reklama

Orechové šuhajdy

Pridal/a majas dňa 26. 11. 2014 - 10:11 - Recepty majas
Orechové šuhajdy, Nepečené zákusky, recept, majas

majas | Orechové šuhajdy


reklama

Recept našej mamky na tradičné vianočné a veľkonočné koláčiky.

Ingrediencie
Poleva:
250 gramov čokoláda
90 gramov stužený tuk
Plnka:
150 millilitrov mlieko
150 gramov práškový cukor
50 gramov Cera
1 polievková lyžica rum
  trocha orechy
150 gramov mleté orechy
50 gramov hrozienka
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Čokoládu so stuženým tukom, prípadne šľahačkovom smotanou, rozpustíme nad parou. Ešte teplú čokoládu nalejeme na dno malých papierových košíčkov, tak aby sme zaplnili dno, spotrebovali cca 1/3 polevy.

Mlieko s cukrom necháme zovrieť a za stáleho miešania pridáme tuk, keď sa roztopí pridáme orechy, kto má rád opláchnuté hrozienka a rumovú arómu (rum). Ochutnáme a podľa vlastnej predstavy a chute orechov pridáme cukor alebo arómu. Hmota za stáleho miešania chvíľku povaríme. Necháme trochu vychladnúť, počas chladenia premiešavame a následne plníme pripravené košíčky.

Na záver polejeme orechovú náplň čokoládovou polevou a vrch ozdobíme orieškami. Potom ich rýchlo schováme, aby sa hneď nezjedli. ;)

Doplňujúce poznámky

Stane sa, že čokolády spotrebujem viac, majte doma nejakú v zálohe. Oproti pôvodnému receptu dávam viac orechov a menej stuženého tuku. Nemáte čo pokaziť, keď budete experimentovať. Maximálne bude plnka trochu hustejšia, nebudete mať úplne hladké šuhajdy, budete mať kopčeky ale budú zdravšie. ;)

Ak by vám náhodou chýbali orechy, môžete časť z nich ich nahradiť drvenými piškótami. Stužený tuk v čokoláde môžete nahradiť šľahačkovou smotanou (cca 100ml), len poleva nebude tak tuhá ako ste zvyknutí. Nedá sa presne odhadnúť počet košíčkov, závisí od ich veľkosti, ako ich plníte, ale nie je problém pridať dodatočne.

Výnos
25 Porcie
Celkový čas
45 minút
Čas prípravy
45 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama


reklama

Dzeny, St, 26. 11. 2014 - 12:46

Nie sú šuhajdy, nie sú Vianoce! :-)

Tangy, St, 26. 11. 2014 - 13:11

Dievcata, robievate aj polevu bez stuzeneho tuku, cokolada a slahacka? Este som to neskusala, ale mam tento rok v plane. Aky pomer davate?

Kamila, St, 26. 11. 2014 - 13:17

Ja som to skušala minulého roku, už neviem koľko smotany som dala, možno pol klasického kelímka, len poleva nebola celkom tuha, mala som ich radsej v chladnicne, ale vyborne boli urcite. Asi treba najst spravny pomer. :-)

Un Chien Andalou, St, 26. 11. 2014 - 22:20

Jednoznačne bez stuženého tuku, ten v kuchyni nepoužívaj
K príprave polevy použi:
80g čokolády (min 70%)
50 ml smotany na šlahanie (min 33%)
1 lyžica masla

Za stáleho miešania roztop v smotane čokoládu, keď trochu vychladne vmiešaj maslo. Pripravenou polevou polej to čo potrebuješ a nechaj stuhnúť

Tangy, St, 26. 11. 2014 - 23:36

Dakujem (clap)
Varit to mam nad parou?

Un Chien Andalou, Št, 27. 11. 2014 - 16:13

môžeš priamo na slabom ohni, pretože je tam tá šlahačka do ktorej to dáš rozpustiť.

Tangy, Št, 27. 11. 2014 - 18:08

A ako dlho to tuhne? Ked budem robit suhajdy, po akom case mozem davat plnku?

Un Chien Andalou, Pi, 05. 12. 2014 - 08:28

daj to na 2-3 hodiny do chladničky, je to pracnejší postup ale odmenou je pravá čokoládová chuť

Kamila, Pi, 05. 12. 2014 - 10:42

Len ja som ich minuly vikend skusala robit so slahackou, ale pdodla mojich skusenosti musia byt potom skladovane v chladnicke. Najblizsie skusim dat do cokolady maslo, abo len kokosovy olej, mozno som dala len viac slahacky. Ale ked chvilu posali suhajdy pri izbovej teplote, cokolada uz makkla. No ale nepouzila som 70 percentnu cokoladu, len 50 percentu, spotrebuje sa jej vela.

motylik, St, 09. 12. 2015 - 18:13

Tiež mi napadlo použiť šľahačku miesto tuku. U mňa aj kvôli tomu, že sa chcem vyhnúť palmovemu oleju. Vďaka za recept Úsmev

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama