Krúpna "baba" ku kapustnici

Popis

Pečená príloha zo zemiakov ku kapustnici.

Krúpna "baba" ku kapustnici - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Zdrojrodinný recept
Čas prípravy
40 minút
Čas varenia / pečenia
45 minút
Celkový čas
1 hod, 25 minút

Ingrediencie

1kilogramzemiakov (odhadom)
150gramovnahrubo pomletá pšenica
  slaninka prerastená
2kusycibuľa
  cesnak pretlačiť / počet strúčikov podaľa gusta /
  soľ , mleté čierne korenie,majoránka
  masť bravčová

Inštrukcie

Olúpané,uvarené zemiaky zlejeme a v tej vode sparíme krúpy asi 3 min.

Scedíme a necháme na sitku,časť krúpov vložíme do popučených horúcich zemiakov, zaparia sa. Do popučených zemiakov dáme všetky ingrediencie, sparené krúpy, opraženú slaninu, čím viacej, tým lepšie, opraženú  cibulu, soľ, mleté čierne korenie, pretlačený cesnak, majoránku.

Cesnak pretlačíme a zmiešame s majoránkou na doštičke na kašičku. Riadne to premiešame a ochutnáme, či tam netreba niečoho ešte pridať-hlavne soľ. A zasa ochutnáme. Ak to je suché a je tam málo slaniny, pridáme bravčovú masť a uhladíme dorovna.

Takto ochutené zemiaky dáme na dobre vymastený pekáč masťou, uhladíme a dáme zapiecť do ružova na 45 minút.

Fotečku dodám tesne pred Vianocami, ale každý vie uvariť zemiak a opražiť slaninku a cibuľku bez fotky.

Na fotkách je veľké množstvo na 3 plechy.

Fotky dodané 23.12.2018: 

1. foto-uvarené zemiaky

2. foto-sparené krúpy na sitku

3 .foto-uhladené pred pečením

4. foto-upečené.

Túto krúpnu babu pečieme aj deň dopredu, nakoľko ju máme radi opečenú na panvici a pred podávaním ju nakrájame na hrubšie pláty (napr. ako rezy) a opečieme zo všetkých strán nasucho alebo na troche masti alebo oleja na panvici.Ideálna je pri rodinných posedeniach ako príloha.

Postup: 

Krúpna "baba" ku kapustnici - recept postup 1
Krúpna "baba" ku kapustnici - recept postup 2
Krúpna "baba" ku kapustnici - recept postup 3
Krúpna "baba" ku kapustnici - recept postup 4
Krúpna "baba" ku kapustnici - recept postup 5
Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Zatiaľ nehodnotené

Komentáre

Jaaj, si mi pripomenula, toto sa u nás varievalo pravidelne v sobotu. Na striedačku s kapustnicou. Jednu sobotu to a druhú na vyváženie toto. Super spomienka

Daši a já jsem si myslela,že to asi nebude nikdo znát.Potêšilo mě to.Toto se připravuje v jedné vesnici v okolí Žiliny,ale hned ve vedlejší se dělá zase jiné.Skrátka jsou jiné zvyky.

A či to nebude tým, že pochádzam z dediny, ktorá bola pôvodne v okrese Žilina? Veľký úsmevVeľký úsmev

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok