Citrónovo - makové donuty

Popis

Čožeby to boli za fašiangy bez šišiek? A tak my, čo nemôžeme hrýzť do chrumkavej kôrky si urobíme spolu s Američanmi im mäkšiu verziu.

Vivat America!!! Veľký úsmev

Citrónovo - makové donuty - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Zdrojwww.sallysbakingaddiction.com
Čas prípravy
15 minút
Čas varenia / pečenia
10 minút
Celkový čas
25 minút

Ingrediencie

125gramovhladkej múky
1čajová lyžičkaprášku do pečiva
1⁄4čajová lyžičkasoli
1polievková lyžicamaku
1⁄2čajová lyžičkasoli
30gramovmasla
1kusvajíčko
65gramovkryštálového cukru
60millilitrovmlieka
60gramovkyslej smotany
1čajová lyžičkavanilkovej esencie
1čajová lyžičkacitrónovej šťavy
1polievková lyžicacitrónová kôra

Inštrukcie

  • 125 g hladkej múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1/4 čajovej lyžičky sódy
  • 1 polievková lyžica maku
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 30 g rozlusteného masla
  • 1 veľké vajce izbovej teploty
  • 65 g kryštálového cukru
  • 60 ml mlieka
  • 60 g kyslej smotany
  • 1 čajová lyžička vanilkovej esencie Dr. Oetker
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
  • 1 polievková lyžica citrónovej kôry alebo pár kvapiek citrónového oleja

Vytúrujeme trúbu na 180 stupňov a pripravíme si formu na donuty.

Zmiešame suché ingrediencie, zmiešame v druhej miske mokré ingrediencie a dáme to dokopy. Miešame len pokým sa nám to nespojí do kompaktnej hmoty. Nepremixujeme, lebo inak je to ako guma potom. Naplníme formičky do 2/3 a dáme piecť. Stačí 10 minút, kým nezačnú sa donuty mieeeerne zafarbovať do červena.

Vyklopíme na dosku a necháme úplne vychladnúť.

Poleva

  • 30g rozpusteného masla
  • 120g práškového cukru
  • 15-30ml mlieka
  • 15mlcitrónovej šťavy
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkovej esencie
  • mak na posypanie

Okrem maku na posypanie to celé vymiešame úplne do hladka. Namočíme vychladnuté donuty a posypeme ešte semienkami maku, aby bolo každému jasné, že sú makové. U nás aj preto, lebo deti mak neľúbia, tak na výstrahu. A potom sa nám viac ujde Vyplazený jazykVeľký úsmevTlieskam.

Dobrú chuť Mrkám

Vaše hodnotenie: Žiadne
3.5
Priemer: 3.5 (2 hlasy)

Komentáre

aha, šiška bez droždia. ako pre mňa:)

oblejem to čokoládou!:D

Máš už donutový plech? Lebo totok veru nevykrojíš Veľký úsmev.

Inak, bez droždia tu mám jedny úúúplne skvelé, ale smažené a to s tvarohom Mrkám.

A mám v talóne viacero druhov týchto pečených, však sú fašiangy, treba šiškovať Veľký úsmev.

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok