reklama

Domáci syr.

Pridal/a Aja1 dňa 19. 01. 2011 - 20:36 - Recepty Aja1
obrázok k receptu

reklama

Syr na sladko alebo aj na slano.

Ingrediencie
10 litre mlieko
5 millilitrov syridlo
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Čerstvé kravské mlieko som prevarila v už vysterilizovanom hrnci a nechala vychladnúť na 40-45°C.

Keďže som zohnala syridlo ktoré je na 50 litrov mlieka, rozdelila som si ho na 5 častí a jednu časť som pridala do mlieka a miešala minimálne 3 minúty

.Prikryla som celý hrniec pokrievkou a nechala odstáť.

Po 45 minútach je už mlieko zrazené, nakrájala som ho nožíkom na kocky a čistými rukami miesila odspodu smerom hore kým by nebol syr kompaktne(mne sa to nejak nepodarilo dať do nejakej hrudky).

Do sitka som si dala čistú plátenú plienku (dobre z nej odteká srvátka, ale vraj je dobrá aj gáza, nemám odskúšané) a preliala do nej syr a zviazala som a nechala cez noc odtekať.

neskôr som celý tento batôžtek dala do sitka a zaťažila doskou a závažím.

Mne vyšli dva takéto batôžky, ten druhý som vložila do haluškárne (syr mal krásny tvar bochníka) a tiež som ho zaťažila a dala ešte do chladničky na deň takto zaťažené.

Po vybratí syra z plienky som ho vložila do uvareného a vychladeného slaného nálevu pripraveného z litra vody a 3 cl soli.

Výnos
1 Porcie
Celkový čas
6 hod, 20 minút
Čas prípravy
6 hod
Čas varenia / pečenia
20 minút

reklama


reklama

georgina, St, 19. 01. 2011 - 20:39

Jéééj, Ajka, ďakujem Úsmev Kvietok Kvietok Kvietok
My sme "syroví" všetci - tak už len zohnať tie správne ingrediencie a ide sa na to Áno Áno Áno

Aja1, St, 19. 01. 2011 - 20:42

Ja som syridlo zohnala na bazoši,je práškové a 1,4 g sme doma delili ako nejakí narkomani,to bola taká pidištipka.Ale vraj sa dá zohnať aj v poniektorých záhradkárskych potrebách.A mlieko som kupovala z automatu.Syr by sa mal dať aj údiť.

georgina, St, 19. 01. 2011 - 20:46

Mliečny automat zriadili v Stupave, syridlo vraj vie zohnať manželov kolega - nemám problém.
Ale s údením bude problém - starú udiareň sme zrušili, nová ešte nestojí... No, veď možno niečo vymyslíme Úsmev.

slanca, St, 19. 01. 2011 - 20:56

jeeeeej pripomenula si mi rodicov, nasi pravidelne robili syr,mali sme ho plnu kuchynu,ked bol zatazeny. mnam,dala by som si.

eva m, St, 19. 01. 2011 - 20:57

mnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
objednavam siiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!Chichocem sa Chichocem sa
Eva Slnko

lia6, Št, 20. 01. 2011 - 18:28

Ja ked nemám syridlo, tak použijem ocotSlnko

Amalka, Št, 20. 01. 2011 - 19:12

v akom objeme? vdakaaaaaa Bozkávam

Vera, So, 22. 01. 2011 - 10:59

lia6, ako to robiš?Prekvapenie zaujimalo by ma to...kolko octu, mlieka..Mrkám

chiara, Št, 20. 01. 2011 - 21:47

Mnamusik,tak toto sme robili doma,pokial Ocino žil a mali sme statok ,dala by som si a tak na prirodno opeceny bez obalovania-mnamky -stare dobre casyTlieskam

Rebeka -, Št, 20. 01. 2011 - 22:47

My milujeme zo syra to,čo zostane.Srvátku.Tam zostáva velká časť vitamínov.Môže sa piť sladká,alebo kyslá.A domáca je lepšia,ako tá z obchodu.

lia6, So, 22. 01. 2011 - 11:10

Ako to robím?...hm, tak presne vám to nepoviem-ja to robím od oka, podla toho, kolko mlieka...ale cca na liter to je len asi pol štamprla?...ked nabuduce budem robiť, tak odmerám presneSlnko

Vera, So, 22. 01. 2011 - 11:19

Dakujem,Bozkávam pomohlo aj to, dnes vyskušam. Mrkám Slnko

lia6, So, 22. 01. 2011 - 14:58

Vieš, ja to už ozaj tak od oka...raz to bolo na paprike a tam to tiež tak robili...možno to je pol štamprla, možno jeden štamprlík na liter...veď vyskúšaj-ale veľa tam toho ozaj nejde...keď to nabudúce spravím, tak dám vedieťSlnko

Vera, Ne, 23. 01. 2011 - 09:34

Syr spraveny, je vynikajuci Áno ...teraz je v slanom naleve, neviem kolko tam ma byť, ale necham do večera...už sa nan tešimVáľam sa od smiechu po podlahe ešte raz vdakaObjímam

magdicka, So, 22. 01. 2011 - 19:11

Tlieskam Tlieskam sikulka ajka paTlieskam ja som si robievala ze som nechala skysnut potom zahriala a preliala cez gazu a nechala odtiec aj kozacie a bolo vybornrÁno Áno

Aja1, So, 22. 01. 2011 - 19:20

Takto som aj ja robievala klasický tvaroh,ale toto je syr z neskysnutého mlieka.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama