Jednoduché jedlo, ktoré zvládne aj začiatočník.
Cesto: | ||
300 | gramov | hladká múka |
2 | kusov | vajce |
300 | millilitrov | mlieko |
1⁄2 | čajová lyžička | soľ |
trocha | olej | |
štipka | soľ | |
Náplň: | ||
1 | plechovka | fazuľa v paradajkovej omáčke |
4 | kusov | paradajka |
3 | kusov | mrkva |
4 | kusov | bazalka čerstvá |
Bešamel: | ||
2 | polievkové lyžice | maslo |
2 | polievkové lyžice | hladká múka |
500 | millilitrov | mlieko |
100 | gramov | tvrdý syr |
Dokončenie: | ||
100 | gramov | tvrdý syr |
150 | gramov | šunka |
Cesto na palacinky:
Zmiešame múku, soľ, pridáme vajcia a toľko mlieka, aby vzniklo /polotekuté/ cesto na palacinky, necháme odstáť bokom.
Náplň:
Na oleji si osmažíme očistenú a nahrubo nastrúhanú mrvu, pridáme olúpané a na kocky nakrájané rajčiny, osolíme, primiešame fazuľu z konzervy a odstavíme, vmiešame na kocky nakrájanú šunku a natrhanú bazalku.
Bešamel:
Rozpustíme maslo, zasypeme múkou, osmažíme a po troške zalievame mliekom. Zakaždým dôkladne rozmiešame, aby sa netvorili hrudky, do horúcej omáčky vmiešame syr.
Dokončenie:
Nastavíme rúru na 200°C a teraz prídu na rad palacinky. Pečieme ich hrubšie na omastenej panvici a hneď aj plníme. Do okrúhlej nádoby na spodok si dáme prvú palacinku, netreba mastiť, palacinky sú dosť mastné. Hneď si dáme piecť ďalšiu palacinku.
Palacinku v zapekacej miske potrieme časťou plnky - asi 4-5 PL, trochou bešamelu - asi 2-3 PL a zakryjeme ďalšou palacinkou. Takto pokračujeme, kým sa neminú všetky ingrediencie. Mne vyšlo 6 ks palaciniek a bola toho plná jenská misa.
Povrch posypeme syrom a zapekáme 30 minút. Po zapečení vyberieme a necháme asi 30 minút odpočinúť.
Ďalšie recepty
(giggle) Presne to poznám, keby to bolo na mojich chalanoch, tak uživíme rýchle občerstvenia a pizzérie v širokom okolí...potom prídu na rad gastroenterológ a pod. špecialisti :-D ...ešteže mám božskú trpezlivosť ohľadne varenia ;-)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
toto zvládnem a nádhera...mňam. :-)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
(y) určite zvládneš...a ďakujem (blush)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
...skúste miesto bešamelu (kde je múka) použiť polotovar, ktorý si každá môže pripraviť do zásoby.
1 menší zeler, 3-4 petržleny, 5-6 mrkiev.
Všetko očistiť, nakrájať na kocky, povariť vo vode (aby bolo ponorené) s trochou celého čierneho a nového korenia, bobkovým listom a štipkou soli. Ak je mäkké, rozmixovať ponorným mixérom, či prepasírovať....komu ako.... :-)
Je to dobrý základ pod sviečkovú ale aj ako "bešamel" do rôznych zapekaných jedál.
Môj neznáša zeler...ani petržlen nejak zvlášť....a toto zje aniž by tušil čo jedol a chváli až po nebo (giggle).
Používam to aj v kombinácii s paradajkovým pretlakom do omáčok na cestoviny....nikto nerozozná od múkou zaprávaných jedál a je to stráviteľnejšie....
P.S. väčšie množstvo mrazím.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
:-) pod sviečkovú tiež používam takýto základ namiesto zahustenia múkou, ale do cestovín som ešte neskúšala ;-) ...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tak toto určite spravím, už dlhšiu dobu hľadám niečo čo sa dá použiť na zahustenie miesto múky (y)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
určite dám vyskúšať dcéram
už neviem čo variť
a ony by jedli len pizzu