reklama

Mäsový vývar

Pridal/a dasa_ dňa 10. 09. 2019 - 17:43 - Recepty dasa_
Mäsový vývar, Polievky, recept, dasa_

Dzeny


reklama

Som veľkým milovníkom vývarov. Znie to staromódne, ale pre mňa nie je nedeľa, keď nevarím vývarovú polievku.

Časom som recept od mamy doladila do podoby, ktorá vyhovuje našej rodine.

Ingrediencie
1 kilogram mäso
300 gramov zelenina do polievky
5 kusov čierne korenie celé
5 kusov nové korenie
1 čajová lyžička soľ
2 litre studená voda
voliteľné:
2 kusov chilli paprička
  vňať
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

V obchode už kúpime priamo mäso na polievku. Ideálne, keď obsahuje aj kosti, prípadne kožu. Vývar možno variť z mnohých druhov mäsa. U nás najčastejšie kurací alebo hovädzí. Super je z domácej sliepky, prípadne aj miešaný. Často kupujem napríklad celé kurča, vykostím a skelet aj s kožou použijem na polievku. Možno sa niekomu zdá, že to bude mastné, ale tuk zvrchu polievky sa dá vždy veľmi dobre odstrániť.

Umyté mäso vložím do hrnca, zalejem vodou tak, aby bolo ponorené, prikryjem  a dám na slabý plameň variť na 3-4 hodiny. 

Zo zeleniny používam do vývaru vždy mrkvu a petržlen. Ostatné ako aktuálne ponúka chladnička - kúsok zeleru alebo pár zelerových stoniek, kaleráb, ružičkový kel - s listovou zeleninou opatrne, veľmi zakalí hotovú polievku. Niekto pridáva aj celú paradajku, neošúpanú cibuľu, môžete vyskúšať.

Hodinu pred dovarením polievku osolím, pridám korenie, zeleninu, bylinky (ligurček, zelerová vňať, petržlenová vňať), štipľavé papričky a dolejem zvyšok vody. Varím ešte hodinu.

Rezance do polievky vyváram vždy osobitne. Vyberiem zeleninu, nakrájam a každý si dá do taniera to, čo obľubuje. Vždy pridávam niečo zelené - pažítku, petržlenovú vňať. Vraj je to dobré pre využitie kolagénu z polievky.

Zvyšok vývaru dávam do chladničky a cez týždeň používam ako základ iných polievok, prípadne do omáčok. Dá sa aj zamraziť, ale taký mi po pravde nechutí.

Doplňujúce poznámky

Recept som sa chystala pridať už dávno. Ale až prečítanie článku o blahodarnosti vývaru ma konečne prinútilo k činu ÚsmevÚsmev

Výnos
6 Porcie
Celkový čas
5 hod, 5 minút
Čas prípravy
5 minút
Čas varenia / pečenia
5 hod

Ďalšie recepty


reklama


reklama

Kamila, St, 11. 09. 2019 - 10:17

3-4 hodiny, to znie skvele ... U mňa nehrozí, bo kým sa dostanem k vareniu obeda je aj 12 a viac hodín a to som už veľmi vďačná za tlakový hrniec. Úsmev Kvôli histaminovej deve varím polievky z morčacieho stehna, abo krídel. Ak dám 2 krídla aj huspeninu mám. Hambím sa

dasa_, St, 11. 09. 2019 - 10:29

Už som stíhala aj oveľa dlhšie varenie. Mala som domáce hovädzie, niekde som si prečítala, že ideálne kosti najskôr piecť. Tak som piekla. A potom som okolo polnoci dala do hrnca a varila až do obeda druhého dňa. Pamätám si to celkom presne, lebo som to robila na Silvestra/Nový rok ÚsmevÚsmev Sranda ale je, že si nespomínam, či mal ten vývar naozaj oveľa lepšiu chuť.

 

Jaaj a kedysi som videla Jamieho Oliviera, ako varil vývar z pečeného kuraťa. Teda - kurča normálne upiekol, vykostil. A to, čo zostalo použil na vývar. Aj by som vyskúšala, ale nerobím pečené kurča vcelku.

Z morčacích kostí je vývar veľmi chutný, taký zvláštne jemný mi príde

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama