, Ahojte,
dlhšie som tu nebola a teraz sa s pokorou vraciam o radu.... Urodilo sa nam dosť veľa jablk tak riešim čo s nimi- okrem koláčov . Kompoty u nas moc nejdú, tak som skúsila nastrúhať, dať do fliaš a sterilizovať. Vraj sa to zvykne častejšie kazit ...uvidíme. Nemáte niekto skusenosti s mrazením jablk?
Pridavat aj cukor a citron? Dost počuvam, že nastruhane zvyknú skysnuť, tak by som sa rada vyhla chybam. A zachovanie jablčok na koláč na neskôr je pre nas asi najpoužitelnejšie.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja strúham na tenké plátky (nie ako tekvicu) a tlačím do fľašky (7 dl) úplne po vrch. Nedávam nič iné. Dobre zavíčkujem a dám sterilizovať. Používam na štrúdle, kysnuté záviny, klasický jablčník a keď potrebujem na iný tak ich podusíme až potom. Môže sa stať, že trochu zhednú ale pri sterilizovaní sa to stratí.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Zvykla som mrazit nahrubo nastruhane a kratko podusene jablka, do fazy aby prestali hnednut. Vychladene som balila do sackov a dala mrazit, pouzivala som na kolace.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Priznam sa, že o mrazeni jablčok počujem prvy krat. Chuťovo nestratia? Nepridávať nič? Šťavu, čo pustia, asi skôr vypiť, či?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nepridavam nic, stava sa pri tom duseni bud vypari, alebo to zahusti, len musia prejst kratko varom, aby uz netmavli. Ideale na jablkove naplne do kolacov, ktore sa potom zahustia pudingom ...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Juj, keby si bola z vedľajšej dediny, hneď ťa ich rada zbavím aspoň trosky
Ja ich suším. Všetkých naokolo som na ne naučila. No len kým som nasusila 6 päťlitrovych fliaš, jednu som zozrala, doslova, dve rozdala a za mesiac zase nič nebude
Ale dobre sa človek z toho vytotok...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Aramana, si z okolia Martina? Ak áno, rada Ti nejaké jablká posuniem. Len ešte ich nemáme obraté.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
jeeej, to by som sa moc potešila. Mne ani netreba obrate, stačí ak máš padanky, ja si navykrajujem. Som priamo z Martina ale každý deň cestujem naprieč, do dediny, tak viem prísť kamkoľvek
ďakujem. Ráno napíšem správu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Aramana, cez kontakt som ti poslala moje tel. číslo, nakoľko mám problém s mailom, ktorý tu mám uvedený. Tak sa ozvi, jablká mám pre teba pripravené.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Pre citajucich, aby vedeli ako to dopadlo...
Od Dulky som dostala plne vrece jabĺk
Akurát dnes som ich dnes dosušila a mám 4 päťlitrove poháre sušených jabĺčok
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dulka
A aramana detto - lebo sa podelí
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jablká suším, robím deťom aj mlsným dospelákom presnidávky s rôznymi príchuťami. Mraziť som neskúšala. Výborný je aj mušt, ale na to nemáme nástroje Alebo ako základ na pečený čaj. A taký drobizg nosím jednej pani pre koníkov, vraj im veľmi chutia
Osvedčil sa mi aj taký dusený polotovar (systémom vlastný pokus-omyl) : očistené jablká pokrájam na drobné kocky, podlejem vodou a podusím kým zmäknú. Podľa chuti pridám trochu cukru, dám klinčeky+celú škoricu+ badyán (koreniny len vyvariť napr. v takom sitku na sypaný čaj, potom vyberiem). Keď je to mäkké, naložím do pohára (menšie aj väčšie) a sterilizujem. Dá sa použiť do koláča, na ovocné želé, do žemlovky alebo len tak vyjedať lyžicou rovno z pohára .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Moja mama dlhé roky zavára nastrúhané jablká do 7 dcl fľaše, žiadny cukor nepridáva. Používame to ako náplň do koláčov a tiež do nákypov - ryžový, pšenový. Nezvykne sa jej to kaziť. Okrem toho do menších 3 dcl fliaš robieva mierne osladené podusené jablkové pyré, ktoré je výborné napríklad na palacinky. Tiež vyrába sirup v odšťavovači, ten mierne osladí.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja tiež ked dávam do 7dcl fliaš nič tam nepridávam-nastruham,vystiskam zo štavy natlačim do fliaš a zasterilizijem(štavu hned vypijeme).však ked idem robiť závim a pod tak to ochutím...
a potom ako spomínali vyššie -sušiť alebo len tak rozvariť pretrieť naplniť menšie poháriky a zasterilizovať..po otvorení si každý dochutí čím chce(cukor,škorica,vanilka prípadne roztlačený banán,jahody)-taká prírodná presnídavka.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Neviem, či sa to tu už spomínalo, aj ovocná koža je super
Svojho času som zvárala mušt na sirup. Nič som nepridávala, iba varila a varila do konzistencie sirupu. Len som rozdala a zabudla som sa spýtať, aké to bolo
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vďaka moc za všetky rady. O ovocnej koži som napr ešte nepočula....za vyskušanie stojí všetko. A kedže som v karantene, mám času a času.........
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Karantena bez choroby? Nech všetko dobre dopadne
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem, zatial bez choroby, dufam, že tak aj ostane .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja som tiež zavalená jablkami a síce som narobila aj kompóty, ale teraz som tomu našla zmysluplnejšie využitie. Takže som si kúpila parný odšťavovač (v lidli za cca 30€, čiže to nie je veľká investícia) a každý deň do neho načistím a nadrobno nakrájam jabĺčka. Moje sú trošku kyslejšie, tak ich posypem aj cukrom ale len tak aby sa nepovedalo, nepreháňam to. Nechám to zapnuté a cca po 2 hodinách stočím šťavu do fliaš. Niekto to už necháva len vychladnúť, aj pre istotu ešte aj sterilizujem, ale asi som jediná čo to tak robím, lebo všetci v mojom okolí tvrdia že to netreba. Jablká sa nesmú premiešavať, proste len tak nechať. No a keď je šťava vo fľašiach, tak ten zvyšok z jabĺk čo mi ostal vyberiem a prihodím k tomu stále nejaké ovocie z mrazničky (alebo aj čerstvé) rozvarím, dosladím, rozmixujem a mám fantastickú výživu. Narobila som už čisté jablkové so škoricou, jablkovo-jahodové, egreš-jablko-banán, hrozno-jablko....a mnohé iné. Jablká som stále neminula čiže ešte stále mám čo vyťahovať z mrazničky a robiť rôzne variácie výživ alebo pyré. Výživu vyjedáme z pohára, prípadne zvyknem upiecť čisté piškótové cesto, rozdelím na 4kusy, polejem výživou a máme poobednú sladkú mňamku. Akurát som dnes robila inventúru v zaváraninách, pri čísle 400 som prestala počítať....asi nie som normálna
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
To to máš o zábavu ozaj postarané. Ako funguje parný odšťavovač? ešte som o takom nepočula.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
To sa skladá z 3 hrncov, ktoré do seba zapadajú. Do spodného dáš vodu, v strednom budeš mať šťavu a má aj taký výpust pomocou ktorého ľahko stáčaš šťavu do fliaš a do vrchného dáš očistené, umyté a nakrájané jablká a celé to zakryješ pokrievkou. Šikovná vecička. Voda sa uvedie do varu a nad parou sa ovocie samé odšťaví a tepelne upraví. Robím tak aj hroznové šťavy, černicové, egrešové... všetko čo mám veľa. Ak chcete šťavu sladšiu, ovocie treba v tom vrchnom hrnci posypať cukrom podľa chuti.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tiež som o takom hrnci ešte nepočula
Mám lis a šťavu robím s nim. Teda robila som, už sme sa jej prepili, teraz suším jablká
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Strúhané robím roky, ak sú dobre natlačené vo flaši tak vydržia aj 3 roky. Ostatné napr. sušiť, urobiť pyré a sterilizovať, jablková nutela. Urobiť mušt, výborný je džem ...