
tosijo | Lokše s kuracou pečeňou
Recept na lokše od mojej babičky.
Ingrediencie
1 | kilogram | zemiak |
500 | gramov | hladká múka |
1 | kus | cibuľa |
500 | gramov | kuracia pečeň |
2 | strúčiky | cesnak |
1 | polievková lyžica | horčica |
1 | deciliter | olej |
1 | štipka | soľ |
1 | štipka | oregano |
1 | štipka | čierne mleté korenie |
Postup
Zemiaky očistíme, nakrájame na menšie kúsky a dáme ich variť do jemne posolenej vody. Po uvarení ich ešte horúce roztlačíme na kašu a odložíme pokiaľ celkom nevychladnú.
Do vychladnutých zemiakov pridáme hladkú múku, soľ a spracujeme na cesto. Múku je lepšie pridávať postupne aby sme cesto "nepremúčili". Lokše by boli príliš tvrdé. Cesto musí byť pevné, vláčne a musí sa tak trochu lepiť. Keď je hotové, necháme ho chvíľu odpočinúť v chladničke.
Poriadne si pomúčime pracovnú dosku a z cesta spravíme valec. Krájame z neho kúsky a rozvaľkáme ich na tenko na hrúbku stebla. Pečieme na suchej, horúcej platni z oboch strán. Každú lokšu môžeme pomastiť trochou masti.
Plnka: Na panvicu dáme olej a nasekanú cibuľu. Opražíme ju do sklovita a pridáme k nej nasekaný cesnak a oregano.
Všetko ešte trochu popražíme a pridáme na drobno nasekané kuracie pečienky, poprášime mletým čiernym korením a premiešame.
Pečienku pražíme tak dlho, aby sa vyparila všetka tekutina a zostala len naozaj hustá omáčka. Do nej ešte primiešame lyžicu horčice, trochu soli, prehrejeme a plnka je hotová.
Naplníme lokše, zrolujeme. Dobrú chuť!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Zapečená cuketa so zemiakmi a slaninou
Martuška 123
Zapečená cuketa so zemiakmi a slaninou
Lahodná a jednoduchá zapečená cuketa so zemiakmi a slaninou je ideálne jedlo na letné dni. Skvelé ako hlavný chod aj sýta večera.
Makovo-ríbezľový koláč
Kamila | Makovo-ríbezľový koláč
Makovo-ríbezľový koláč
Výborný ovocný koláč. Recept uvádzam v bezlepkovej a bez mliečnej verzii, ale smelo môžete bezlepkovú múku nahradiť klasickou polohrubou.