
výborný nedeľný alebo slávnostný obed
700 | gramov | hovädzie mäso |
5 | kusov | mrkva |
2 | kusov | petržlen |
1 | kus | kaleráb |
trocha | cukor | |
3 | polievkové lyžice | olej |
trocha | mleté čierne korenie | |
brusnice | ||
ocot | ||
1⁄4 | čajová lyžička | soľ |
jalovec | ||
1 | kus | bobkový list |
150 | millilitrov | smotana na varenie |
nové korenie mleté |
Na oleji vo veľkom hrnci si sprudka opečieme krásne, fajnové hovädzie mäsko vcelku.
Do hrnca k mäsku dáme veľa, veľa, veľa očistenej, nakrájanej mrkvy, zo dva očistené nakrájané petržleny, kúsok kalerábu - alebo jeden malý.
Zalejeme vodou, pridáme ocot, soľ, bobkový list, nové korenie, jalovec, cukor a korenie, aby vznikla sladkokyslá chuť. Mäso by malo byť zakryté vodou.
Prikryté varíme, kým je mäso mäkké. Vtedy je už, samozrejme, mäkká aj zelenina.
Mäso vyberieme a zeleninu aj s vodou, v ktorej sa mäso varilo, po častiach rozmixujeme. Vznikne nám krásna, hladká, oranžová omáčka. Čím viac mrkvy sme dali, tým je krajšia farba.
Omáčku trošičku povaríme - 2 minútky a pritom do nej pridáme trochu smotany, len na zjemnenie, toľko, aby príliš nezredla. Pozor - žiadna múka!
Mäsko nám medzitým trošičku vychladlo a preto sa podarí nakrájať na slušivé plátky. Tie vložíme do omáčky, nech sa prehrejú. Podávame s knedľou a na omáčku dáme trocha zaváraných brusníc - je to famózne.
Toto varím, keď chcem očariť, zatiaľ som mala vždy veľký úspech. Variácie: použiť možno aj iné mäso - divinu, zajka...
v Ziline sa vzdy dobre varilo
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Kamila prosim ta, toto by si ale vazne mala zakazat!!! Po nociach sem pridavat taketo recepty!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
kedy to prides do Ziliny?
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja robievam podobné mäsko,len tam dávam ešte aj cibuľu na kocky a zeler,horčicu a vínko...dúfam,že sa Evka nehneváš,že ti machrujem do tvojho receptu?Len si mi také chúťky teraz narobila,že som si na tú dobrôtku spomenula
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
vobec sa nenahnevam
vsak to je dalsia mozna obmena (a zas je uvarene nieco ine )
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Toto poznám od mamy-hamkové, ňamkové-milujem hovadzinu, hlavne hašé a tatarák-ale aj toto je dobrota...ja múku nikdy nepoužívam na zahustenie ničoho...buď postrúham zemiak, pridám smotanu, alebo zeleninku, ako v tomto recepte...a máš pravdu, toto je ozaj famózne, hlavne tie brusnice v omáčke