Krúpna "baba" ku kapustnici

Popis

Pečená príloha zo zemiakov ku kapustnici.

Krúpna "baba" ku kapustnici - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Zdrojrodinný recept
Čas prípravy
40 minút
Čas varenia / pečenia
45 minút
Celkový čas
1 hod, 25 minút

Ingrediencie

1kilogramzemiakov (odhadom)
150gramovnahrubo pomletá pšenica
slaninka prerastená
cibuľa - 2 ks
cesnak pretlačiť / počet strúčikov podaľa gusta /
soľ , mleté čierne korenie,majoránka
masť bravčová

Inštrukcie

Olúpané,uvarené zemiaky zlejeme a v tej vode sparíme nahrubo pomletú pšenicu asi 3min (nahrubo pomletá pšenica sa jej hovorí "krúpy" a podľa toho sa volá recept).Scedíme a necháme na sitku,časť krúpov vložíme do popučených horúcich zemiakov,zaparia sa. Do popučených zemiakov dáme všetky ingrediencie-sparené "krúpy",opraženú slaninu,čím viacej, tým lepšie,, opraženú  cibulu, soľ, mleté čierne korenie, pretlačený cesnak,majorán.Cesnak treme s majoránom na doštičke na kašičku. Riadne to premiešame a ochutnáme, či tam netreba niečoho ešte pridať-hlavne soľ.A zasa ochutnáme. Ak to je suché a je tam málo slaniny, pridáme bravč. masť a uhladíme dorovna. Takto ochutené zemiaky dáme na dobre vymastený pekáč bravč,masťou, uhladíme a dáme zapiecť do ružova na 45minut. Fotečku dodám tesne pred vianocami, ale každý vie uvariť zemiak a opražiť slaninku a cibuľku bez fotky.

Na fotkách je velké množství na 3 plechy.

Fotky dodané 23.12.2018: +.1.foto-uvarené zemiaky,2.foto-sparené krúpy na sitku, 3.foto-uhladené pred pečením, 4.foto-upečené. Dodávám snímek-opečené na pánvici.

Poznámky

Túto krupnú babu pečieme aj deň dopredu,nakoľko ju máme radi opečenú na panvici a pred podávaním ju nakrájame na hrubšie pláty (napr. ako rezy) a opečieme zo všetkých strán nasucho alebo na troche masti alebo oleja na panvici.Ideálna je pri rodinných posedeniach ako príloha.

 

Postup: 

Krúpna "baba" ku kapustnici - recept postup 1
Krúpna "baba" ku kapustnici - recept postup 2
Krúpna "baba" ku kapustnici - recept postup 3
Krúpna "baba" ku kapustnici - recept postup 4
Krúpna "baba" ku kapustnici - recept postup 5
Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Zatiaľ nehodnotené

Komentáre

Jaaj, si mi pripomenula, toto sa u nás varievalo pravidelne v sobotu. Na striedačku s kapustnicou. Jednu sobotu to a druhú na vyváženie toto. Super spomienka

Daši a já jsem si myslela,že to asi nebude nikdo znát.Potêšilo mě to.Toto se připravuje v jedné vesnici v okolí Žiliny,ale hned ve vedlejší se dělá zase jiné.Skrátka jsou jiné zvyky.

A či to nebude tým, že pochádzam z dediny, ktorá bola pôvodne v okrese Žilina? Veľký úsmevVeľký úsmev

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.