reklama

Lieskovcovo – slivkový drobenkový koláčik

Pridal/a adus dňa 10. 09. 2011 - 00:32 - Recepty adus
Lieskovcovo – slivkový drobenkový koláčik, Koláče, recept, adus

reklama

Úžasný jesenný slivkový koláč s lieskovými orechmi.

Ingrediencie
Cesto:
3⁄4 hrnček maslo
75 gramov lieskové orechy
200 gramov polohrubá múka
1⁄2 hrnček kryštálový cukor
1⁄3 hrnček trstinový cukor
1⁄2 čajová lyžička soľ
1⁄2 čajová lyžička škorica
Plnka:
500 gramov slivky
4 polievkové lyžice kryštálový cukor
1⁄4 čajová lyžička škorica
1 kus vajce
1 kus žĺtok
1 polievková lyžica polohrubá múka
1⁄3 hrnček smotana na šľahanie
1⁄4 hrnček mlieko
  štipka soľ
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Zohriať trúbu na 180°, vymazať 24 cm tortovú formu alebo zapekaciu misu maslom.

Lieskovce nasucho opiecť na pečiacom papieri v trúbe až začnú voňať, zbaviť „šupky“ a posekať na stredne hrubo.

K lieskovcom pridať múku, cukor aj hnedý cukor, škoricu, soľ, premiešať, tak aby sa suroviny rovnomerne premiesili.

Pridať maslo (nakrájané na malé kocky), spracovať na cesto.

Cca 2/3 cesta roztlačiť po dne zapekacej formy + cca 3-4 cm po bokoch, zvyšok cesta odložíme bokom.

Cesto predpiecť (cca 10 – 15 min.), nechať vychladnúť. Prípadné „nerovnosti“ vzniknuté pri pečení vyrovnáme po vytiahnutí z trúby zadnou stranou lyžice.

Slivky prekrojiť na polovičky, odkôstkovať, väčšie slivky predelíme na osminky, menšie na štvrtinky, rozložiť po vychladnutom predpečenom ceste.

V miske premiešame múku, cukor, zašľaháme vajce a žĺtok, smotanu, mlieko, škoricu, soľ a event. muškátový oriešok.

Zmes vylejeme na slivky, navrch posypeme zvyšným drobenkovým cestom.

Dáme piecť do rúry, kým plnka nie je sadnutá – cca 45 – 50 minút.

Po vybratí z rúry necháme odstáť 25 min. kým ho začneme krájať. Dá sa servírovať teplý, pri izbovej teplote ale aj vychladený.

Doplňujúce poznámky

P.S.1. Keďže slivky budú púšťať šťavu, je lepšie dať do zapekacej misy alebo niečoho podobného, čo má dno pevne spojené s bokmi, nám to z tej tortovej formy pretekalo spodom, museli sme podložiť plech s vodou a to potom zase predĺžilo čas pečenia. P.S. 2. Barča odkazuje (bez urážky), že ak nie ste zrovna Židia, pokojne dajte cukru o polovicu menej, radšej pridajte škorice (muškátový oriešok sme my pri prvom pokuse nedávali, určite budeme opakovať, tak potom skúsime a dáme vedieť).

Výnos
1 Porcie
Celkový čas
2 hod, 30 minút
Čas prípravy
1 hod, 30 minút
Čas varenia / pečenia
1 hod

reklama


reklama

adus, So, 10. 09. 2011 - 00:40

no a takto vyzerá
,
ale viacej a podstatne lepších obrázkov k nemu nájdete v tom linku, čo som dala vyššie.
Barča tvrdí, že niekedy má dojem, že oná dáma je lepšia fotografka ako kuchárka, ale zase ja musím povedať, že zatiaľ čo robila podľa jej receptov, všetko mi chutilo.

fidorka, So, 10. 09. 2011 - 00:41

(y) (clap) (clap) (clap)
že "Keďže slivky budú púšťať šťavu".... už sa teraz obzerám,čo by som si dala,nech vydržím,kým upečiem :-D
Mám podobný recept,len toto je zdravšia verzia,aj s orieškami,ja pečiem všetko naraz a robím tvarohovú plnku a na ňu dávam ovocie a mrveničku.Tento ale zajtra urobím veru,len ešte tie slivky zohnať musím ;-)

ja_hodka (bez overenia), So, 10. 09. 2011 - 09:03

Mňam, to musí byť fajnota. Vyskúšam. Fotky v linku sú naozaj výborné.

kefara, So, 10. 09. 2011 - 10:22

- až mi sliny zhustli (giggle) , vyzerá to náramne dobre (y)

adus, cukru ubrať v ceste alebo v plnke ? či - aj / aj ? ;-)

georgina, So, 10. 09. 2011 - 10:41

No, dnes je u nás zhánka po štrúdli - ale asi budem piecť niečo inšiô... (y) (y) (y) ;-)

Aja1, So, 10. 09. 2011 - 11:53

Vyzerá dobre a určite aj tak chutí.

sadlonka, Ne, 11. 09. 2011 - 00:24

U6 len prečítanie názvu bol kulinársky zážitok(giggle) (clap) (y) (clap) (sun)

fidorka, So, 01. 10. 2011 - 22:23

Adus,už som ho vyskúšala....
Tvoj je krajšíííí (y) ,ja som ho dala do veľkej koláčovej formy,tak ho mám nižší :-P ,už keď sa piekol všimla som si na stolíku odložený hnedý cukor v šálke (blush) ,zabudla som ho pridať,tak môj má aj inú farbu (giggle) ,ale je famózny,rozvoňal nám krásne celý byt a dávala som aj škoricu,aj muškátový oriešok a je to super (y) (clap) ,určite budem robiť častejšie :-)

adus, So, 01. 10. 2011 - 22:32

To som rada, že chutil - vynechala si (aj keď nie zámerne) relatívne nepodstatnú časť - aspoň nebol presladený ;-)

fidorka, So, 01. 10. 2011 - 22:39

to je pravda,sladký je dosť aj bez toho zabudnutého cukru......:-)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama