Lieskovcovo –slivkový drobenkový koláčik

Popis

úžasná jesenná pochúťka
Lieskovcovo –slivkový drobenkový koláčik - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Zdrojtutok našla Barča: http://smittenkitchen.com/2011/08/hazelnut-plum-crumb-tart/#more-7736
Čas prípravy
1 hod, 30 minút
Čas varenia / pečenia
Celkový čas
1 hod, 30 minút

Ingrediencie

  na cesto:
  3/4 šálky masla, nakrájaného na malé kúsky + kúsok na vymazanie panvice
  75 gr lieskovcov
  200 g polohrubej múky
  1/2 šálky bieleho cukru + 1/3 šálky hnedého cukru
  ½ čajovej lyžičky mletej škorice, ½ čajovej lyžičky soli
  plnka: 0,5 kg zrelých, ale stále pevných sliviek
  1 polievková lyžica (8 g) polohrubej múky
  6 polievkových lyžíc cukru, štipka soli, 1/4 Čl škorice, event. strúhaný muškátový oriešok
  1 vajce a 1 žĺtok, 1/3 šálky šľahačkovej smotany, 1/4 šálky mlieka

Inštrukcie

Zohriať trúbu na 180°, vymazať 24 cm tortovú formu alebo zapekaciu misu maslom. Lieskovce nasucho opiecť na pečiacom papieri v trúbe až začnú voňať, zbaviť „šupky“ a posekať na stredne hrubo. K lieskovcom pridať múku, cukor aj hnedý cukor, škoricu, soľ, premiešať, tak aby sa suroviny rovnomerne premiesili. Pridať maslo, spracovať na cesto. Cca 2/3 cesta roztlačiť po dne zapekacej formy + cca 3-4 cm po bokoch, zvyšok cesta odložíme bokom. Cesto predpiecť (cca 10 – 15 min.), nechať vychladnúť. Prípadné „nerovnosti“ vzniknuté pri pečení vyrovnáme po vytiahnutí z trúby zadnou stranou lyžice. Slivky prekrojiť na polovičky, odkôstkovať, väčšie slivky predelíme na osminky, menšie na štvrtinky, rozložiť po vychladnutom predpečenom ceste. V miske premiešame múku, cukor, zašľaháme vajce a žĺtok, smotanu, mlieko, škoricu, soľ a event. muškátový oriešok. Zmes vylejeme na slivky, navrch posypeme zvyšným drobenkovým cestom. Dáme piecť do rúry, kým plnka nie je sadnutá – cca 45 – 50 minút. Po vybratí z rúry necháme odstáť 25 min. kým ho začneme krájať. Dá sa servírovať teplý, pri izbovej teplote ale aj vychladený.

Poznámky

P.S.1. Keďže slivky budú púšťať šťavu, je lepšie dať do zapekacej misy alebo niečoho podobného, čo má dno pevne spojené s bokmi, nám to z tej tortovej formy pretekalo spodom, museli sme podložiť plech s vodou a to potom zase predĺžilo čas pečenia. P.S. 2. Barča odkazuje (bez urážky), že ak nie ste zrovna Židia, pokojne dajte cukru o polovicu menej, radšej pridajte škorice (muškátový oriešok sme my pri prvom pokuse nedávali, určite budeme opakovať, tak potom skúsime a dáme vedieť).
0
Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Zatiaľ nehodnotené

Komentáre

no a takto vyzerá
,
ale viacej a podstatne lepších obrázkov k nemu nájdete v tom linku, čo som dala vyššie.
Barča tvrdí, že niekedy má dojem, že oná dáma je lepšia fotografka ako kuchárka, ale zase ja musím povedať, že zatiaľ čo robila podľa jej receptov, všetko mi chutilo.

ÁnoTlieskamTlieskamTlieskam
že "Keďže slivky budú púšťať šťavu".... už sa teraz obzerám,čo by som si dala,nech vydržím,kým upečiem Veľký úsmev
Mám podobný recept,len toto je zdravšia verzia,aj s orieškami,ja pečiem všetko naraz a robím tvarohovú plnku a na ňu dávam ovocie a mrveničku.Tento ale zajtra urobím veru,len ešte tie slivky zohnať musím Mrkám

Mňam, to musí byť fajnota. Vyskúšam. Fotky v linku sú naozaj výborné.

- až mi sliny zhustli Chichocem sa , vyzerá to náramne dobre Áno

adus, cukru ubrať v ceste alebo v plnke ? či - aj / aj ? Mrkám

aj - aj

No, dnes je u nás zhánka po štrúdli - ale asi budem piecť niečo inšiô... ÁnoÁnoÁnoMrkám

Vyzerá dobre a určite aj tak chutí.

U6 len prečítanie názvu bol kulinársky zážitok(giggle) TlieskamÁnoTlieskamSlnko

MrkámÁno

Adus,už som ho vyskúšala....
Tvoj je krajšíííí Áno ,ja som ho dala do veľkej koláčovej formy,tak ho mám nižší Vyplazený jazyk ,už keď sa piekol všimla som si na stolíku odložený hnedý cukor v šálke Hambím sa ,zabudla som ho pridať,tak môj má aj inú farbu Chichocem sa ,ale je famózny,rozvoňal nám krásne celý byt a dávala som aj škoricu,aj muškátový oriešok a je to super ÁnoTlieskam ,určite budem robiť častejšie Úsmev

To som rada, že chutil - vynechala si (aj keď nie zámerne) relatívne nepodstatnú časť - aspoň nebol presladený Mrkám

to je pravda,sladký je dosť aj bez toho zabudnutého cukru......:-)

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.