
Dzeny
Som veľkým milovníkom vývarov. Znie to staromódne, ale pre mňa nie je nedeľa, keď nevarím vývarovú polievku.
Časom som recept od mamy doladila do podoby, ktorá vyhovuje našej rodine.
1 | kilogram | mäso |
300 | gramov | zelenina do polievky |
5 | kusov | čierne korenie celé |
5 | kusov | nové korenie |
1 | čajová lyžička | soľ |
2 | litre | studená voda |
voliteľné: | ||
2 | kusov | chilli paprička |
vňať |
V obchode už kúpime priamo mäso na polievku. Ideálne, keď obsahuje aj kosti, prípadne kožu. Vývar možno variť z mnohých druhov mäsa. U nás najčastejšie kurací alebo hovädzí. Super je z domácej sliepky, prípadne aj miešaný. Často kupujem napríklad celé kurča, vykostím a skelet aj s kožou použijem na polievku. Možno sa niekomu zdá, že to bude mastné, ale tuk zvrchu polievky sa dá vždy veľmi dobre odstrániť.
Umyté mäso vložím do hrnca, zalejem vodou tak, aby bolo ponorené, prikryjem a dám na slabý plameň variť na 3-4 hodiny.
Zo zeleniny používam do vývaru vždy mrkvu a petržlen. Ostatné ako aktuálne ponúka chladnička - kúsok zeleru alebo pár zelerových stoniek, kaleráb, ružičkový kel - s listovou zeleninou opatrne, veľmi zakalí hotovú polievku. Niekto pridáva aj celú paradajku, neošúpanú cibuľu, môžete vyskúšať.
Hodinu pred dovarením polievku osolím, pridám korenie, zeleninu, bylinky (ligurček, zelerová vňať, petržlenová vňať), štipľavé papričky a dolejem zvyšok vody. Varím ešte hodinu.
Rezance do polievky vyváram vždy osobitne. Vyberiem zeleninu, nakrájam a každý si dá do taniera to, čo obľubuje. Vždy pridávam niečo zelené - pažítku, petržlenovú vňať. Vraj je to dobré pre využitie kolagénu z polievky.
Zvyšok vývaru dávam do chladničky a cez týždeň používam ako základ iných polievok, prípadne do omáčok. Dá sa aj zamraziť, ale taký mi po pravde nechutí.
Recept som sa chystala pridať už dávno. Ale až prečítanie článku o blahodarnosti vývaru ma konečne prinútilo k činu

dasa_
Už som stíhala aj oveľa dlhšie varenie. Mala som domáce hovädzie, niekde som si prečítala, že ideálne kosti najskôr piecť. Tak som piekla. A potom som okolo polnoci dala do hrnca a varila až do obeda druhého dňa. Pamätám si to celkom presne, lebo som to robila na Silvestra/Nový rok Sranda ale je, že si nespomínam, či mal ten vývar naozaj oveľa lepšiu chuť.
Jaaj a kedysi som videla Jamieho Oliviera, ako varil vývar z pečeného kuraťa. Teda - kurča normálne upiekol, vykostil. A to, čo zostalo použil na vývar. Aj by som vyskúšala, ale nerobím pečené kurča vcelku.
Z morčacích kostí je vývar veľmi chutný, taký zvláštne jemný mi príde
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
3-4 hodiny, to znie skvele ... U mňa nehrozí, bo kým sa dostanem k vareniu obeda je aj 12 a viac hodín a to som už veľmi vďačná za tlakový hrniec.
Kvôli histaminovej deve varím polievky z morčacieho stehna, abo krídel. Ak dám 2 krídla aj huspeninu mám. 