Po dlhom čase som nakukla na debaty na domovskej stránke a ani neviem, či som šokovaná, zhrozená myslím že nie, nad tým aké búrlivé debaty sa tu vedú. A napätie sa prenáša možno aj do tém, ktoré si to nepýtajú. Ale aj to patrí k životu, k nám žienkam viac či menej bojovo naladeným. Ja svoje napätie momentálne prenášam na večne hašterivých synátorov, asi by bolo vhodnejšie vyvrbiť sa tu na stránke.
Tak sa len idem vyhovoriť na počasie, erupcie na slnku a iné kozmické vplyvy. Veď nie je reálne aby nás bolo tak veľa naraz "protivných" , aspoň ja som určite.
Nech nám vždy slnko svieti vonku aj v duši, alebo čo najčastejšie.
inak, kami, stale myslim na ten clanok o zelenom, ale len myslim .... som si citala rozne navody na naklicovanie doma, a predvcera som sa dostala k tomu, ze som si dala konecne klicit Alfalafa, aj ked to je skor na priamu konzumaciu ako klicok.
no ale pointa je, ze pri citani tych navodov som si poevdala, ze skusim naozaj testnut, ako sa naklicuje napr. jacmen doma (do zelenych listov), tak len aby si vedela, ze na to stale mylsim aj ked pri mojej rychlosti ...
pripadne, ak mate niekto nejake skusenosti s pojedanim zelenych rastlin ako mlady jacmen, chlerella, spirulina, ...... kludne napiste.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mlady jačmeň si robim čas od času, nie naklíčený, ale normálne zasiaty v pôde v plastovej, príp. polystyrénovej miske - prázdnom obale z nejakých potravín. Pôdu si nosievam z výletov v blízkom okolí, takú "lúčnu" z miest, kde sa mi páči. Nasypem do misky tak zo 3 cm, husto posypem jačmeňom, prekryjem ešte asi 0,5 cm zeminy a jemne polejem. Odložím na parapet a zhruba o 2 - 3 týždne ostrihám asi 10 - 15 cm vysoký porast.Samozrejme, zalievanie podľa potreby. Potom už len opláchnuť, rozmixovať vo vode, precediť a servírovať v krásnych pohároch.
Určite by sa dalo pohrať sa s tým, do čoho a kedy (napr. podľa mesiaca) robíme výsev, ale to ja moc neriešim, lebo pre mňa je najlepší čas práve vtedy, keď si spomeniem a chce sa mi, neviem dlhodobo dodržiavať nejaké plány, systémy ap. A obyčajné obaly používam preto, lebo som lenivec a nechce sa mi čistiť a dezinfikovať keramické nádoby. Z týchto po žatve vysypem zeminu v záhrade a obaly hodím do komunálneho odpadu. Viem, nie je to ekologické, ale takto sa k tomu jačmeňu aspoň naozaj dopracujem, lebo je mi to pohodlné.
S tým americkým sušeným nemám skúsenosti žiadne, akosi nie som schopná uveriť, že je lepší...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
A zelené nápoje takto pripravené sa u nás pijú od jari do jesene, natrhám, čo mi príde pod ruku (skorocel, myší chvost, púpavu, žihľavu, pastiersku kapsičku, jahodové, malinové a ostružinové lístie, obyčajnú trávu...), opláchnem, rozmixujem vo vode a precedené pijeme celkom za čerstva.
Najradšej máme medovku a mätu, tie pestujeme v záhrade.
Určite sa nájdu odborníci, ktorí vám vysvetlia, že je to nebezpečné hazardovanie, lebo prípravky z lekárne sú zaručene antibakteriálne ošetrené, no pre mňa bylinky, takto nazberané, majú "väčšie čaro" a sú úplne zadarmo, teda len za "ďakujem" matičke prírode...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
praveze ked tie byliny nie su extra znecitene, tak su skor vhodne ich konzumovat neumyte, lebo mozu obsahovat nejake mikroorganizmy (zvysky pody), kt. su dodavkou b12 Aj napr. mrkvu ak je bio, tak ti odporucia poniektori jest len velmi mierne umytu, resp. aj neumytu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
jóój, tú mrkvu by som neumytú veľmi neodporúčala, moja sestra takto prišla k toxoplazmózme, aj keď je zalenina "bio", ktovie aká cica prebehla cez pole
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
jo jo ... v pode je este veeelmi vela bakterii ako napriklad aj tie tetanotvorne a papat take volaco je uz hazard s vlastnym zdravim
ako vravis Leus toxoplazmoza nie je vynimkou (nech je policko akokolvek ekologicke - nemozete vediet ci tam daka macicka nepresla alebo nebodaj aj nezahrabala), i ked vacsina ludi ani nespozoruje ze ju prekonali, alebo su dokonca imunny, avsak v tehu moze mat fatalne nasledky pre plod
okrem ineho sa v pode nachadzaju aj rozne ine organizmy ktore by ste papat urcite nechceli (rozpravam len o tom co som sa naucila na cviceniach Biologie pody)
Iba zhrniem - napriek tomu ze poda je z 95 - 99%anorganickeho a z 5 - 1% organickeho povodu je to zivy mechanizmus plny vselicoho - preto sa prihovaram za umyvanie toho co idete papat
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Staci sa len zamysliet nad kolobehom vody a tym, co do seba vsetko absorbuje.. a mate "tatam" biopotraviny
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ooooooo.... toxoplazmoza je pokial viem nebezpecna pre tehotne zeny len v priebehu tehotenstva, rpip. kratko predtym, to len aby sa to nepomylilo Inak, ked si trochu zagooglujete, tak zistite, ze zelenine a mackam sa pripisuje tak 20% ... tak som to aspon nasla. tusim na wikipedii.
Ludia, my sme pili tieto prazniny na jednom malickom ostrove pri sicilii 2t dazdovu vodu (tam sa to tak robi), po niekolkych dnoch som uz ani neprevarala (ked osm otestovala na sebe a na mooncupe), davali sme si do nej len citron, vratane malych deti NIC nam nebolo, ani naznak ziadnej chorobky.
ale mate pravdu, ja "riskujem" takmer denne. len sa to dozviem vzdy neskoro
TAK SORRY, PORIADNE SI VSETCI UMYVAJTE VSETKO OVOCIE A ZELENINU
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vacsina ludi co presli toxoplazmozou ani len netusi ze ochorenie prekonali. Iba senzitivne jedince mozu trpiet zvysenymi teplotami. Co sa tyka tehu a toxoplazmozy - to asi vieme vsetci ake moze mat nasledky.
co sa tyka pody... ak pracuje podny edafon tak ako ma tak minimalizuje pritomnost podnych patogenov...
avsak kopec patogennych parazitov zije alebo resp. preckava v pode :
ako som pisala jeden z najzavaznejsich je Clostridium tetani ktora prebyva aj v pode, medzi dalsie patria rozne ine organizmy zijuce parazitarnym sposobom zivota.
Treba si uvedomit, ze ak sa poda hnoji oraganickymi hnojivami (mastalny hnoj, tzn. mnooozstvo kolibakterii), moze dojst a casto dochadza aj k infikovaniu pody parazitmi a ich roznymi vyvojovymi stadiami.
Ale ako som pisala ak pracuje podny edafon tak ako ma minimalizuje sa zamorenie pody parazitmy...
poda je plna "zivota"
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Polarka, uz si niekedy citala skusenosti cloveka, co sa dlhodobo postil najroznejsim sposobom ? Nielen poda je plna zivota ...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ale polarka, chapem tvoje argumenty, aj ked si o tom asi trochu pocitam .... casto byvaju na vec rozne nazory.
asi najviac by ma zaujimalo, co urobi traviaci trakt s "nevhodnou stravou", ci sa vie voci nej branit - verim, ze ano
a viidis, dalsia dobra otazka je, ci sa bio potraviny hnoja zivocisnym hnojivom skutocne netusim ...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Elin, ja mam svajciarsky a je ooovela lacnejsi, ako ten z noveho zelandu, rpip. USA. Urcite nie je lepsi ako doma dopestovany, len je to proste pohodlnejsie si nasypat lyzicku rano do odstaveneho pomaranca
Ja nejako zatial nie som schopna pestovat nic okrem okrasnych kvetiniek v kvetinaci, vsteky bylinky mi doposila dost rychlo uhynuli. teraz som zvedava, ako doziju tie klicky, zatial vyzeraju vyborne
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Samozrejme,že za to môže počasie.O chvíľu je tu marec.Kvietky rozkvitnú
,slnko bude častejšie na nás pozerať
a tak aj väčšina z nás príde na iné myšlienky.Už tej zvláštnej zimy bolo dosť!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Co zajtrajsky ! krajsie dnesky !
Nevarila som, isli sme sa pozriet na cosi do mesta a jedlo sme si kupili, trochu som upratala aspon izbu pre sesru, co pride zajtra a bude sa nam starat v case praznin o deti ... a tesim sa na nasledujuce 2t, ked bude mat kto varit, aj trochu poprace, .... 

teda my sme mali dnes doma uplnu pohodu
trochu sme sa sice ponatahovali s manzelom ... ale to takym nasim ironickym tonom, to mi mame radi, nic vazne