reklama

Hovädzie na divoko s brusnicami

Pridal/a eva m dňa 01. 11. 2009 - 21:20 - Recepty eva m
obrázok k receptu

reklama

výborný nedeľný alebo slávnostný obed

Ingrediencie
700 gramov hovädzie mäso
5 kusov mrkva
2 kusov petržlen
1 kus kaleráb
  trocha cukor
3 polievkové lyžice olej
  trocha mleté čierne korenie
  brusnice
  ocot
1⁄4 čajová lyžička soľ
  jalovec
1 kus bobkový list
150 millilitrov smotana na varenie
  nové korenie mleté
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Na oleji vo veľkom hrnci si sprudka opečieme krásne, fajnové hovädzie mäsko vcelku.

Do hrnca k mäsku dáme veľa, veľa, veľa očistenej, nakrájanej mrkvy, zo dva očistené nakrájané petržleny, kúsok kalerábu - alebo jeden malý.

Zalejeme vodou, pridáme ocot, soľ, bobkový list, nové korenie, jalovec, cukor a korenie, aby vznikla sladkokyslá chuť. Mäso by malo byť zakryté vodou.

Prikryté varíme, kým je mäso mäkké. Vtedy je už, samozrejme, mäkká aj zelenina.

Mäso vyberieme a zeleninu aj s vodou, v ktorej sa mäso varilo, po častiach rozmixujeme. Vznikne nám krásna, hladká, oranžová omáčka. Čím viac mrkvy sme dali, tým je krajšia farba.

Omáčku trošičku povaríme - 2 minútky a pritom do nej pridáme trochu smotany, len na zjemnenie, toľko, aby príliš nezredla. Pozor - žiadna múka!

Mäsko nám medzitým trošičku vychladlo a preto sa podarí nakrájať na slušivé plátky. Tie vložíme do omáčky, nech sa prehrejú. Podávame s knedľou a na omáčku dáme trocha zaváraných brusníc - je to famózne.

Toto varím, keď chcem očariť, zatiaľ som mala vždy veľký úspech. Variácie: použiť možno aj iné mäso - divinu, zajka...

Výnos
6 Porcie
Celkový čas
1 hod, 50 minút
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
1 hod, 30 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

lia6, Ne, 01. 11. 2009 - 21:43

Toto poznám od mamy-hamkové, ňamkové-milujem hovadzinu, hlavne hašé a tatarák-ale aj toto je dobrota...ja múku nikdy nepoužívam na zahustenie ničoho...buď postrúham zemiak, pridám smotanu, alebo zeleninku, ako v tomto recepte...a máš pravdu, toto je ozaj famózne, hlavne tie brusnice v omáčkeSlnko

eva m, Ne, 01. 11. 2009 - 21:48

v Ziline sa vzdy dobre variloMrkám
Eva Slnko

lydusha (bez overenia), Ne, 01. 11. 2009 - 22:01

Kamila prosim ta, toto by si ale vazne mala zakazat!!! Po nociach sem pridavat taketo recepty!
Váľam sa od smiechu po podlahe

eva m, Ne, 01. 11. 2009 - 22:03

Chichocem sa Chichocem sa Chichocem sa Chichocem sa
kedy to prides do Ziliny?Mrkám
Eva Slnko

fidorka, Po, 02. 11. 2009 - 08:54

Ja robievam podobné mäsko,len tam dávam ešte aj cibuľu na kocky a zeler,horčicu a vínko...dúfam,že sa Evka nehneváš,že ti machrujem do tvojho receptu?Len si mi také chúťky teraz narobila,že som si na tú dobrôtku spomenula Úsmev

eva m, Po, 02. 11. 2009 - 09:07

vobec sa nenahnevamÚsmev
vsak to je dalsia mozna obmena (a zas je uvarene nieco ineMrkám )
Eva Slnko

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama