
Šťavnatý koláčik plný dobrôt. Vylepšená variacia na hrnčekový koláč
Ingrediencie
3 | hrnčeky | polohrubá múka |
1 | hrnček | cukor |
1 | kus | prášok do pečiva |
2 | kusov | vajce |
1 | hrnček | maslo |
1 | hrnček | mlieko |
2 | kusov | mrkva |
1 | hrnček | orechy |
1 | hrnček | čokoláda |
Slaný karamel: | ||
100 | gramov | kryštálový cukor |
80 | gramov | maslo |
100 | gramov | šľahačková smotana |
1⁄4 | čajová lyžička | soľ |
500 | gramov | mascarpone |
Dokončenie: | ||
2 | polievkové lyžice | džem |
Postup
Od veľkosti plechu sa odvíja aj veľkosť šálky. Ja mám vyskúšané, že do plechu s rozmermi cca 20x30 cm mi stačí použiť malú kávovú šálku.
Do cesta môžeme použiť špaldovú alebo aj bežnú polohrubú múku. Cukor môžeme tiež použiť obyčajný, alebo aj trstinový.
Rozpustíme maslo a necháme trochu vychladnúť. Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemno. Orechy a čokoládu nasekáme na hrubo.
V miske zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva. V druhej miske zmiešame vajíčka, maslo, mlieko a nastrúhanú mrkvu. Pridáme k suchej zmesi a dobre premiešame. Ak sa zdá zmes príliš hustá, prilejeme ešte cca pol šálky mlieka. Nakoniec vmiešame nasekané orechy a čokoládu a vlejeme do plechu vyloženého papierom na pečenie.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 15-20 minút, podľa vašej rúry. Po upečení povrch koláča potrieme ľubovoľným džem, ideálny je marhuľový,
Príprava slaného karamelu je veľmi jednoduchá, aj keď treba mať rešpekt, lebo sa pracuje s vysokými teplotami.
Do hrnca s hrubým dnom vsypeme cukor a postavíme na oheň. Cukor necháme rozpustiť, zbytočne nemiešame, skôr potriasame nádobou. Keď je cukor roztopený a má príjemne medovú farbu, vložíme do hrnca maslo a intenzívne miešame. Zmes začne veľmi bublať. Po chvíli vlejeme aj smotanu a dobre miešame, aby sa karamel rozpustil. Pridáme soľ a znova premiešame, aby sa rozpustila. V žiadnom prípade sa nedajte zlákať ochutnávaním, teplota je príliš vysoká, treba chvíľu vydržať.
Mascarpone prešľaháme a zamiešame 3/4 slaného karamelu. Natrieme na koláč a zvyškom slaného karamelu ozdobíme povrch krému.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Pistáciový koláč
Alica7
Pistáciový koláč
Výborný pistáciový koláč, do ktorého môžete použiť aj iný druh orechov. Recept je na menší pekáčik 20x30 cm.
Vynikajúci bezlepkový ovocný koláč
Kamila
Vynikajúci bezlepkový ovocný koláč
Vláčny ovocný koláč s višňami v bezlepkovej verzii. Je jedno či použijete višne, čerešne, čučoriedky, maliny alebo na menšie kúsky nakrájané marhule