Pre milovníkov aspiku malá inšpirácia na pohostenie na Silvestra či Veľkú noc

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 1 hod |
Čas varenia / pečenia | 10 minút |
Celkový čas | 1 hod, 10 minút |
Ingrediencie
1 | liter | voda |
2 | kusy | bobkový list |
4 | kusy | nové korenie |
6 | kusy | čierne korenie |
3 | polievkové lyžice | ocot |
1 | polievková lyžica | cukor |
1 | čajová lyžička | soľ |
12 | plátky | želatína |
250 | gramov | zemiakový šalát |
2 | kusy | vajce |
6 | polievkové lyžice | hrášok sterilizovaný |
3 | polievkové lyžice | kápia zaváraná |
12 | plátky | šunka |
Inštrukcie
Najprv si dáme variť vo vode koreniny, ocot,soľ a cukor (môžeme hneď pridať asi 1,5 dl vody lebo varením sa nám odpaprí a budeme potrebovať 1 l ), necháme vrieť 10 min. aby sa chute spojili. Podľa svojich chutí si vyrovnáme sladkokyslú chuť.
Želatínu si namočíme do studenej vody a podmeraní 1 litra nálevu ju vyžmýkanú pridáme do horúceho nálevu, miešame kým sa nerozpustí.
Vajíčka uvaríme na tvrdo. Kým chladne aspik si pripravíme si šunkové plátky - na každý dáme 1,5 šalátu (použijeme aký máme radi zemiakový, parížsky, vlašský, vajíčkový ale dajú sa použiť aj nátierky alebo šľahačka s chrenom) a stočíme do rolky, hrášok si precedíme, kápiu nakrájame na rezančeky, vajíčko na plátky.
Do formičky dáme na spodok trochu želatíny, poločíme kolieska vajíčka, hrášok a kápiu a necháme chvíľku stuhnúť. Potom položíme dve rolky naplnenej šunky a zalejeme želatínou tak aby bola šunka zaliata. Necháme stuhnúť.
Na spodok k vajíčku môžeme dať vykrojený syr, salámu, kyslú uhorku ...skratka dá sa použiť všetko čo v chladničke nájdeme a podľa fantázie.