
Beusiq | Bezlepkový mrveničkový koláč s jablkami
Jednoduchý a veľmi chutný koláčik (nie)len pre "bezlepkáčov", ktorý ešte teplý poteší ako sladký nákyp na obed a po vychladnutí ako zákusok ku kávičke.
1 | kilogram | jablká strúhané |
2 | hrnčeky | ryžová múka |
balík | prášok do pečiva | |
hrnček | cukor | |
2 | čajové lyžičky | ghee maslo |
2 | kusov | vajce |
2 | čajové lyžičky | škorica |
Jablká nastrúhame na hrubšom strúhadle a dochutíme škoricou.
Mrvenička: Ryžovú múku zmiešame s kypriacim práškom a cukrom. Pridáme 2 až 3 vajcia, štipku soli a 2 ČL rozpusteného ghee masla.
Po zmiešaní by mala mať mrvenička konzistenciu ako mierne vlhká hlina - je sypká, no po stlačení zostáva pokope.
Plech vystelieme papierom na pečenie alebo použijeme silikónovú formu.
Na dno nasypeme asi 2/3 mrveničky. Na mrveničku rozotrieme jablká a na vrch nasypeme zvyšnú mrveničku. Pred pečením ešte vrch koláčika posypeme 1ČL cukru, ktorý spraví pri pečení karamel.
Pečieme pri 180°C asi 35 až 45 min. - záleží od hrúbky koláčika.
Dobrú chuť :-)
Koláčik pri dodržaní rovnakých pomerov funguje aj s klasickou pšeničnou múkou. Alebo môžeme časť múky nahradiť pohánkovou, ovsenou, cirokovou, mandľovou či kokosovou múkou.
Prípadne môžeme vrch koláčika pred pečením posypať orechmi.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty