Bezlepkový jogurtový chlieb

Popis

Ten, kto už piekol bezlepkový chlieb vie, že nie vždy sa vydarí. Je to prvý chlieb, ktorý mi tak pekne vykysol a chutí vynikajúco, či už čerstvý alebo toastovaný:-) A ani sa netrúsi...

Bezlepkový jogurtový chlieb - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Čas prípravy
Čas varenia / pečenia
Celkový čas

Ingrediencie

250gramovSchär Brox-Mix Dunkel
250gramovSchär Mix - B
1kussušené droždie
1polievková lyžicajablcny ocot
2polievkové lyžiceslnečnicový olej (alebo iny rastlinny olej vhodny na pecenie )
250millilitrovbiely jogurt (s vyšším obsahom tuku (ja pouzivam bezlaktozovy) )
350millilitrovvlažná voda
1čajová lyžičkapsyllium husk
70gramovslnečnicové jadierka (alebo 50 g tekvicove jadierka alebo 20 g vlasskych orechov )
1čajová lyžičkasoľ

Inštrukcie

Psyllium husk rozmiešame v 1 dcl vody a necháme 3 hodiny postáť, možno stačí aj  kratšiu dobu.

V miske zmiešame múku, sušené droždie, jablčný ocot, olej, jogurt, vlažnú vodu a psyllium a vypracujeme hladké cesto (bud robotom alebo ručne), nakoniec pridáme slnečnicové jadierka (alebo čo máme doma) a jemne premiešame.

Vymastíme si formu na pečenie, vložíme do nej cesto a prikryjeme vlhkou utierkou a vložíme do rúry na 45 min pri teplote 40 stupňov. Cesto nám pekne vykysne. Vyberieme z rúry a rúru zapneme na 230 stupňov (dolný a horný ohrev) a cesto vložíme až do vyhriatej rúry.

Prvých 30 minút pečieme pri teplote 230 stupňov a potom znížime teplotu na 200 stupňov a pečieme ďalších 30 min alebo podľa vašej rúry.


Chlieb po vybratí z rúry položíme na mriežku a necháme vychladnúť. Prikryjeme ho bavlnenou utierkou až kým nie je celkom vychladnutý.

Poznámky

Ak sa vám bude zdať, že cesto je husté, pridajte trošku vlažnej vody, keď opačne - cesto bude riedke, tak pridajte trošku múky. Cesto sa dobre spracúva a je hladké.

Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Zatiaľ nehodnotené

Komentáre

sikovna si, krasny sa ti podaril Áno

Dakujem pekne.:-)

waw! ten vyzerá úžasne... stane sa niečo ako vynechám jablčný ocot?

Dakujem!

Ak mate doma bezlepkovy ocot alebo ked nemate celiakiu,tak normaly ocot, skuste dat lyzicke, ale myslim ze sa nic nestane, ved tam ide len 1 lyzicka.

Áno Vďaka:)

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok