Spôsob úpravy kaprieho mäsa pre tých ktorým táto ryba v tradičných receptoch nechutí.

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 1 hod |
Čas varenia / pečenia | |
Celkový čas | 1 hod |
Ingrediencie
600 | gramov | fileta z kapra |
4 | kusy | cuketa |
50 | gramov | rukola |
2 | kusy | citrón |
4 | strúčiky | cesnak |
1 | kus | zeler stonkový |
2 | kusy | čierne korenie celé |
4 | polievkové lyžice | olivový olej |
kus | soľ | |
kus | soľ hrubozrnná |
Inštrukcie
1. Filet z ryby bez kože dôkladne umyjeme pod studenou tečúcou vodou. Dôkladne osušíme bavlnenou utierkou a zasypeme hrubozrnnou soľou, pridáme zopár vetvičiek tymiánu. Zabalíme do potravinovej fólie a na 1 hodinu odložíme do chladničky. Ak rybu necháte dlhšie, mäso pustí šťavu tá čiastočne roztopí soľ ktorá prejde aj do ryby, čo spôsobí že ryba bude presolená. Ak to náhodou neodhadnete, rybu potom varte v neosolenej alebo minimálne solenej vode. (Bod č.1 môžete úplne vynechať a rybu dať rovno variť)
2. Dáme si variť dostatočné množstvo vody, do ktorej pridáme soľ, prekrojený citrón, zeler a celé čierne korenie. Keď voda zovrie pridáme filet z ryby ktorý sme dôkladne-úplne očistili od hrubozrnnej soli a rozdelili na 4 časti. Rybu varíme 10 minút.
3. Cukinu na koncoch odrežeme, a nakrájame na také hrubšie julienne. Dáme variť do osolenej vody na 2 minúty. Vzápätí dáme do osolenej vody variť rukolu, maximálne minútu. Snažte sa to načasovať tak, aby sa cukina a rukola dovarila spoločne ale skôr ako ryba.
4. Uvarenú zeleninu scedíme a necháme odkvapkať, uložíme priamo na taniere a polejeme prefiltrovanoušťavou z jedného citróna. Na zeleninu uložíme rybu ktorú polejeme olejom do ktorého sme nasekali cesnak a zomleli trocha čierneho korenia. Okamžite podávame.