reklama

Oddnes už len matiné a soaré! Spoločenský lexikon z roku 1941 a spoločenské hostiny

Pridal/a Dzeny dňa 07. 04. 2015 - 12:32
Oddnes už len matiné a soaré! Spoločenský lexikon z roku 1941 a spoločenské hostiny

Freeimages.com


reklama

Raňajkujem, obedujem, večeriam. Občas idem na kávu, sem-tam na žúr. Keď som si prečítala aké všelijaké možnosti spoločenských stretnutí sa vyskytovali v minulosti, zaľahla ma nostalgia. Oddnes budem organizovať po divadle souper a večer budem kamarátov pozývať výhradne a soirée. Šťastie, že piknik je piknik!Úsmev
Ak by vám chýbala inšpirácia, tak si vyberte spoločenskú hostinu podľa chuti. Takto spísal typy spoločenských hostín Ľ. Michalský - autor Spoločenského lexikonu z roku 1941.

Rozličné medzinárodné názvy hostín

Spoločenský život vyšších tried neuspokojuje sa iba zvyčajným stykom v salónoch a kluboch, ale bývajú rozličné príležitosti, kde sa skutočná pohostinnosť uplatňuje.

1. DÉJEUNER (dižöné) sú francúzske raňajky, podávané v poludňajších hodinách. Jedáva sa zvyčajne pečienka na ražni, studené mäso, paštéta, raky, humry a pod. Jedlá sa podávajú pri spoločnom stole.

2. DINER (diné) je vlastne obed, ktorý sa vo Francúzsku a v Anglicku podáva v neskorých hodinách odpoludňajších, alebo až večer. Pod diner u nás rozumieme slávnostnú večeru, o ktorej sa ešte zvlášť zmienime.

3. SOUPER (supé) je večera, podávaná o polnoci na posilnenie, obyčajne po divadle, koncerte, alebo bále. Skladá sa najčastejšie zo studených jedál a podáva sa pri spoločnom stole, ale i pri malých stolkoch, kde sa spoločnosť rozdelí na malé skupiny.

4. FIVE O´CLOCK (fajfoklok) je čaj o piatej, ktorý sme prevzali z Anglicka ako five o´clock tea. Je to pozvanie na čaj na odpoludnie a pri ňom pohostí pani domu svojich hosťov bez služobníctva. Pani domu  je pri samovare a podáva hosťom čaj v šálkach, ktoré kolujú od hosťa k hosťovi. Okrem čaju podávajú sa obložené chleby a rozličné pečivo.

5. LUNCH (lönč) je anglická desiata, ktorá býva medzi pol dvanástou a prvou hodinou. Začína sa predkrmom, husacou pečienkou v rôsole, humrom s majonézou, pstruhmi v octe a oleji a pod. Potom nasleduje beefsteak kotleta alebo iná, rýchlo pripravená pečienka so zeleninou. Hovädzie mäso, alebo veľká pečienka sa nepodáva. Záver hostiny je pečivo, kompot a ovocie. Pri lunchi sa zvyčajne podávajú dva dobré druhy vína.

6. RECEPCIE sú prijímania návštev u vysokých hodnostárov, ako u hlavy štátu, ministrov, vyslancov a pod. Slávnostné recepcie bývajú v určité dni okolo piatej hodiny, spojené s čajom o piatej alebo s gaarden-party.

7. JOUR (žúr) znamená deň tzv. jour fix. Daktoré zámožné a spoločenský intenzívne žijúce rodiny mávajú v týždni alebo v mesiace jeden deň vyhradený prijímaniu návštev. V takýto deň hostia celkom nenútene prichodia a odchodia. Tieto návštevy začínajú zvyčajne o 17. a končia o 19. hodine. Na jour podávajú sa sendviče, pečivo, čaj, limonáda, ľahké vína a pod.

8. VINN D´HONNEUR (ven donör) je pohostenie s vínom, ale najmä šampanským a studenými jedlami, ktoré sú pripravené na bufet. Zvyčajne sa usporiada na počastovanie hromadných návštev cudzích hosťov a deputácií, ktoré prijímajú spolky, mestá, ministerstvá a pod. alebo v spolkových miestnostiach, na radnici, alebo v reprezentačných miestnostiach hotelov. Hostia si ľubovoľne berú z buffetu jedlá a nápoje, ktoré požívajú stojačky.

9. PIK-NIK, u nás známy ako >>pinklbál<<, i uzlíkový bál; je to spoločenská zábava, usporiadaná vo voľnej prírode. Každý z účastníkov prinesie niečo do spoločného bufetu. Dámy zvyčajne studené mäsá a cukrovinky, páni zasa nápoje. Takéto spoločenské zábavy v prírode majú veľmi milý pôvab.

10. GARDEN-PARTY sú slávnosti, usporiadané vysokými štátnymi funkcionármi, prezidentom, ministrami a pod. v záhradách alebo v parkoch. Hostiteľ dá pripraviť bohatý bufet, v ktorom sa podáva čaj a studené mäsá, sendviče a iné zákusky.

11. ROUT (raut) je spoločenská zábava, usporiadaná v neskorých večerných hodinách, zvyčajne po divadle a končí sa o polnoci. Usporiada sa pre pozvaných hosťov v reprezentačných miestnostiach a hlavným jeho poslaním je  spoločenská konverzácia. Pri obzvlášť reprezentačných routoch býva tiež hudba, spev a recitácie. Rout je spojený s bufetom studených jedál, z ktorých si hostia poslúžia sami a jedia stojačky, alebo si sadnú k malým stolíkom. Na route sa podávajú prvotriedne vína, alebo šampanské.

12. SOIRÉE (soaré) je spoločenská zábava, usporiadaná vo večerných hodinách v domácnosti, alebo v miestnosti pre uzavretú spoločnosť. Ak je soaré spojené s tancom, nazýva sa: >>soirée dansante<< (tanečný večierok, domáci bál).

13. BANKET je slávnostná hostina, ktorá sa usporiadúva pri zvláštnych príležitostiach, alebo na počesť niektorej významnej osobnosti. Pri banketoch býva stôl veľmi bohatý a medzi jednotlivými chodmi sa prednášajú zdravice (prípitky).

14. MATINÉE je koncert, alebo divadelné predstavenie, usporiadané o 11. hodine dopoludnia, zvyčajne v nedeľu, alebo vo sviatok.

15. THÉ DANSANT je tanec, spojený s podávaním čaju, usporiadaný zvyčajne v dopoludňajších hodinách.

16. VEČERA S TANCOM sa usporadúva, ak niekto chce pohostiť spoločnosť, pozvanú na tanec, usporiadaný v domácnosti, alebo vo vhodnej miestnosti pre uzavretú spoločnosť. Začiatok býva najčastejšie o 21. hodine. Večera nebýva dlhá, aby zostal čas na tanec. Podáva sa: polievka, plnené holuby, kapún s francúzskym šalátom, mrazivo, jemné pečivo, syry, ovocie a čierna káva. V prestávkach sa podáva tancujúcim občerstvenie.

17. DOMÁCI BÁL S BUFETOM je podobný večeri s tancom s tým rozdielom, že sa hostia sami obsluhujú studenými jedlami: ryby na majonéze, sulcované ryby(*, misy s rozličnými studenými mäsami, ako údený jazyk s chrenom, rôsol z hydiny, šunka v rôsole, kuratá s aspikom, srnčie stehno so studenou omáčkou, rozličné šaláty, múčniky, ako: studený puding, kávový krém, torty, mrazivo, suché pečivo. Je vo zvyku na začiatku podávať hosťom teplý bouillon(**  v šálkach. Vedľa bufetového stola sú uložené tanierky, servítky a rozličné príbory, ako i chlieb, soľničky a pod. Na zvláštne stolíky sa pripravia fľaše s vínom a dostatočné množstvo skleníc. Páni sú voinní svoje dámy obslúžiť, lebo dámy sa zvyčajne posadia za prikryté stolíky. Každý vyberie svojej dáme príslušné množstvo jedál. Tanier položí  na obrúsok, príbor skríži na tanieriku, ospravedlniac sa dáme, odíde k bufetu, aby sám seba obslúžil. Pán sa stará tiež o to, aby mala dáma víno. Takéto domáce bály s bufetom bývajú znamenitou školou galantnosti pre mladých mužov.

18. KÁVOVÉ A ČAJOVÉ SPOLOČNOSTI sú spoločenskými podnikmi, ktoré si môžu i skromnejšie rodiny dopriať, lebo usporiadanie hostín je veľmi nákladná zábava. Pri takýchto čajových a kávových spoločnostiach sa veľmi dbá na pekné a vkusné servírovanie. Okrem kávy a čaju podávajú sa babovky, čajové pečivo, obložené chlebíčky, sendviče. Bývajú usporiadané pri spoločnom stole, alebo pri viacerých menších stoloch. Servíruje sa tak, ako na raňajky, alebo na desiatu, ale dáva sa strieborný príbor, košíky na pečivo vystriedajú tácne a pod. Prostriedok stola sa ozdobuje zvyčajne vázou s čerstvými kvetinami. Čas usporiadania býva medzi 16. a 20. hodinou.

*)ryby varené v silnom zeleninovom vývare

**)vývar

Bonus na záver: Sebaobrana žien - 1947


reklama

reklama

priskaa, Ut, 07. 04. 2015 - 20:30

jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeej, to aké videooooooooooooo ??????????? ... super a ten SM Systém vzadu, že moderné akčné fitnes devuchy!!!!!!!!!!

Kamila, Ut, 07. 04. 2015 - 20:42

Len ta dama sa okolo toho barz kruti. Hambím saale ten usmev od ucha k uchu. Úsmev

Kamila, Ut, 07. 04. 2015 - 20:38

To vyzerá, že francúzi vstávali okolo jednej popoludní, niečo pre mňa. Úsmev Niežeby som až tak dlho spala, ale predstava je to krásna. Pohoda

Lottika, St, 08. 04. 2015 - 09:49

Oj, aby sa už vyčasilo na tie garden party! To video je super! Si neviem predstaviť také čosi v našej dedine v tých časoch. Babka v tom čase nosila kroj a šatku.

 

nindza, Ut, 05. 05. 2015 - 21:47
Babii ja to chcem tiez spravme si fiveoclock
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama