
Slávnostný obed, ale je vhodný aj na Vianočné sviatky.
1 | kus | morka |
100 | gramov | maslo |
250 | gramov | rožky |
štipka | muškátový kvet | |
50 | gramov | mandľové lupienky |
100 | millilitrov | smotana na šľahanie |
15 | gramov | cukor |
3 | kusov | vajce |
1⁄2 | čajová lyžička | soľ |
Umytú a osušenú morku - najvhodnejšia je 3 - 3,5 kg. osolíme z vnútra a z vonku, naplníme ju plnkou, zašijeme a uložíme do pekáča, podlejeme horúcou vodou a pridáme zopár kúskov masla. V predhriatej rúre ju pečieme prikrytú alobalom asi 2,5 hodiny, potom alobal odkryjeme a dopekáme za občasného zalievania výpekom asi 30 minút do ružova.
Mandľová plnka: Maslo vymiešame so žĺtkami, žemle - rožky namočíme do smotany - potom ich pridáme k vymiešanej zmesi, pridáme cukor, soľ, nastrúhanú citrónovú kôru, muškátový kvet, mandľové lupienky a nakoniec pridáme do tuha vyšľahané bielka - všetko zľahka spojíme a touto zmesou naplníme morku.
Ako príloha sú vhodné kompóty - my to máme najradšej s duľovým (biržalmovým) kompótom, ale každý podľa chuti a zemiaky - varené, zemiaková kaša a podobne....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Veľkonočná paska
Kamila | Veľkonočná paska - recept
Veľkonočná paska
Fotorecept na tradičnú veľkonočnú pasku. Recept na kysnutý veľkonočný koláč, ktorý na sviatočnom stole na Veľkú noc jednoducho nesmie chýbať.
Bratislavské rezy
Alica7 | Bratislavské rezy
Bratislavské rezy
Klasické a chutné bratislavské rezy ako ich poznáme z cukrárne.