Kvalitný čučoriedkový džem aj čučoriedkový kompót, majú u mňa skvelé využitie pri (ne)pečení. Oba môžeme nahradiť čerstvými alebo mrazenými čučoriedkami, ktoré krátko povaríme.

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 30 minút |
Čas varenia / pečenia | |
Celkový čas | 30 minút |
Ingrediencie
Korpus: | ||
200 | gramov | maslové sušienky |
60 | gramov | maslo |
Plnka: | ||
500 | gramov | mascarpone |
250 | mililitrov | smotana na šľahanie |
250 | mililitrov | kyslá smotana |
2 | balíky | vanilkový cukor |
1 | kus | čučoriedkový džem |
6 | plátky | želatína |
Želé: | ||
1 | kus | čučoriedkový kompót |
6 | plátky | želatína |
Inštrukcie
Korpus:
Sušienky, ja som použila bezlepkové piškóty rozmixujeme alebo zomelieme, zalejeme roztopeným maslom, premiešame a utlačíme pohárom v okrúhlej forme (priemer cca 24cm) a dáme stuhnú do chladničky.
Smotanová náplň:
Mascarpone spolu so smotanou na šľahanie a vanilkovým cukrom vyšľaháme do tuha. Začíname na nižších otáčka, pokračujeme na vysokých, končíme opäť na nižších, pozor na prešľahanie.
Cca polovicu tejto hmoty rozotrieme na korpus a dáme do chladničky. Hmota je hustá, netreba ju zahusťovať. Môžeme ju duchutiť 1 PL citronovej šťavy.
Smotanovo čučoriedková náplň
K zvyšnej smotanovej hmote primiešame kyslú smotanu a čučoriedkovy džem. Želatínu pripravíme podľa návodu na obale (plátky namočíme v troche vody na cca 10 minút, krátko zohrejeme do rozpustenia) , pridáme k nej 3 PL ovocno smotanovej náplne, dôkladne rozmiešame a primiešame k zvyšnej náplni.
Ovocnú náplň rozotrieme na smotanovú náplň a dáme stuhnúť do chladu aspoň na pár hodín.
Ovocné želé:
Plátky želatiny dáme napučať do trochy vody. Kompót krátko zohrejeme a v horúcom dôkladne rozmiešame napučané plátky želatiny, bez vody. Necháme čiastočne vychladnúť a vlažne nalejeme na ovocno smotanovú náplň. Dáme znova stuhnúť do chladničky.
Po stuhnutí nožíkom oddelíme tortu od bočného okraja formy.
Postup:





