Fazuľa patrí medzi dôležité zdroje živín a tak je fajn snažiť sa ju zaradiť do jedálnička čo najčastejšie. Ak vás odrádza dlhé varenie, kľudne použite konzervu. Hľadajte takú, v ktorej je minimum surovín, ideálne iba fazuľa, voda a soľ.
Tak ako mnohé veci aj segedínsky guľáš vraj vznikol náhodou. Reštauračný kuchár už odišiel domov a prišiel hladný hosť. Aby ho uspokojili, zmiešali zvyšný guľáš, kyslú kapustu a smotanu. A hľa - nové jedlo je na svete. A ešte aké jedlo. Zimná klasika mnohých našich domácností.
Jeden so spôsobov, ako zvýšiť množstvo bielkovín v zeleninových jedlách je ich kombinácia so syrom. Vyskúšajte penu z karfiolu, cíceru a parmezánu zjemnenú smotanou.
Aj vy milujete vôňu guľášu ale mäso v ňom je pre vás ťažké? Skúste to len so zeleninou. So správnym korením vytvoríte jedlo, na ktorom si určite pochutíte. Pridaním vareného cíceru získate jedlo, ktoré zasýti každého milovníka zeleniny.
Milujeme paradajkovú polievku. V lete často robíme takú, kde sa paradajky najskôr pečú. Je vynikajúca. V zime mi je však ľúto používať čerstvé paradajky na polievku. Tak siaham po konzerve. Mám rada sekané paradajky, kde sú v konzerve len základné veci - sekané paradajky a soľ. Vždy je nejaká takáto konzerva v zásobe a tak polievka je za pár minút na stole. Samozrejme, kto bol v lete usilovný a zaváral, použije vlastný polotovar.
Určite nie som sama, čo milujem recepty z jedného hrnca. Pridáte suroviny v stanovenom poradí a potom už iba občas premiešate. K tomu ako príloha môže byť v podstate čokoľvek - ryža, chlebík, cestoviny, maslové halušky....
Marinované tofu obalené v zemiakovom škrobe a vysmažené získa prekvapivo dobrú chuť. Stojí za vyskúšanie. Ako prílohu môžete samozrejme použiť čokoľvek, my sme mali špenátové rizoto. Určite bude super v pita chlebe, v rôznych wrapoch.