Ten, kto už piekol bezlepkový chlieb vie, že nie vždy sa vydarí. Je to prvý chlieb, ktorý mi tak pekne vykysol a chutí vynikajúco, či už čerstvý alebo toastovaný:-) A ani sa netrúsi...

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | |
Čas varenia / pečenia | |
Celkový čas |
Ingrediencie
250 | gramov | Schär Brox-Mix Dunkel |
250 | gramov | Schär Mix - B |
1 | kus | sušené droždie |
1 | polievková lyžica | jablčný ocot |
2 | polievkové lyžice | slnečnicový olej (alebo iny rastlinny olej vhodny na pecenie ) |
250 | mililitrov | biely jogurt (s vyšším obsahom tuku (ja pouzivam bezlaktozovy) ) |
350 | mililitrov | voda |
1 | čajová lyžička | psyllium husk |
70 | gramov | slnečnicové semienka (alebo 50 g tekvicove jadierka alebo 20 g vlasskych orechov ) |
1 | čajová lyžička | soľ |
Inštrukcie
Psyllium husk rozmiešame v 1 dcl vody a necháme 3 hodiny postáť, možno stačí aj kratšiu dobu.
V miske zmiešame múku, sušené droždie, jablčný ocot, olej, jogurt, vlažnú vodu a psyllium a vypracujeme hladké cesto (bud robotom alebo ručne), nakoniec pridáme slnečnicové jadierka (alebo čo máme doma) a jemne premiešame.
Vymastíme si formu na pečenie, vložíme do nej cesto a prikryjeme vlhkou utierkou a vložíme do rúry na 45 min pri teplote 40 stupňov. Cesto nám pekne vykysne. Vyberieme z rúry a rúru zapneme na 230 stupňov (dolný a horný ohrev) a cesto vložíme až do vyhriatej rúry.
Prvých 30 minút pečieme pri teplote 230 stupňov a potom znížime teplotu na 200 stupňov a pečieme ďalších 30 min alebo podľa vašej rúry.
Chlieb po vybratí z rúry položíme na mriežku a necháme vychladnúť. Prikryjeme ho bavlnenou utierkou až kým nie je celkom vychladnutý.
Poznámky
Ak sa vám bude zdať, že cesto je husté, pridajte trošku vlažnej vody, keď opačne - cesto bude riedke, tak pridajte trošku múky. Cesto sa dobre spracúva a je hladké.