Kysnutý makový kvet

Popis

Kto má rád makové dobroty, koláčik je výborný!
Kysnutý makový kvet - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Zdrojinternet
Čas prípravy
1 hod, 30 minút
Čas varenia / pečenia
Celkový čas
1 hod, 30 minút

Ingrediencie

500gramovhladká múka špeciál (cesto)
40gramovčerstvé droždie
3polievkové lyžicepraskovy cukor
350millilitrovvlažné mlieko
3polievkové lyžiceolej
 štipkasoľ
1kusvajce
50gramovmaslo
20polievkové lyžicemletý mak
10polievkové lyžicekryštál.cukor
2kusyvanilkový cukor
200millilitrovmlieko horuce
 trochacitrónová kôra
 trochamleta skorica
1kuscelé vajíčko (na potretie)

Inštrukcie

Cesto: pripravíme si kvások z trochy vlažného mlieka, lyžičky cukru, droždia, posypeme múkou. Múku preosejeme, pridáme olej, cukor, soľ, vajce, maslo, kvások a vlažné mlieko podľa potreby. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré posypeme múkou, prikryjeme a necháme vykysnúť. Náplň: mletý mak zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, pridáme horúce mlieko, citrónovú kôru, škoricu a necháme vychladnúť. Postup: cesto po vykysnutí rozdelíme na polovicu, rozvaľkáme, každú potrieme polovicou náplne. Zvinieme na roládu. Konce odrežeme a spojíme do kruhu. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Do 2/3 nakrojím po celom kruhu dookola, asi 2 cm od seba a každú časť pretočíme o 90°. Tým vytvoríme kvet. Necháme podkysnúť asi 20 minút. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme pri teplote 180-200°C. Každý sa musí však riadiť svojou rúrou. Kvet môžeme naplniť ľubovoľnou plnkou, orechy, tvaroh, kakao.
Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Zatiaľ nehodnotené

Komentáre

WAW! Vyzerá to úžasne. Kúpila som si nedávno originál mak z Jarnej, tak aspoň viem, ako ho efektívne použiť:)

Jej to vyzerá skvele. TlieskamÁnoTlieskam

Ďakujem nie to nič zložité, ako obyčajný koláč, iba trochu upravený. Ja používam svoj mak, každý rok si ho dopestujeme v záhrade.

Ešte malá poznámka: do stredu koláča vložíme odrezané konce z rolády a spolu upečieme. SlnkoKvietokSlnko

Melisa,
Prosim ta mozes vysvetlit ten proces narezavania este raz pre tych menej chapavych Úsmev
Dik,

Najskôr sa stočená naplnená roláda spojí do kruhu, potom sa potrie vajíčkom a nareže na rezy do 2/3 smerom do stredu, čiže neprereže sa celkom /vidieť to aj na foto/ vo vzdialenosti asi 2 cm od seba. Keď je narezaná, iba sa každý kus pootočí o 90°C do prava. To je asi všetko. Ak by ešte bolo niečo nejasné, rada odpoviem. Hambím saKvietok

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok