
M.á.r.i.a | Pirohy plnené hubami
U nás vyhrávajú pirohy s bryndzou, tie ale nerobím zo zemiakového cesta. Teraz prišli na rad plnené hubami a tie robím zo zemiakového cesta. Keď sa mi nechce robiť pirohy robievam roládu, dám upiecť do rúry a je výbormá.
500 | gramov | polohrubá múka |
1 | kus | vajce |
soľ | ||
3 | kusov | zemiak |
30 | gramov | bravčová masť |
250 | gramov | huby |
1 | kus | cibuľa |
4 | plátky | slanina prerastená |
trocha | soľ | |
trocha | mletá rasca | |
trocha | mleté čierne korenie | |
1 | kus | cibuľa |
1 | čajová lyžička | trstinový cukor |
trocha | majoránka |
Zemiaky si uvaríme a necháme vychladnúť. Z múky, vajíčka, postrúhaných zemiakov, masti spracujeme polotuhé cesto, trochu osolíme. Ak je moc tuhé pridáme podľa potreby trochu vlažnej vody.
Huby (dubáky, kozáky, šampiňóny, kuriatka - aké máte) si nakrájame na drobno a restujeme ich na slaninke a cibuľke do mäkka. Dochutíme koreninami podľa chuti, necháme vychladnúť.
Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 3 mm, tvorítkom na pirohy vykrajujeme kolieska, naplníme zmesou z húb a dobre zatlačíme aby sa neotvárali.
Vyvárame v osolenej vode kým nám nevyplávajú...asi tak 6-7 min. Vyberieme a ešte teplé podávame poliate rozpraženou slaninou nie prerastenou) nakrájanou na drobné kostičky a cibuľkou, pri dusení posypeme cukrom, dosolíme a posypeme čiernym korením.
Ak robím roládu do plnky po odstavení pridám vajíčko, roládu pečiem do ružova a môže sa podávať s hubovou omáčkou.
Ďalšie recepty
Bryndzové robím vždy bez zemiakov ... asi 1/2 kg polohrubej múky (zvyknem aj zo špaldovej), 2 ks vajíčka, 1 PL masti taká s kopčekom, trochu soli a s vlažnou vodou spracovať vláčne pružné cesto, prikryjem ho a kým spravím plnku oddychuje. Nikdy sa nerozliepajú !
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem, určite vyskúšam
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vyzerajú úýasné, hneď by som so dala.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Kedykoľvek, sú pripravené v mrazničke až nato, že nie sú bezlepkáče fňuk .... ja keď sa rozbehnem tak narobím aby bolo čo vyťahovať
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Hm ... vyzerajú výborne
. A ešte taká otázka - bryndzové pirohy robíš prosím z akého cesta? My ich máme veľmi radi, ale poviem úprimne, práve kvôli tomu zemiakovému cestu sa mi do toho nikdy moc nechce ...