Zavalená jablkami .........

, Ahojte,

dlhšie som tu nebola  a teraz sa s pokorou vraciam o radu.... Urodilo sa nam dosť veľa jablk tak riešim čo s nimi- okrem koláčov  Chichocem sa.  Kompoty u nas moc nejdú, tak som skúsila  nastrúhať, dať do fliaš a sterilizovať. Vraj sa to zvykne častejšie kazit ...uvidíme.  Nemáte niekto skusenosti s mrazením jablk? 

Komentáre

Strúhané robím roky, ak sú dobre natlačené vo flaši tak vydržia aj 3 roky. Ostatné napr. sušiť, urobiť pyré a sterilizovať, jablková nutela. Urobiť mušt, výborný je džem ...

Pridavat aj cukor a citron? Dost  počuvam, že nastruhane zvyknú skysnuť, tak by som sa rada vyhla chybam. A zachovanie jablčok na koláč na neskôr je pre nas asi najpoužitelnejšie.

Ja strúham na tenké plátky (nie ako tekvicu) a tlačím do fľašky (7 dl) úplne po vrch. Nedávam nič iné. Dobre zavíčkujem a dám sterilizovať. Používam na štrúdle, kysnuté záviny, klasický jablčník a keď potrebujem na iný tak ich podusíme až potom. Môže sa stať, že trochu zhednú ale pri sterilizovaní sa to stratí. 

Zvykla som mrazit nahrubo nastruhane a kratko podusene jablka, do fazy aby prestali hnednut. Vychladene som balila do sackov a dala mrazit, pouzivala som na kolace.

Priznam sa, že o mrazeni jablčok počujem prvy krat. Chuťovo nestratia? Nepridávať nič? Šťavu, čo pustia, asi skôr vypiť, či? 

Nepridavam nic, stava sa pri tom duseni bud vypari, alebo to zahusti, len musia prejst kratko varom, aby uz netmavli. Ideale na jablkove naplne do kolacov, ktore sa potom zahustia pudingom ...

Juj, keby si bola z vedľajšej dediny, hneď ťa ich rada zbavím Váľam sa od smiechu po podlaheaspoň trosky Hambím sa​​​​​​

Ja ich suším. Všetkých naokolo som na ne naučila. No len kým som nasusila 6 päťlitrovych fliaš, jednu som zozrala, doslova, dve rozdala a za mesiac zase nič nebude Váľam sa od smiechu po podlahe​​​​​​

Ale dobre sa človek z toho vytotok... Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

Aramana, si z okolia Martina? Ak áno, rada Ti nejaké jablká posuniem. Len ešte ich nemáme obraté. 

Slnkojeeej, to by som sa moc potešila. Mne ani netreba obrate, stačí ak máš padanky, ja si navykrajujem. Som priamo z Martina ale každý deň cestujem naprieč, do dediny, tak viem prísť kamkoľvek Ánoďakujem. Ráno napíšem správu. 

Aramana, cez kontakt som ti poslala moje tel. číslo, nakoľko mám problém s mailom, ktorý tu mám uvedený. Tak sa ozvi, jablká mám pre teba pripravené.

Jablká suším, robím deťom aj mlsným dospelákom presnidávky s rôznymi príchuťami. Mraziť som neskúšala. Výborný je aj mušt, ale na to nemáme nástroje Smútok Alebo ako základ na pečený čaj. A taký drobizg nosím jednej pani pre koníkov, vraj im veľmi  chutia Hambím sa

Osvedčil sa mi aj taký dusený polotovar (systémom vlastný pokus-omyl) : očistené jablká pokrájam na drobné kocky, podlejem vodou a podusím kým zmäknú. Podľa chuti pridám trochu cukru, dám klinčeky+celú škoricu+ badyán (koreniny len vyvariť napr. v takom sitku na sypaný čaj, potom vyberiem).  Keď je to mäkké, naložím do pohára (menšie aj väčšie) a sterilizujem. Dá sa použiť do koláča, na ovocné želé, do žemlovky alebo len tak vyjedať lyžicou rovno z pohára .Vyplazený jazyk

Moja mama dlhé roky zavára nastrúhané jablká do 7 dcl fľaše, žiadny cukor nepridáva. Používame to ako náplň do koláčov a tiež do nákypov - ryžový, pšenový. Nezvykne sa jej to kaziť. Okrem toho do menších 3 dcl fliaš robieva mierne osladené podusené jablkové pyré, ktoré je výborné napríklad na palacinky. Tiež vyrába sirup v odšťavovači, ten mierne osladí. 

ja tiež ked dávam do 7dcl fliaš nič tam nepridávam-nastruham,vystiskam zo štavy natlačim do fliaš a zasterilizijem(štavu hned vypijeme).však ked idem robiť závim a pod tak to ochutím...

a potom ako spomínali vyššie -sušiť alebo len tak rozvariť pretrieť naplniť menšie poháriky a zasterilizovať..po otvorení si každý dochutí čím chce(cukor,škorica,vanilka prípadne roztlačený banán,jahody)-taká prírodná presnídavka.

Neviem, či sa to tu už spomínalo, aj ovocná koža je super

Svojho času som zvárala mušt na sirup. Nič som nepridávala, iba varila a varila do konzistencie sirupu. Len som rozdala a zabudla som sa spýtať, aké to bolo ÚsmevÚsmev

Vďaka moc za všetky rady. O ovocnej koži som napr  ešte nepočula....za vyskušanie stojí všetko. A kedže som v karantene, mám času a času.........

Karantena bez choroby? SlnkoNech všetko dobre dopadne Srdce

Ďakujem, zatial bez choroby,  dufam, že tak aj ostane .Slnko

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok