vecer. Mnam.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Kapustnica u nás je vychodňarsko-stredoslovenská Veľa kapusty, vody z kapusty, klobásky, sušené hríbiky...žiadna zápražka...je to dostatočne husté...a od manžela som priniesla zvyk - uvariť zvlášť zemiaky, omastené masielkom a cibuľkou, mierne popučené...to sa dá do taniera a "doleje" výbornou kapustnicou
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja robím kapustnicu ako helus72 ale bez zemiačikov, zahusťujem porajbaným surovým zemiakom a pridávam paradajkový pretlak, cesnak a bobkový list. Aby tak nenafukovala pridávam saturejku.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja idem kapustnicu robit prvy krat tak som zvedava ako sa my podari ale dufam ze bude dobra :) uz teraz sa my slinky zbiehaju ked citam vase receptiky :)prajem vam krasne sviatky veeela darcekov a spokojnu rodinu :)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Veron, bude určite fajná. Ja moju robím už veľa rokov, aj v priebehu roka, na Vianoce je aj tak vždy najlepšia. Šťastné a požehnané Vianoce
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Á ešte som zabola...už som to tu písala v jednom blogu...kámoš robí takú liptovskú...údené masko, kyslá kapusta, smotana, sušené dubáky a sušené slivky...ku tomu uvarené hrubé rezance
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
KIMKA dakujem dufam ze mas pravdu :) a aj tebe krasne sviatky
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja varím bez mäsa,dávam údenú rybu+hríby.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
U nás sa varí kapustnica až na Silvestra.
Dávam veľa mäsa,klobásu na kolieska,veľa kapusty,dubáky,rajčinový pretlak,všetkého toľko,aby v tom "lyžica stála"a poprášim strúhankou,len trošičku na zahustenie,musí sa to ale dlhšie povariť,aby tú strúhanku nebolo cítiť,potom je to eňo-ňuňo!
No a samozrejme,celé čierne korenie,bobkový list.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ako tak čítam, moja je uplne iná. Ja si masko najprv podusím vo vlastnej šťave, potom pridám kapustu aj s vodou. Žiadne udené nedávam, aj klobásové guľky si robím čerstvé. My dajako nemusíme chuť udeniny v polievke. No a nesmú chýbať sušené slivky a veeeeľa hríbov.Taktiež nezahusťujem, je dosť hustá. No a do taniera si dáme za lyžičku kyslej smotany. Mňám, normál slintám nad pc
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
nuz, moja kapustnica vianocna je bez masa a klobasky.
Varim kapustu, pridam do nej namacane huby, varim, varim, do skoro hotovej dam roztlaceny cesnak a do hotovej dam trocha (i viac) masla. Hotovo.
Je postna, ale fajna.
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tak my mávame na štedrý večer klasickú pôstnu, kyslá kapusta, sušené slivky, sušené hríbiky a nakoniec slabú zápražku, zemiaky varím zvlášť a potom vlejem aj s vodou do hotovej kapustnice...
na Silvestra zase robím z kyslej kapusty, s klobáskou a so smotanou, bez zemiakov a na obe sa celý rok teším , aj keď robím podobné počas roka, štedrovečerná a silvestrovská je len jedna
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
U nas sa robi pôstna - hribiky, zemiaky, smotana. Na stedry den a vecer nejeme mäso /kur, hov, bravc,/ - jeme ryby, zemiakovy salat, pupacky s makom, oblatky........
Prajem vsetkym pohodove sviatky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Kapustnicu robím takú "riadnu" chlapsku
s dubákmi, dva druhy maska(svieže aj údené), klobáska a hóooodne kapusty, zápražku nemrobím(i keď mama robievala)...kapustnica je taká hustá, že netreba...ďalej je tam koreníčko, č.ml.paprika a je taká kysuejšia...takú milujeme...ja osobne ku nej chlieb nejedávam-myslím si, že zbytočne zasýti brucho a "pokazí" chuť kapustnice...kámoška robí presne takú istú, ale nedáva kyslú kapustu, len šťavu z nej(žeprí to je kysucká špecialita)...no a moja vedúca robí takú istú, ako ja, len tam pridá šlahačku...samozrejme nevyšlahanú