
Syr na sladko alebo aj na slano.
10 | litre | mlieko |
5 | millilitrov | syridlo |
Čerstvé kravské mlieko som prevarila v už vysterilizovanom hrnci a nechala vychladnúť na 40-45°C.
Keďže som zohnala syridlo ktoré je na 50 litrov mlieka, rozdelila som si ho na 5 častí a jednu časť som pridala do mlieka a miešala minimálne 3 minúty
.Prikryla som celý hrniec pokrievkou a nechala odstáť.
Po 45 minútach je už mlieko zrazené, nakrájala som ho nožíkom na kocky a čistými rukami miesila odspodu smerom hore kým by nebol syr kompaktne(mne sa to nejak nepodarilo dať do nejakej hrudky).
Do sitka som si dala čistú plátenú plienku (dobre z nej odteká srvátka, ale vraj je dobrá aj gáza, nemám odskúšané) a preliala do nej syr a zviazala som a nechala cez noc odtekať.
neskôr som celý tento batôžtek dala do sitka a zaťažila doskou a závažím.
Mne vyšli dva takéto batôžky, ten druhý som vložila do haluškárne (syr mal krásny tvar bochníka) a tiež som ho zaťažila a dala ešte do chladničky na deň takto zaťažené.
Po vybratí syra z plienky som ho vložila do uvareného a vychladeného slaného nálevu pripraveného z litra vody a 3 cl soli.
Ja som syridlo zohnala na bazoši,je práškové a 1,4 g sme doma delili ako nejakí narkomani,to bola taká pidištipka.Ale vraj sa dá zohnať aj v poniektorých záhradkárskych potrebách.A mlieko som kupovala z automatu.Syr by sa mal dať aj údiť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mliečny automat zriadili v Stupave, syridlo vraj vie zohnať manželov kolega - nemám problém.
Ale s údením bude problém - starú udiareň sme zrušili, nová ešte nestojí... No, veď možno niečo vymyslíme .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
jeeeeej pripomenula si mi rodicov, nasi pravidelne robili syr,mali sme ho plnu kuchynu,ked bol zatazeny. mnam,dala by som si.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
mnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
objednavam siiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja ked nemám syridlo, tak použijem ocot
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
v akom objeme? vdakaaaaaa
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
lia6, ako to robiš? zaujimalo by ma to...kolko octu, mlieka..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mnamusik,tak toto sme robili doma,pokial Ocino žil a mali sme statok ,dala by som si a tak na prirodno opeceny bez obalovania-mnamky -stare dobre casy
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
My milujeme zo syra to,čo zostane.Srvátku.Tam zostáva velká časť vitamínov.Môže sa piť sladká,alebo kyslá.A domáca je lepšia,ako tá z obchodu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ako to robím?...hm, tak presne vám to nepoviem-ja to robím od oka, podla toho, kolko mlieka...ale cca na liter to je len asi pol štamprla?...ked nabuduce budem robiť, tak odmerám presne
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dakujem, pomohlo aj to, dnes vyskušam.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vieš, ja to už ozaj tak od oka...raz to bolo na paprike a tam to tiež tak robili...možno to je pol štamprla, možno jeden štamprlík na liter...veď vyskúšaj-ale veľa tam toho ozaj nejde...keď to nabudúce spravím, tak dám vedieť
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Syr spraveny, je vynikajuci ...teraz je v slanom naleve, neviem kolko tam ma byť, ale necham do večera...už sa nan tešim
ešte raz vdaka
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
sikulka ajka pa
ja som si robievala ze som nechala skysnut potom zahriala a preliala cez gazu a nechala odtiec aj kozacie a bolo vybornr
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Takto som aj ja robievala klasický tvaroh,ale toto je syr z neskysnutého mlieka.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jéééj, Ajka, ďakujem


My sme "syroví" všetci - tak už len zohnať tie správne ingrediencie a ide sa na to